Konyha

Az élet ízei: 4 ínycsiklandó filmes recept a kedvenc romantikus mozijainkból

Sütés-főzés közben adódhat konfliktus bőven, szerencsére a legtöbb film humorral fűszerezte a drámát. Kedvenc filmjeink receptjei közül szemezgettünk! 

Francia hagymaleves

Hozzávalók:
80 dkg vékonyra szeletelt hagyma
15 dkg vaj
5 dkg liszt
1,5 dl száraz fehérbor
1 dl sűrű, tömény húsleves
1,5 liter víz
1 fűszercsokor (petrezselyem, kakukkfű, babérlevél, turbolya)
só, fehérbors
negyed bagett felszeletelve
15 dkg reszelt sajt
1,2 dl tejföl
5 dkg vaj
3 cl édes vörösbor
5 dkg reszelt sajt

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra szeleteljük. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, és közepes hőfokon megdinszteljük benne a hagymakarikákat, amíg megpuhulnak és egy kis színt kapnak. Ekkor beleszórjuk a lisztet, és 1-2 percig kevergetjük. Beleöntjük a bort és a húslevest, jól elkeverjük, és a felére beforraljuk. Felöntjük a vízzel, beletesszük a fűszercsokrot, sózzuk, borsozzuk, aztán 45 percig kislángon főzzük. A bagettet felszeleteljük, enyhén megpirítjuk, majd kissé megvajazzuk a szeletek egyik felét, és megszórjuk reszelt sajttal. Visszatesszük a sütőbe, éppen csak ráolvasztjuk a sajtot, majd kivesszük és félretesszük. A fűszercsokrot eltávolítjuk a levesből. A vörösbort belekeverjük a tejfölbe, majd hőkiegyenlítés céljából egy merőkanálnyi forró levessel simára keverjük, és visszaöntjük a levesbe. Tálaláskor a levest tűzálló csészékbe merjük, befedjük a kenyérrel, és még több sajtot reszelünk rá. A csészéket lapos tepsire helyezzük, és grillező funkcióba állítva rápirítjuk a sajtot. Azonnal tálaljuk.

 Lazac indiai módra, salátával

Hozzávalók:

4 darab 15-20 dekás lazacfilé

a páchoz:
2,5 dl görög joghurt
1 evőkanál friss, aprított koriander
1 citrom reszelt héja és leve
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 teáskanál friss reszelt gyömbér
1 teáskanál fűszerpaprika
½ teáskanál kurkuma
½ teáskanál csilipor
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál fehérborecet
só és bors

a salátához:
1 csomag zöldsaláta keverék (fodros, jég, fejes)
1 lila hagyma felkarikázva
2 evőkanál apróra vágott koriander
25 dkg koktélparadicsom

az öntethez:
3 evőkanál mangó csatni
fél dl fehérborecet

Elkeverjük a pác hozzávalóit, és egy nejlonzacskóba öntjük. Beletesszük a lazacfiléket, jól átforgatjuk, hogy mindenhol érje őket a páclé. 30 percre hűtőbe tesszük. A sütőt forróra előmelegítjük, kibélelünk egy tepsit fóliával, és vékonyan kiolajozzuk. A lazacdarabokat kivesszük a pácból, és az előkészített tepsire helyezzük. 7-9 percig sütjük, amíg a lazac szép színt kap és átsül. A salátaöntethez turmixgépben pürésítjük a csatnit az ecettel. Egy tálban összekeverjük a salátaleveleket, a vékony karikákra vágott hagymát, az aprított koriandert, a félbevágott koktélparadicsomokat, és rálocsoljuk az öntetet. Tálba tesszük, és a tetejére rakjuk a megsült lazacokat. A lazacot csirkemellel is helyettesíthetjük. Érdemes előző nap elkészíteni és hűtőben tartani, mert hidegen a legfinomabb.

Kókuszos rizs

Hozzávalók:
20 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 gerezd zúzott fokhagyma
fél teáskanál szárított csilipehely
40 dkg basmati rizs
4 dl kókusztej
4 dl zöldségleves
3 evőkanál koriander
só, bors

Egy kisebb serpenyőben, takarékon, állandóan kevergetve 4-5 perc alatt átpirítjuk a kókuszreszeléket, amíg aranybarna színt nem kap. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen odaég. Levesszük a tűzről, és félretesszük. Egy másik edényben felhevítjük az olívaolajat, beletesszük a fokhagymát és a csilipelyhet, és 1-2 percig pároljuk. Hozzáadjuk a rizst, és összeforgatjuk. Felöntjük a zöldséglevessel és a kókusztejjel, és forrásig hevítjük. Amikor forrni kezd, mérsékeljük a hőt, és kb. 20 percig főzzük, amíg a folyadék elpárolog, és a rizs megpuhul. A főtt rizst egy villával felkavarjuk, hozzáadjuk a pirított kókuszreszeléket és az aprított koriandert. Megsózzuk, megborsozzuk, és rögtön tálaljuk.

Citromos mandulás sütemény

Hozzávalók:
4 szobahőmérsékletű tojás
1 bio citrom reszelt héja
1 bio narancs reszelt héja
1 evőkanál narancslé
¼ teáskanál vanília kivonat
12 dkg cukor
34 dkg mandulaliszt
¼ teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
1 teáskanál ecet
2 evőkanál porcukor a tetejére
mandulalapok

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibéleljük egy 22 cm-es átmérőjű tortaforma alját, és az oldalával együtt kivajazzuk. Egy nagy tálban fakanállal elkeverjük a tojások sárgáját, a citrom- és narancshéjat, a narancslevet, a vanília kivonatot és a cukor felét, amíg sima és egynemű nem lesz. Egy másik tálban összekeverjük a mandulalisztet, a fahéjat és a sütőport. Elvegyítjük a tojásos keverékkel, és kanállal jól összedolgozzuk. Kézi mixerrel felverjük a tojások habját, és amikor már kezd keményedni a massza, beletesszük a sót és az ecetet. Legalább 3 percig verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukor másik felét. Még 2 percig verjük, aztán kis adagokban egy spatulával óvatosan a mandulás keverékhez adjuk. Teljesen krémessé keverjük a tésztát. Beletöltjük a formába, és sütőben 25-30 perc alatt sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Kivesszük, és hagyjuk hűlni. A szélét egy késsel meglazítjuk, és a formából a tálalótálra csúsztatjuk. Megszórjuk porcukorral és mandulalapokkal, és tálaljuk. Mandulalisztet otthon, konyhai robotgépben is készíthetünk.

Fotók: archív