Lélek

Az első éjszaka – az utolsó reggel: így vészeljük át a legkínosabb pillanatokat

Nincs izgalmasabb, amikor egy szerelmespár együtt tölti az első közös estéjét, és nincs fájdalmasabb, mint mikor búcsúzni kell. Hogyan lehet kezelni ezt a két helyzetet?

Az első éjszaka

Minden bizonnyal ez a randevúzás legizgalmasabb pontja, hiszen az első szexuális együttlét után alakul ki az igazi intimitás egy kezdődő kapcsolatban. Csakhogy nem mindegy, hogy milyen is ez a bizonyos első éjszaka!

A hangulat

„Az esetek többségében több randevú után jut el az első éjszakáig egy pár. Mivel egy tervezett dologról van szó, egész biztos mindketten feszültek, hogy tökéletes legyen minden mozzanata – avat be Belső Nóra pszichiáter. – De nagyon fontos, hogy ilyen helyzetben ne próbáljunk másként viselkedni, ne akarjunk eljátszani egy olyan szerepet, amilyenek nem vagyunk.”

Tehát, ha inkább félénk típusok vagyunk, akkor ne akarjunk vérforraló szexistennők lenni, mert csak balul sül el a próbálkozásunk.

A kellékek

Vörös rózsa a szobában, andalító zene a háttérben, pezsgő behűtve – a filmekben romantikus, amikor egy férfi így várja a nőt.

„Ez inkább csak ott romantikus. Ha túlzásba visszük, ha magasra tesszük a lécet, azt erősítjük, hogy nagy teljesítményt várnak tőlünk az ágyban is – folytatja a szakértő. – Férfiaknak azt javaslom, hogy elég egyetlen szál rózsa a vázában, oda sem kell adni a kedvesnek. A hölgyeknek elég, ha meggyújtanak néhány gyertyát, amikor megérkezik a kiszemeltjük. Pezsgőből vagy valamelyik kedvenc italból pedig elég egyetlen pohár, amivel oldani lehet a hangulatot.”

A külső

Természetes, hogy mindenki a legjobb formáját szeretné hozni, hiszen a kapcsolat folytatása szempontjából is sorsdöntő az este.

„A nőknek nem érdemes feltenni a gálasminket, mert ha az elkenődik, csalódást keltő tud lenni. Bőven elég egy könnyed szemsmink, enyhe szájfény, hogy a partner lássa a valódi arcunkat. A fehérneműben viszont megengedett a szexis darab, igenis meg kell adni a módját az ünnepélyes alkalomnak!”

A rituálék

Az első éjszaka kapcsán nem is maga a szex a legsarkalatosabb pont, hanem, hogy mi lesz után.

„Nehéz kérdés, hogy amikor először alszunk együtt a párunkkal, máris csomagoljunk egy kis pakkot, amiben a legszükségesebb holmijaink vannak? Ha egy férfi fogadja a lakásában a nőt, akkor nyugodtan készüljön számára egy tusfürdővel, fogkével, készítsen ki törölközőt. Egy hölgy ezt garantáltan értékeli – árulja el Belső Nóra. – Viszont fordítva már kényesebb a helyzet, mert egy férfi fojtónak érezheti, ha a partnere máris az otthonába fogadja. Vagyis bőven elég, ha veszünk egy vendégfogkefe-csomagot, amiben több egyforma, ám különböző színű darab van. Na meg hagyjunk elöl, jól látható helyen utazáshoz való mini tusfürdőt, krémet.”

Az utolsó reggel

Gyakran előfordul, hogy miután egy pár kimondta a végső búcsút, és szakítottak, még együtt töltenek egy estét, amit egy fájó reggeli búcsú követ. Ha szépen tudtak egymástól elválni, akkor ennek a reggelnek ugyanúgy meg kell adni a módját, mint az első éjszakának!

A hangulat

Furcsamód ugyanolyan bizonytalanság és izgatottság lehet úrrá rajtunk, mint amikor először töltöttünk együtt egy estét a másikkal.

„Csakhogy itt a várakozás izgalmát felváltja a csalódottság érzése, hogy nem tudtak fenntartani egy kapcsolatot. A felek zavarban vannak, mert nem tudják, mi a helyes lépés, például, hogy mit mondjanak, mikor lépjenek ki az ajtón. Ezért itt is az a legjobb, ha őszinték vagyunk, és úgy viselkedünk, ahogy jellemző ránk” – javasolja a pszichiáter.

Az érintés

Sokan tétováznak, hogy ilyenkor illik-e megérinteni másikat, van-e helye egy búcsúcsóknak.

„A túlzott intimitást nem javaslom, mert csak felkavarja az érzelmeket. Például egy utolsó szexuális együttlét csak összekuszálja a dolgokat. A búcsú reggelén is elég egy simítás, ölelés, ami azt sugallja a másiknak, hogy »Tisztellek, becsüllek!”«, a csókot pedig váltsa fel egy egyszerű puszi, amit már nem a szájra adunk.”

A külső

Amikor az embert megviseli egy ilyen érzelmi helyzet, akkor normális, hogy nem törődik azzal, milyen a külseje.

„Ne féljünk attól, hogy egykori partnerünk azt a képet őrzi meg rólunk, ahogy utoljára látott. Egy kapcsolatból ugyanis inkább a pozitív képeket őrizgetjük. De azért a reggeli búcsúzáskor ne legyünk loncsosak, ne viseljünk maszatos tréningfelsőt, mert ezzel is a másik iránti tiszteletünket fejezzük ki.”

Az időzítés

Egy szakítás egyetlen napszakban sem érinti jól az embert.

„Van egy napszaki váltás, amikor jobban vagy nehezebben viseljük a külső ingereket – mondja a szakértő. – Sokan azért szavaznak a reggeli búcsúra, mert olyan, mintha tiszta lappal kezdenének. A férfiak a szakítás után minél előbb távozni akarnak, ezért a nőknek nem szabad megsértődniük, ha érzik a másik fél részéről a sürgetést.”

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete