Konyha

Ha unod már a rágós szendvicseket: 3 izgalmas uzsonna recept a munkahelyedre

Valljuk be őszintén, vannak rém unalmas szendvicsek, amiket csak azért rágunk el a munkahelyen, mert éhesek vagyunk és muszáj valamit enni. Három receptet mutatunk, ami után egyetlen uzsonna sem lesz unalmas!
szendvics uzsonna recept

Szardíniás szendvics

HOZZÁVALÓK:
8 kemény paradicsom
só, frissen őrölt bors
2 szál friss rozmaring
2 olajos szardíniakonzerv
1 evőkanál kapribogyó
1 citrom, fél dl olívaolaj
4 kicsi bagett

A paradicsomokat éles késsel fél centi vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott rozmaringgal megszórjuk, és serpenyőben, forró olívaolajon minden oldalukat gyorsan megsütjük, úgy, hogy egyben maradjanak. Tányérra szedve kihűtjük, majd a szardíniakonzervet felnyitjuk, óvatosan leöntjük róla a levét, a halat szűrőbe tesszük, és lecsepegtetjük.

Tálaláskor a bagetteket nem teljesen félbevágjuk, elosztjuk rajtuk a paradicsomszeleteket, majd ízlésesen rátesszük az egész szardíniákat, megszórjuk a durvára vagdalt kapribogyóval, meglocsoljuk frissen csavart citromlével, és azonnal kínáljuk. Az olajos szardínia helyett bármilyen más halkonzervet is használhatunk.

Csirkemájas szendvics

HOZZÁVALÓK:
fél dl olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg tisztított csirkemáj
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
5 dkg vaj
1 csomag kevert leveles saláta
fél dl extra szűz olívaolaj
3 evőkanál fehérborecet
4-6 szelet félbarna kenyér

A felforrósított olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a darabolt csirkemájat, és kevergetve, közepes tűzön megsütjük. Akkor lesz finom a májkrém, ha sütéskor a máj belseje kicsit rózsaszín marad, és nem sütjük túl. Lehúzzuk a tűzről, megsózzuk, megborsozzuk, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd az egészet kétszer egymás után ledaráljuk, és ha kihűlt, összekeverjük
a habosra kevert vajjal.

Ezután a leveles salátákat még kisebb darabokra tépkedjük, majd a kenyérszeleteket megkenjük a lehűtött fűszeres májkrémmel, ráhalmozzuk a salátaleveleket, meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, fehérborecettel, és azonnal kínáljuk.

szendvics uzsonna recept

Sajtos stangli

HOZZÁVALÓK:
60 dkg pulykamellfilé
só, frissen őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
2 szál rozmaring
1 dl olívaolaj
1 közepes cukkini
4 kemény paradicsom
2 zöldpaprika
4 szál friss kakukkfű
4 sajtos stangli

A pulykamellet nyolc kisebb szeletre vágjuk, kiklopfoljuk, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, aprított rozmaringgal fűszerezzük, és fél deci forró olívaolajon, serpenyőben minden oldalukat pirosra sütjük. Ezután a megmosott cukkinit hosszában vékony szeletekre vágjuk, a paradicsomot fél centi vastag karikákra szeleteljük, a zöldpaprikát hosszú, nagyobb hasábokra daraboljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és aprított kakukkfűvel ízesítjük.

Külön-külön, a forró olajon szintén serpenyőben pirosra sütjük, és a hússal együtt kihűtjük. A sajtos stanglikat lapjukkal nem teljesen félbevágjuk, szétnyitjuk, megrakjuk a sült hússal, a zöldségekkel, és azonnal kínáljuk.

fotó: pexels