Lélek

Csak az óvó nénije öleli meg a 6 éves Lacikát

Még csak 6 éves, de már a harmadik „otthonában” él Lacika, az a kisfiú, akiről először a saját családja mondott le, majd a nevelőszüleitől is el kellett hozni, mert bántották. A kisfiú egyike azoknak a mélyszegénységben élő gyerekeknek, akik csupán az óvó nénijüktől kapnak ölelést és szeretetet.

Lacika 6 éves. Egy észak-magyarországi kis falu ötgyermekes családjának a legkisebbje. Az édesapját nem ismeri, az édesanyjáról pedig megállapították, hogy nem képes egyedül gondoskodni a gyermekeiről. Lacikát így a nagymamája nevelte egy vezetékes víz és fürdőszoba nélküli vályogházban. Egészen a kisfiú 3 éves koráig. Ekkor ugyanis a nagymama megelégelte az állandó otthoni veszekedéseket, és azt, hogy az alig 60 ezer forintból neki kell eltartania a családot.

A testvérek így nevelőszülőkhöz kerültek, akiknél szeretet helyett pofonokat kaptak: az új otthonuk falai között rendszeres volt a bántalmazás, ha valami nem tetszőt tettek, kizárták őket a hidegbe, vacsorára pedig penészes kenyeret kaptak. Innen is menniük kellett, így elszakították egymástól a testvéreket.

46 ezer hátrányos helyzetű gyermek

Lacika az egyike annak a 46 ezer mélyszegénységben élő gyermeknek, akit most már az óvó nénijén kívül más is észrevesz. Őket támogatja a 2019-ben induló Örökbe fogadok egy ovit! mozgalom (OFEO), amelyhez ezidáig 6300-nál is többen csatlakoztak az ország minden pontjáról, hogy jó minőségű fölöslegükkel segítsék a nehéz sorsú gyerekeket.

Segíthetsz

A mozgalmon keresztül nemcsak adományokkal és a világjeggyel, hanem a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is támogathatjuk a hátrányos helyzetű gyermekeket. A pár ezer forintos összegek a nyomorból való kiutat jelenthetik az ország legszegényebb településein élő ovisainak, a szülők nélkül felnövő gyermekotthon-lakóknak, vagy azoknak a nehéz helyzetbe került, otthontalanná vált, válsághelyzetben lévő, nem ritkán bántalmazott anyáknak és gyermekeiknek, akik átmeneti otthonokban lelnek menedékre.

Az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalomról

A halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő intézmények országos támogatási programja 2019 őszén indult el, amely immár országos ismertségnek örvend. A program célja az integráció támogatása, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő intézmények fokozott támogatása, és a társadalom érzékenyítése a témában. Az Örökbe Fogadok Egyesület adószáma: 19234814-1-41

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete