Lélek

Na hagyja magát megfélemlíteni és vallatni: mit tehetnek meg velünk az állásinterjún?

Állást keresni nem könnyű. Pláne, ha valaki kiszolgáltatott helyzetben van, mert egyedül neveli a gyermekét, néhány évvel nyugdíj előtt kényszerül váltani, esetleg már jó ideje nem talál munkát. Nézzük, mire kell figyelni, és mik a jogaink!

A jogszabályok elég egyértelműen leírják, mi az, ami miatt nem érhet minket hátrányos megkülönböztetés (pl. nem, bőrszín, nemzetiség, fogyatékosság, családi állapot, életkor, anyaság stb.), ám sajnos még ma is előfordul, hogy egy-egy cég, HR-vezető ezt nem veszi figyelembe. Pados Eszter HR-tanácsadó, coach, tréner segítségével összeszedtük a legfontosabb szabályokat. Az állásinterjú tulajdonképpen az önéletrajzzal kezdődik, már itt sem mindegy, mit írunk le magunkról. „Fontos, hogy a régi szokásokkal ellentétben, ma már egyetlen olyan adatot se írjunk bele, amely diszkriminációra adhat okot. Még lakcímet sem. Mert ne a kiválasztást végző személy döntse el, hogy vállaljuk-e az ingázást, vagy sem” – szögezi le a szakértő.

Amit kérdezhetnek, és amit nem

Ideális esetben az interjún azt kell éreznünk, hogy ez egy partneri beszélgetés a HR-es, a munkáltató és köztünk, nem pedig kínos faggatás. Ha átcsapna személyeskedésbe, bármikor felállhatunk, és elköszönhetünk. Az alapszabály, hogy bármit megkérdezhetnek tőlünk, ami a munka betöltéséhez szükséges tanulmányokra, szakmai kompetenciákra, tapasztalatra vonatkozik. És semmi egyebet.

„Aggályos minden olyan kérdés feltevése, ami alapján hátrányos megkülönböztetésre nyílik lehetőség. A pályázónak nem kötelező ezekre válaszolnia – hangsúlyozza Pados Eszter. – Természetesen vannak olyan helyzetek, ahol, mondjuk, az egészségi állapotra vonatkozó kérdés is mérvadó lehet: pl. raktárban nehéz fizikai munkára nem biztos, hogy mindenki alkalmas, de itt az állás betöltéséhez szükséges feltételről van szó.”

Rajtunk áll, megmondjuk-e

Amennyiben olyan kérdést kapunk, amely megkülönböztetésre adhat okot, akkor kerek perec kijelenthetjük, hogy erre nem kívánunk válaszolni. Esetleg visszakérdezhetünk, hogy ez az információ miért szükséges a munkakör betöltéséhez.

„Szerintem a gyermekek száma és a családi állapot nem lényeges adat. Emellett, ha szeretnénk, akkor természetesen megadhatjuk ezt az információt, de ilyenkor gondoljuk át, miben befolyásolja a család a munkavégzésünket? Amúgy is lényeges az interjú előtt felkészülni, hogy mi az, amit szívesen megosztunk magunkról, és mi az, amit már nem. Minden esetben, amiben sumákolást, jogsértést érzünk, fel kell állni, és el kell jönni az interjúról” – tanácsolja Eszter.

Nem tilos a teszt

A különböző tesztek a munka világában remekül használhatók, amennyiben ezt megfelelő szakember végzi, megfelelő körültekintéssel és előkészítéssel. Itt is „ökölszabály”, hogy kizárólag a jelölt beleegyezésével lehet ezt megtenni, és az eredményről etikusan tájékoztatni kell.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete