Lélek

Képtelen volt elviselni a borzalmakat, ezért megszökött a katonaságtól XVI. Benedek: a béke pápája akart lenni

Gyászolók tízezrei kísérték végig XVI. Benedek temetését a vatikáni Szent Péter téren. A katolikus egyház nyugalmazott főméltósága 95 évesen hunyt el.

Joseph Aloisius Ratzinger néven látta meg a napvilágot a németországi Marktl am Innben. Édesapja csend­őrtiszt volt, édesanyja – a gyerekek születé­séig – szállodai szakácsként dolgozott. Egymást szerető és mélyen vallásos családban nőtt fel, a szülők három gyereke közül ő volt a legfiatalabb. A csendőrtiszt édesapa miatt a család gyakran költözött, Joseph a gyerek­korát az osztrák határ közelében töltötte. Háromévesen az egykori Augustinus-kolostor óvodájába járt, ötévesen pedig a Mária mennybevétele plébániatemplomban részesült első szentáldozásban.

A zene iránti szeretete már korán megmutatkozott. Báty­jával, Georggal a ferences apácáktól kaptak zongoraleckéket. Édesapjuk nyugdíjba vonulása után a család Traunsteinbe költözött, ahol egy kis parasztházat vásároltak. Tizenkét éves korában Joseph követte bátyját, Georgot a traunsteini Szent Mihály-szemináriumba, amely a papi hivatások előmozdítására volt hivatott. A két testvér számára ekkor kezdődött meg a papság felé vezető út.

Joseph 16 éves volt, amikor a II. világháborúban szemtanúja volt a bajor főváros, München pusztulásának. 1943-ban őt is besorozták katonának, és Magyarországra küldték, ahol tankcsapdákat kellett felállítania. A háború ellentétes volt a nézeteivel, ezért dezertált, 1945-ben az ellenség fogságába esett. Amikor kiengedték, bátyjával együtt megkezdte a teológiai tanulmányait. 1951. június 29-én mindkettőjüket pappá szentelték. A müncheni plébániákon végzett lelkipásztori munka után tudományos pályára lépett, németországi egyetemeken tanított. 1962-ben zsinati teológus lett, 1977-ben pedig érseknek nevezték ki. Később János Pál pápának köszönhetően került Rómába, ahol bíborosi rangot kapott. Ebben a szerepében több mint két évtizeden át a néhai II. János Pál pápa egyik legszorosabb munkatársa volt. Ő celebrálta II. János Pál temetési miséjét 2005. április 8-án. Tizenegy nappal később Josephet megválasztották pápának, és felvette a XVI. Benedek nevet. Azért esett erre a választása, mert XV. Benedek nyomdokaiba akart lépni, akit a béke pápájának is hívtak.

Precíz időbeosztással élt: a reggeli elfogyasztása után a világsajtót olvasta. Ha más programja nem akadt, délután fél kettőkor ebédelt, a mediterrán ételeket kedvelte. Alkoholt egyáltalán nem fogyasztott, rendszerint narancslével oltotta a szomját. Mindennap negyedórás sétát tett az apostoli palota kertjében. Délutánonként zongorázott, lefekvés előtt imádkozott.

2013 februárjában meggyengült egészségügyi állapota miatt önként mondott le. Benedek pápa akkor így nyilatkozott:

„Kedves testvéreim, teljes szívemből köszönöm mindazt a szeretetet és fáradságot, amellyel együtt viseltétek velem hivatalom terhét, és bocsánatot kérek minden hibámért.”

Ferenc pápa megválasztását követően XVI. Benedek nyugalmazott pápaként a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban élt. A pápai állam területét utoljára 2020 júniusában hagyta el, amikor fivére, Georg temetésére utazott. Akkor mutatkozott utoljára a nyilvánosság előtt. 2022. december 31-én reggel a szobájában hunyta le örökre a szemét.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete