Konyha

Lekvárok, dzsemek, zselék: sárgadinnye is kerülhet a télre eltett finomságok közé – 6 recept

Ki gondolná, de már a híres középkori jövendőmondó, Nostradamus is népszerűsítette a gyümölcsök eltevésének technikáját. Könyvet is írt a lekvárkészítés művészete címmel.

Bodzadzsem

Hozzávalók:
■ 3 kg bodzabogyó
■ 1,5 kg zselírozócukor
■ citromlé
Az érett bodzabogyókat leszemezzük, megmossuk, majd lábasba tesszük. Kevés vizet öntünk alá, és lassú tűzön főzzük, közben időnként megkevergetjük. Melegen átpasszírozzuk, majd lemérjük. Minden kilóhoz fél deci citromlevet és 50 dkg cukrot keverünk, majd a tűzre visszatéve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, tetejére állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Vegyes gyümölcsíz

Hozzávalók:
■ 1-1kg hámozott, magozott alma, körte, szilva, őszibarack, sárgadinnye és paradicsom
■ 2 kg cukor
■ 1 tasak befőzőszer
A gyümölcsöket apróra vágjuk, lábasba tesszük, és lassú tűzön, gyakran kevergetve együtt felfőzzük. Hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, amíg a habja elfő. Belekeverjük a befőzőszert a használati utasítás szerint, forrón üvegekbe rakjuk, és légmentesen lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Áfonyzselé

Hozzávalók:
■ 1 kg áfonya
■ 1 kg zselésítőcukor
A megmosott áfonyát kevés vízben addig főzzük, amíg felreped, majd a levében hagyva hűvös helyre állítjuk két napra. Alaposan összeturmixoljuk, és lemérjük. A gyümölcsmix súlyával megegyező mennyiségű zselírozócukorral összekeverjük, és mérsékelt lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik, és nyúlós nem lesz. Üvegekben töltjük, és légmentesen lezárjuk. Nem kell dunsztolni.

Ribizlidzsem

Hozzávalók:
■ 2 kg ribizli
■ 1,5 kg befőzőcukor
A leszemezett ribizlit megmossuk, kissé összetörjük, hozzáöntünk 2,5 dl vizet, és addig főzzük, amíg a szemek szétfőnek. Szűrőn vagy szitán áttörjük, a levét egy lábasba felfogjuk. Minden liter léhez 75 dkg befőzőcukrot adunk, és gyakran kevergetve addig főzzük, amíg hideg tányérra cseppentve megkocsonyásodik. Forrón üvegekbe töltjük, de nem kötjük le, csak másnap, amikor már bebőrösödött a teteje.

Sárgadinnyés sárgabaracklekvár

Hozzávalók:
■ 1-1kg sárgadinnye és érett sárgabarack (héja és magjai nélkül)
■ 1 kg zselésítőcukor
■ 5 dl víz
■ néhány szem borókabogyó
A borókabogyót kés nyelével apróra törjük, 2 dl felforralt vízbe szórjuk, és 15 percig lefedve állni hagyjuk.
A dinnyehúst és a barackokat kockákra vágjuk, leöntjük 3 dl vízzel, beleszórjuk a cukrot, hozzáadjuk a leszűrt borókás levet, és kis lángon felforraljuk.
A keletkező habot leszedjük, amíg a lekvár teljesen áttetsző nem lesz. Üvegekbe töltjük, és rögtön lezárjuk.

Málnás őszibaracklekvár

Hozzávalók:
■ 2 kg hámozott, magozott érett őszibarack
■ 1 kg átválogatott málna
■ 1 citrom
■ 1,5 kg zselésítőcukor
A barackot összeturmixoljuk a málnával, hozzáadjuk a citrom levét. Egy lábasban melegíteni kezdjük, és hozzákeverjük a cukrot. Fakanállal kevergetve közepes lángon addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztba téve
hagyjuk kihűlni.

Fotó: shutterstock