Húsleves szalonnagombóccal
Hozzávalók:
10 dkg húsos, füstölt szalonna
4 zsemle
1 tojás
liszt
kis csokor petrezselyem
2 liter marhahúsleves
A szalonnát kockázzuk fel, süssük zsírjára. Szedjük ki a megsült szalonnát a zsírból, 2 zsemlét szeleteljünk, majd kockázzunk fel, süssük ropogósra a szalonnazsíron. A másik két zsemlét áztassuk vízbe, majd facsarjuk ki. Adjuk hozzá a tojást, a kenyérkockákat, a szalonnát, a felaprított petrezselymet és annyi lisztet, hogy formázható masszát, kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, dolgozzuk össze a tésztát. Forraljunk fel fél litert a húslevesből, lisztezett kézzel formázzunk gombócokat, majd főzzük ki a levesben. Tálaláskor szedjük mélytányérokba a gombócot, merjük rá a forró levest.
Kávés-mandulás puding
Hozzávalók:
2,5 dl főzött feketekávé
1,5 dl tej
2 dl tejszín
2 csapott evőkanál kristálycukor
4 db lapzselatin
mandulatejhez:
7 dkg hámozott mandula
5 dkg kristálycukor
3 dl víz
A kávéhoz adjunk fél dl tejet, 2 csapott evőkanál kristálycukrot, és lábosban melegítsük fel (éppen ne forraljuk).Keverjünk el benne egyenként 2 db lapzselatint. Öntsük poharakba, mikor kihűltek tegyük hűtőszekrénybe. A mandulát tegyük egy mély tálba, adjuk hozzá a cukrot és a vizet, botmixerrel pürésítsük, amennyire csak tudjuk. Tegyük egy éjszakára hűtőbe. Másnap konyharuhán vagy 2-3 egymásra helyezett rétegnyi gézlapon szűrjük át. Melegítsük fel a mandulatejet is, keverjük el benne a maradék két zselatinlapot, majd öntsük a már megszilárdult kávés réteg tetejére. Tegyük hűtőszekrénybe szilárdulásig.
Tejfölös-szardellás borjúszelet
Hozzávalók:
8 szelet borjúkaraj
10 dkg vaj
3 dl tejföl
só, bors
1 csokor petrezselyem
6-7 db szardella
A hússzeleteket enyhén klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, nem túl forró vajban süssük mindkét oldalukat pirosra (ha szükséges, időközben pótoljuk a vajat), tegyük félre a húst, tartsuk melegen. Adjuk a vajhoz, amelyben s húsok sültek a tejfölt, a feldarabolt szardellákat, az aprított petrezselymet. Forraljuk össze a szószt, majd tegyük vissza hozzá a húsokat. Rizskörettel kínáljuk.
Fotó: pexels