Lélek

Segítség! Nem nővel csalt meg a férjem!

Mondják, egy nő megérzi, ha a párja csalja. De mi a helyzet, ha nem egy másik nő, hanem egy férfi a titkos szerető? Ezt az összetett helyzetet bizony a hűtlen és a megcsalt félnek is nagyon nehéz feldolgozni.
dr. hevesi kriszta dupla trauma hetero megcsalás nem nővel csalt meg a férjem okok párkapcsolat terápia

A hűtlenség a kapcsolat legkeményebb próbatétele: a pszichológusok azt vallják, hogy egy külső viszony képes tönkretenni a legjobb házasságot, de megmenteni éppúgy a legrosszabbat is! Manapság hallani olyan esetről is, hogy a feleség a barátnőjével, a férj pedig az egyik haverjával lépett félre. Ha valaki azonos nemű partnerrel hűtlenkedik és lelepleződik, az a társa számára dupla trauma, amit borzalmasan nehéz megemészteni. Szexuálpszichológus szakértőnk, Hevesi Kriszta elmagyarázza, miért. Dr. Hevesi Kriszta szerint a megcsalás attól még megcsalás, hogy azonos nemű partnerrel történik, hiszen ugyanúgy fájdalmat okoz a másiknak, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő a szerető. Ha kiderül a titkos kapcsolat, a feldolgozásra váró trauma és a megbocsátás vagy elengedés folyamata ugyanaz. Ami azonban igazán érdekes kérdés: miért fordul valaki hirtelen a saját neméhez, aki azelőtt hetero volt? „Az azonos nemű társsal létesített szexuális kapcsolat vagy szerelmi románc kialakulásában mindkét nemnél közrejátszhat egy rég elfojtott vágy, ami hirtelen elementáris erővel a felszínre tör, de hajthatja a kíváncsiság, kínálhatja a helyzet, és fakadhat egy pillanatnyi, felkínálkozó lehetőségből is – mondja a szexuálpszichológus. – A nők viselkedésében eleve gyakoribb az egymás közti intimitás, hiszen együtt mennek a mosdóba, jobban megbeszélik nemcsak a lelki, hanem testi dolgaikat is. Ha egy férfi kapja rajta a párját egy másik nővel, lehet, hogy meglepi a dolog, de elképzelhető, hogy kihasználva a lehetőséget, örömmel beszáll az édes hármasba. A 30-35 éves, szexualitásuk csúcsán levő nők körében létező jelenség, hogy kifakult, megfáradt házasságuk mellett, az intimitás iránti vágyuk miatt beleszaladnak egy barátnős kapcsolatba, ahol már az érzékiség is megjelenik. Az együttlétek során a nők nemcsak szexuális értelemben, hanem érzelmileg is egy örömteli, kielégítő élményt tudnak adni egymásnak. Ezeket a kalandokat egyébként ők általában nem definiálják megcsalásnak. A férfiaknál is létezik az a jelenség, hogy mindent kipróbálnak, ami hozzájárul a buli, a hangulat fokozásához. Igen, ebbe az ideig-óráig tartó, homoerotikus kapcsolódás is beleférhet, akár a párjuk mellett is. Ez számukra sok esetben csupán egy kaland, amit a kíváncsiság ösztönöz, és nem is tekintik homoszexuális élménynek vagy tartósan a saját nemük iránti vonzódásnak.”

Dupla trauma

„Egy ilyen helyzetben a megcsalt nő jobban sérül, mintha egy másik nővel csalták volna meg, hiszen nem tud versenyezni a riválisával. Nemcsak a nőiessége és az önbecsülése szenved csorbát, hanem a reménytelenség is marja a lelkét a lehetetlen küldetés miatt. Teljesen összezavarodik, és becsapottnak érzi magát. Az egész addigi élete, házassága megkérdőjeleződik, hogy tetszett-e a férjének valaha, szerette-e egyáltalán? Felmerülhet benne, hogy csak eszközként használták, tárgynak, gyerekgyárnak tekintették” – foglalja össze Hevesi Kriszta.

És ha tényleg átállt a másik oldalra?

Szakértőnk szerint ilyen helyzetben a kapcsolat helyrehozása szempontjából kulcsfontosságú: a megcsalt félnek el kell hinnie, hogy a párja igazat mondott neki annak idején, vonzódott hozzá, és szerette. Sőt, szinte biztos, hogy még most is szereti. Ugyanis más a szexualitás és más a szerelem. Ez a két dolog két külön pályán is mozoghat. Különösen, ha a hűtlenség oka a kíváncsiság, és kalandvágy hajtotta a csalfa felet. Ha a férj végül maga is úgy érzi, hogy biszexuális, fontos, hogy a nő higgye el, hogy őt vonzónak találja. Ha azonban a férfi úgy hiszi, hogy most lett igazán önmaga, és boldogabb lenne egy homoszexuális kapcsolatban, akkor engedni kell, hadd kezdjen új életet. A látszatkapcsolat innentől valószínűleg mindkét fél számára több fájdalmat, mint örömöt jelentene.

Keressük az okokat!

„A hűtlen félnek érdemes végiggondolni, mi hajtotta a homoerotikus élmény felé – mondja a szexuálpszichológus. – Ha a kíváncsiság és a kalandvágy, akkor lehet még jövője a házasságnak. Ha biszexuális, és ezért keresett azonos nemű partnert, akkor fel kell tennie a kérdést, tud és akar-e monogám heteroszexuális viszonyban maradni. Tudja-e és akarja-e folytatni a párjával az életét, szereti-e és boldoggá tudja-e tenni őt? Ha mindeddig elfojtott vágyát élte meg a titkos kapcsolatban, akkor erről érdemes őszintén beszélnie a párjával.”

Kinek kell a terápia?

Egy ilyen helyzetből való kilábalásban több jó út is van. Mindenekelőtt érdemes mindkét félnek tisztáznia a saját gondolatait, érzelmeit, szexuális vágyait. A trauma feldolgozásában és az önismereti folyamatban mindkettőjüknek hasznos lehet az egyéni terápia. Letisztult érzésekkel, megbocsátással és a közös életük folytatása melletti döntéssel, de a továbblépés megkönnyítése érdekében ajánlott lehet párterapeuta segítségét kérni. Ő abban segíthet, hogy a pár szexuális élete aktív és egészséges legyen, és a megcsalt fél is el tudjon vonatkoztatni a megélt traumától.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete