Lélek

Szingli szilveszter

Itt áll az ajtóban az a bizonyos ünnep, amikor a pezsgő, a tűzijáték és a hajnalig tartó bulizás kerül előtérbe. De mit tegyünk, ha egyedül nyitunk ajtót a szilveszternek? Menni vagy maradni, a kérdés sokak számára fontos, és ha menni, hogyan, ha maradni miként?
szingli, szilveszter, lélek

Nyakunkon az „És mit csinálsz szilveszterkor?”, amit minden ismerősünk kötelező jelleggel nekünk szegez, általában a jeles nap előtt nem sokkal. Az esetek döntő többségében a válasz nem olyan egyszerű, amikor tudjuk jól, hogy egyedül fogunk átlépni 2018-ba. Egy átlagos napon miért nem nyomaszt ilyen mértékben a szingliség? „Az ünnepek közeledtével, amikor leáll a hétköznapok pörgése, egyre inkább önmagunkra és kapcsolatainkra irányul a figyelmünk. Ilyenkor szembesülünk ezen a téren jól működő és kevésbé jól működő területekkel, be nem teljesült elképzeléseinkkel” – mondta Pap Judit pszichológus.

Csak semmi elvárás!

„Szilveszterkor, amikor vidáman együtt ünnepelnek az emberek, lehangoló az egyedüllét, főleg otthon, a négy fal között ücsörögve. Érdemes tehát kimozdulni egy kisebb vagy nagyobb baráti társasággal, még akkor is, ha erre nehezen vesszük rá magunkat. Utólag gyakran rájövünk, hogy jó volt kilépni a komfortzónánkból, és egy kellemes élménnyel gazdagodtunk” – magyarázza a szakértő. Vitathatatlan tény, hogy a barátokra mindig lehet számítani. Nem telhet el a december invitálások nélkül. Így, ha a döntés a csinos ruhára és a társaságban töltött koccintásra esik, még esélyt is adunk magunknak, hogy ne egyedül kezdjük a következő évet. Bármennyire vágyunk azonban már párra lelni, egy dolgot nem árt fejben tartani: ne csapjuk be saját magunkat! „Ha túl nagy elvárásokkal indulunk neki az estének, csak a saját hangulatunkat rontjuk el. Elképzeljük például, hogy biztosan találkozunk álmaink lovagjával, de ha nincs a kezdő csapatban esélyes vendég, már az este felénél elveszítjük a kedvünket, és hazavágyódunk. Ne várjunk inkább semmit, akkor sokkal lazábban, derűsebben bulizhatjuk át magunkat az új évbe.”

Összegzés és lelkesítő célok

Ugyanakkor nem előírás, hogy ezen az éjszakán bulizásra adjuk a fejünket. Sokan nem is teszik, erre pedig minden okuk megvan. „Amennyiben mégis úgy alakul, hogy otthon töltjük egyedül a szilvesztert, akkor se keseredjünk el! Tervezzük meg magunknak az estét, fűszerezzük meg olyan dolgokkal, amiben örömünket leljük! Például finom étel, vidám filmek, jó könyv… Illetve érdemes átgondolni, összegezni az elmúlt évet: pozitív, kevésbé pozitív élmények, milyen tanulságokat vonhatunk le ebből, mit csináltunk jól, min kellene változtatnunk. Tűzzünk ki lelkesítő célokat, gondoljuk át, írjuk le az ehhez vezető lépéseket!” – Ezzel és az éjfél elmúltával közelebb kerülhetünk egy jobb és minden értelemben sikeresebb év felé. Bárhogyan is döntünk, a lencsét mindenesetre áztassuk be.

Ha otthon maradunk, jöhet a házi wellness

Miért ne szólhatna az év utolsó éjszakája a kényeztetésről? Nyugodtan, kapkodás nélkül főzhetjük meg kedvenc ételünket, kipróbáljuk a koktélreceptet, bűnözhetünk édességekkel, vehetünk egy forró fürdőt, elmerül-hetünk az illatos habok között, meghallgathatjuk kedvenc számainkat,
és élvezhetjük, hogy minden a lazításról szól. Egy ilyen, kellemes órákkal teli este lesz az, amire majd a szürke hétköznapokon úgy emlékszünk vissza: de jó volt!

A másik oldal

Titkon mindenki arról álmodik, hogy a nagy ő karjai közt köszöntse az új évet, de ilyenkor elég arra gondolni, hogy hány párkapcsolatban élő társunk vélekedik ennek az ellenkezőjéről. Merthogy párban sem fenékig tejfel az ünneplés, ilyenkor nagy eséllyel becsúszhat egy-egy vita is. Például ott van a huzavona, az „én jobban szórakoznék a srácokkal” című — enyhén szólva — dialógus. Amikor egyedül vagy a barátokkal gyönyörködünk a tűzijátékban, tudjuk, hogy ezt az estét senki nem ronthatja el. Nem kell alkalmazkodni senkihez és semmihez, végre csak a saját igényeink számítanak, csak az a valaki, akit mindenkinél jobban ismerünk, az „én”.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete