Lélek

Gyerek–szülő szótár: Tudja, mit csinál a gyereke, amikor valamit beadna, vagy ledílelt? Eláruljuk!

Egyre kevésbé érti a kis- és nagykamasz mondatait? Nincs ezzel egyedül! A mostani gyerekek sajátságos szlengkifejezés-készletet használnak egymás között, így gyakran otthon, a szülőkkel és nagyszülőkkel is hasonlóan kommunikálnak. Vagyis csak próbálnának, ugyanis az idősebb generáció egy kukkot sem ért abból, amit mondanak.

Kamasz ABC

Adnám, adom vagy beadnám – olyan valami, amihez lenne kedve, amit szívesen csinálna

Beefelni (ejtsd: bífelni) – rosszban lenni, összeveszni valakivel

Befrendel – összebarátkoznak

Beszivecskézem – szeretem, kedvelem

BFF – legjobb barátok örökre

Boomer (ejtsd: bumer) – az 1946–1964 között született emberek, hozzájuk képest nagyon más gondolkodású generáció, „régi öregek”

Bro – testvér, haver

Cringle (ejtsd: krindzs) – ciki, furcsa, kínos

Crusholja (ejtsd: krássolja) – tetszik neki, rajong érte

Enchantol (ejtsd: encsantol) – felturbóz

Epikus – extra, menő

Fact (ejtsd: fekt) – tény

Flexelni – dicsekedni, felvágni valamivel

Gatya – ha valami lepusztult, romos, vagy ha egy lány/fiú nem tetszik, arra is használják

Gázos – ciki, kellemetlen

Gengelni – bandázni a haverokkal

GG – (good game) jó játék

Ghostingol (ejtsd: gosztingol) – eltűnik, felszívódik

Hot – ha valaki jól néz ki

Influencer – véleményvezér az online térben

K – oké (főleg írásban, az üzenetekben használják)

Kirédzsel – (az angol rage = düh szóból ered) dührohamot kap, nagyon dühös lesz, például videójáték közben, amikor nem úgy működik valami, ahogy kéne

Lájkolni – kedvelni

Ledíleltük – megegyeztünk

Leoffol – leállít

Loser vagy L (ejtsd: lúzer) – vesztes

Lógni – szabadidős tevékenység

Noob (ejtsd: nub) – kezdő, tapasztalatlan

OP (az overpower rövidítése) – nagyon jó, kiváló

Out of pocket (ejtsd: áut of poket) – valami nagyon meredek, meglepő, hihetetlen, döbbenetes

Pörögne ez vagy az – arra használják, ha valamihez lenne kedvük

Pro – profi, menő valaki valamiben

Seenel (ejtsd: színel) – lát egy üzenet, de nem válaszol

Szasz – szia

Slay (ejtsd: szlaj vagy szléj) – valamit jól csinál

Smash (ejtsd: szmes) – jól néz ki

Sneaker (ejtsd: szníkör) – tornacipő, sportcipő

Spihelnek (ejtsd: szípelnek) – összeillenek

Szkippelni – továbbhaladni, kihagyni

THX – köszi

Ulti – szuperképesség

Ütközni – találkozni, összefutni

XD – nagyon vicces

Vágom – értem

W – győztes

Az újfajta nyelvhasználat leginkább a Z generációra, vagyis az 1995–2009 között születtek fiatalokra, és azutáni, a 2010-től következő korosztályra, az Alfákra jellemző. Ők azok, akik már az internet adta világban nőttek fel, telefonnal a kezükben. Sokkal többet érzékelnek a világból, nyitottabbak, mindenről van véleményük, amit a négy évvel ezelőtti Covid–19-járvány még inkább felerősített, hiszen míg otthon ültünk a karanténban, a virtuális élet egyre inkább kinyílt. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ott élték az életüket, nagy részben ott szocializálódtak, hiszen neten keresztül tanultak, „ültek az órán”, beszélgettek, játszottak a barátaikkal. Éppen ezért digitális generációnak is nevezik őket.

Rövidítések és angol szavak tengerében

Az Alfa, avagy digitális generáció leglenyűgözőbb képessége a multitasking, pontosabban a több tevékenység egyidejű végzése. A közösségi média használatával az agyuk teljesen hozzászokott ahhoz, hogy egyik tartalomról a másikra lépjenek, és másodpercek alatt megragadják az információt – egyszerre öt dologra is képesek koncentrálni! Leginkább írásban kommunikálnak, lehetőleg minél rövidebb kifejezésekkel vagy emojikkal, de nyitottak a személyes interakciókra is, tehát nem lehetetlen velük közös programokat csinálni, komolyabb beszélgetéseket folytatni.

Jellemzően internetes rövidítések és angol szavak egyvelegével, vagyis szlengben beszélnek, amelyre gyakran a magyar nyelvben nem is találunk megfelelő kifejezést. Nagyon gyorsan változnak, fejlődnek a használt szavak, ami két-három éve még menő volt, lehet, hogy ma már ciki, kikopott. Sőt, korosztályonként is más és más a menő – ami egy középiskolásnak már ciki, az még az általános iskolás gyereknek menő szava­járása lehet.

A videós tartalmakból is érkeznek

A gyerekek az interneten úgynevezett youtubereket, vagyis olyan személyeket követnek, akik videókat készítenek különböző témákban – ők számos új szót, kifejezést hoznak be a „gyerekszótárba”, ami pillanatok alatt elterjed az iskolákban, baráti közösségekben. A videójátékok is nagyon sokat formálnak a beszédstílusokon, előszeretettel használnak rövidítéseket, kezdőbetűket. Ezeket először egymás közt használják, majd a családtagokkal is így kommunikálnak, szóban és írásban egyaránt.

Fontos, hogy soha ne szóljuk le a gyerekünket, unokánkat a szlenges beszéd miatt („bezzeg, ha én így beszéltem volna az anyámmal!”), hiszen az ő kortársai között az a természetes. Még akkor is, ha tőlünk ez nagyon idegen. Inkább próbáljuk megérteni, és nyitottnak lenni az ő világukra. Így sokkal könnyebb lesz egymással kapcsolatot teremteni, és a gyerek is szívesebben keresi majd a társaságunkat.

Köszönet!

A szótár elkészítésébe a legszakavatottabbakat is bevontuk, a kollégák saját gyerekeit. Ők segítettek nekünk, hogy milyen kifejezéseket használ a tizenéves korosztály manapság. Köszönet érte Borinak, Ádámnak, Attilának, Nimródnak, Zéténynek és Mórnak!

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete