Kocsonya aprított hússal
Hozzávalók:
1 kg bőrős csülök
2 disznóköröm
1 disznófül
1 farok
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
1 csokor petrezselyem
1 nagy fej lila hagyma
só, frissen őrölt bors
citromlé
Elkészítés:
A csülköt, a feldarabolt körmöket, a fület (ezeket előzőleg forró vízbe áztatjuk, majd lekaparva megtisztítjuk), kuktába tesszük. 2,5 liter vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymákat, a felezett vöröshagymát és 2 órán keresztül főzzük. Közben megsózzuk, megborsozzuk. Beletesszük a tisztított zöldségeket, puhára főzzük a húst, a körmöt. Az omlósra főtt körmöket kicsontozzuk, a hússal együtt egészen kicsire aprítjuk vagy ledaráljuk.
A lila hagymát apróra kockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. Összekeverjük az aprított hússal, bőven fűszerezzük borssal, sóval, pár csepp citromlével. Az aprított húst 6 darab 1 decis formába (pl. szufléforma) szedjük, 3-3 evőkanál kocsonyalevet merünk rájuk, és kihűtjük. A kocsonyásodott húst kiborítjuk a formából, 6 mélytányér közepébe helyezzük, rámerjük az átszűrt levet, és hűvös helyre tesszük szilárdulni.
Zöldséges-tojásos kocsonya
Hozzávalók:
1 kg bőrős csülök
2 disznóköröm
1 disznófül
1 farok
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 nagy szál sárgarépa
1 nagy szál fehérrépa
3 főtt tojás
1 nagy fej lila hagyma
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A csülköt, a feldarabolt körmöket, a fület (ezeket előzőleg forró vízbe áztatjuk, majd lekaparva megtisztítjuk), kuktába tesszük. 2,5 liter vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a fokhagymákat, a felezett vöröshagymát, és 2 órán keresztül főzzük, közben megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, puhára főzzük a húst, a körmöt.
Az omlósra főtt körmöket kicsontozzuk, és a hússal együtt feldaraboljuk. A lila hagymát csíkokra vágjuk, a tojásokat meghámozzuk, és a kínáló tányér méretétől függően felezzük vagy negyedeljük. A zöldségeket felkarikázzuk. A húst 8 mélytányérba merjük, elosztjuk bennük a zöldségeket, a szeletelt hagymát és a tojást, rászedjük az átszűrt levet, és hűvös helyre tesszük szilárdulni.
Füstölt húsos kocsonya
Hozzávalók:
1 kg bőrős csülök
30 dkg füstölt hús
2 disznóköröm
1 disznófül
1 farok
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
3 főtt tojás
1 nagy fej lila hagyma
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A csülköt, a füstölt húst a feldarabolt körmöket, a fület (ezeket előzőleg forró vízbe áztatjuk, majd lekaparva megtisztítjuk), kuktába tesszük. Felöntjük 2,5 liter vízzel, megsózzuk és megborsozzuk. Beletesszük a fokhagymákat és a felezett vöröshagymát, majd 2 órán át főzzük. Sózni nem szükséges, csak borsozzuk. Hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, és puhára főzzük a húsokat. Az omlósra főtt körmöket kicsontozzuk, a hússal és a füstölt hússal együtt feldaraboljuk. A húsokat 8 mélytányérban elosztjuk, rájuk merjük az átszűrt levet, és hűvös helyre tesszük szilárdulni.
Halkocsonya
Hozzávalók:
3-4 halfej
3-4 halfarok
6 szelet ponty
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis fej zeller
2 babérlevél
1 csokor petrezselyem
1 citrom
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
2,5 liter vízbe feltesszük főni a pucolt zöldségeket, a petrezselymet a megmosott halfarokkal és a fejekkel együtt. Megsózzuk, megborsozzuk, és 30 percig főzzük. Hozzáadjuk a halszeleteket, és gyöngyözve, forralva további 15 percig főzzük. Óvatosan, hogy ne törjenek, mélytányérokba szedjük a halszeleteket, köréjük rakunk pár karika répát, egy-egy szelet citromot, majd leszűrve rámerjük a hallevet. Hűvös helyre tesszük szilárdulni.
Fotó: Vrábel Kriszta