A gomba igazi őszi kedvenc, tele van ízzel, illattal és egészséges tápanyagokkal. De mit tegyünk, ha túl sokat vásároltunk, vagy a szedés után nem tudjuk azonnal felhasználni? A legtöbben a fagyasztóhoz nyúlnak, de kevesen tudják, hogyan kell helyesen fagyasztani a gombát, hogy ne váljon pépessé, íztelenné vagy szürkévé.
Most megmutatjuk, hogyan érdemes tárolni a gombát – akár nyersen, akár előkészítve!
Lehet-e nyersen fagyasztani a gombát?
A rövid válasz: igen, de nem mindegy, hogyan! A gomba nagy része víz, ezért a fagyasztás során a sejtekben jégkristályok keletkeznek, amelyek szétrepesztik a rostokat. Ennek következtében a felengedett gomba sok vizet enged ki, és elveszíti a jellegzetes, ruganyos állagát.
Ezeket olvastad már?
Ha mégis nyersen fagyasztanád, kövesd ezeket a lépéseket:
- Csak friss, hibátlan gombát használj.
- Tisztítsd meg szárazon – ne áztasd, csak töröld le vagy keféld meg.
- Vágd szeletekre, hogy gyorsabban és egyenletesebben fagyjon.
- Tálcán, egymás mellé rakva fagyaszd elő 1-2 órára, majd tedd zacskóba vagy dobozba.
Így elkerülöd, hogy a gombaszeletek összeragadjanak, és akár 6 hónapig is eltarthatók maradnak.
Jobb megoldás: a blansírozás
Ha a célod, hogy a gomba ízletes és állagát megőrző maradjon, akkor a legjobb, ha blansírozod, azaz rövid ideig forró vízben főzöd. A módszer előnye, hogy a hőkezelés megállítja az enzimeket, amelyek a gomba barnulását és ízvesztését okoznák.
Így csináld:
- Forralj vizet, és adj hozzá kevés citromlevet vagy sót – ez segít megőrizni a gomba színét.
- Dobd bele a megtisztított gombát 2-3 percre.
- Szűrd le, majd hűtsd le jeges vízben.
- Csepegtesd le, szárítsd meg, és csak ezután tedd a fagyasztóba.
Blansírozott formában a gomba akár 10-12 hónapig is eláll, és kiolvasztás után szinte olyan lesz, mintha frissen készült volna.
Fagyasztott gomba felhasználása
A legfontosabb szabály: ne engedd fel teljesen! A gomba kiolvadás után vizet enged, ezért közvetlenül a serpenyőbe, forró ételbe tedd, így megőrizheted az ízét és textúráját.
Kiválóan alkalmas:
- gombapaprikásba
- rizottóba
- tésztaszószokba
- tojásos ételekbe vagy levesekbe
Ha nyersen fagyasztottad, inkább olyan fogásokhoz használd, ahol nem baj, ha egy kicsit puhábban viselkedik.

Ezeket a hibákat ne kövesd el!
Sok háziasszony rutinszerűen követi el a következő bakikat, pedig ezek tönkretehetik a fagyasztott gombát:
- Ne mosd meg a gombát fagyasztás előtt – megszívja magát vízzel.
- Ne fagyaszd újra, ha egyszer már kiengedett!
- Ne zsúfold tele a dobozt – a gombának kell egy kis levegő.
- Ne feledd felcímkézni a csomagolást dátummal!
Milyen gombafajtákat érdemes fagyasztani?
Nem minden gomba viselkedik egyformán jól a fagyasztóban.
A legjobban bírják:
- csiperkegomba
- laskagomba
- vargánya
- rókagomba (blansírozva)
Amit nem ajánlott nyersen fagyasztani:
- tinórufélék (mert keserűvé válhatnak)
- szarvasgomba (aromavesztés miatt)
A gomba fagyasztása remek megoldás, ha szeretnéd megőrizni az őszi ízeket a téli hónapokra is. Ha gyorsan szeretnéd elrakni, válaszd a nyers fagyasztást, de ha valóban finom, illatos, jól kezelhető alapanyagot szeretnél, blansírozd előtte néhány percig. A megfelelő előkészítéssel a gomba hosszú hónapokig megőrzi frissességét – és mindig kéznél lesz egy ízletes vacsorához.
Fotó: Getty Images, archív


