Riportok

Viszlát, macskajaj! Azonnali gyógymódok a fránya másnaposságra

Az ünnepek közepette előfordulhat, hogy jókedvünkben több alkoholt iszunk a kelleténél. Másnap aztán kegyetlenül megbűnhődünk érte: a szervezetünk fejfájással, szédüléssel, émelygéssel, hányingerrel és fáradtsággal jelzi, hogy súlyos sérelem érte.

Együnk előre!
Ne igyunk üres gyomorra, sőt együnk zsírosabb ételt. Mivel ezt nehezebben emésztjük meg, a gyomor nyálkahártyája is jobban ellenáll majd az irritáció­nak. A sörkorcsolyák vagy sós snackek szintén segítenek az ital hatásának csökkentésében. A legújabb tapasztalatok szerint a körtelé vagy egy pohár tej is lassítja az alkohol felszívódását. Arra is ügyeljünk, hogy ne keverjük egymással a különféle típusú italokat, ragaszkodjunk egyféléhez.

Víz, víz, víz
Az alkohol csökkenti egy olyan hormon termelődését, amely a szervezet hidratálásáért felelős, vagyis vizet von ki a szervezetünkből. Ezért tör ránk pusztító szomjúság, de ilyenkor a májunkat és a vesénket is fokozott munkára kényszerítjük. A máj lassab­ban bontja le a mérgeket, emiatt émelygünk. A vízzel együtt fontos ásványi anyagok is távoznak a szervezetünkből. Ennek kivédésére igyunk már a mulatság során minél gyakrabban vizet, gyümölcslevet.

Növényi hatóanyagok
A máriatövis remek májvédő, tisztít és regenerál. Alkoholfogyasztás előtt és után is érdemes bevetni tea, tinktúra vagy kapszula formájában, mert enyhíti a kellemetlen tüneteket, gyorsabban megszűnik tőle a másnaposság. Nagyon hatásos a gyomornyugtató gyömbér- vagy borsmentatea is. Fejfájásra érdemes a halántékunkat borsmenta illóolajjal bedörzsölni, hogy ne kelljen tablettákhoz folyamodni. A kamilla- és a levendulatea pedig remekül oldja a macskajaj miatt fellépő idegi feszültséget.

Feltöltenek a gyümölcsök és a zöldségek
A gyümölcsök tele vannak C-vitaminnal, ásványi anyagokkal, így segítenek a szabad gyökök semlegesítésében. A banánnal a káliumraktárainkat tölthetjük fel. Kerüljön a tányérra paradicsom, hogy megnyugtassuk a gyomrot, valamint párolt brokkoli, saláták, gomba, hüvelyesek. Készítsünk zöldséglevet, hasznos lehet például a cékla- vagy a zellerlé.

Mi a helyzet a kólával?

Sokan mondják, hogy a másnaposság legjobb gyógyszere a kóla. Van benne igazság, mert a koffeintartalma reakció­ba lép az alkohol lebontásakor létrejövő vegyületekkel, és gátolja azok kellemetlen hatását. A másnapos szervezetnek cukorra és szénsavra is szüksége van, ez pedig mind megtalálható a kólában.

Nyugtató italok
Nem a „kutyaharapást szőrével” megoldásra gondolunk, a még több alkohol nem gyógyít, csak ront a helyzeten. Jót tesz viszont a kefir vagy a belőle készült turmix, mert enyhíti a gyomorfalat ért traumát, és egyensúlyba hozza a gyomorsav-termelődést. A cukros üdítők visszaemelik a vércukorszintet, amelyet a szeszfogyasztás alaposan levitt – ezen a szőlőcukor is sokat segíthet. Ha éppen semmi nincs otthon, másnaposan ne menjünk vásárolni, inkább tegyünk kevés sót vízbe vagy teába, és azt igyuk meg. A kávé koffein­tartalma is jót tehet ilyenkor. Mivel azonban szintén vízhajtó hatású, igyunk mellé sok vizet. A gyomornak jólesik a tej, de van, aki a zöld teára, mások pedig a Salvus vízre esküsznek, ha megviseli őket a mulatozás.

Kímélő finomságok
Ha bírunk enni, a gyomrot nem terhelő, könnyű ételeket fogyasszunk: pirítóst, kekszet, kemény vagy lágytojást, krémleveseket, főtt burgonyát, kompótot, rizst, főtt tésztát. A pácolt hering vagy bármilyen füstölt hal kovászos vagy savanyú uborkával az ásványianyag-tartalma révén gyorsan helyre­állítja a szervezet elektrolit-háztartását.

Segít a méz
Gyorsítja a szeszes ital feldolgozását, a vele megkent pirítós helyreállítja a vércukorszintet. Ha a kefires gyümölcssalátára vagy turmixra kevés zabpelyhet szórunk, és mézet kanalazunk rá, fokozhatjuk a jó hatást: semlegesíti a gyomorsavat, és feltölti a B-vitamin-, kalcium-, magnézium- és vasraktárakat.

Csodalevesek
A húsleves nemcsak gasztronómiánk egyik csúcsa, de hatékony gyógyerővel is bír nátha, influenza és gyomorbántalmak esetén. Természetes, hogy az alkohol miatt kavargó gyomrot is remekül megnyugtatja, és ásványianyag-tartalmával erősíti. Az igazi „klasszikus” azonban macskajaj ellen a hagyományos újévi magyar étel, a korhelyleves. Megdinsztelünk 20 dkg felkockázott füstölt szalonnát, 2 fej finomra aprított vöröshagymát; megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadunk 20 dkg felkarikázott füstölt kolbászt és 30 dkg felkockázott sertéstarját. Addig főzzük, amíg a tarja ki nem fehéredik és a kolbász ki nem ereszti a paprikás zsírját, majd meghintjük 2 evőkanál liszttel, 1 evőkanál pirospaprikával. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadunk 2 gerezd zúzott fokhagymát, 1 mokkáskanál köményt, 2  babérlevelet és ízlés szerint csípős paprikát. Kevergetve pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi, és kb. 30 percig főzzük, amíg a tarja félig meg nem puhul. 40 dkg savanyú káposztát leöblítünk, majd azt is hozzáadjuk a leveshez. Az egészet együtt tovább főzzük, amíg a hús teljesen puha nem lesz.

Várjunk az orvossággal!

A pirulákkal inkább várjunk, helyettük inkább a nagy dózisú C-vitamint, magnéziu­mot és cinket tartalmazó pezsgőtablettákért nyúljunk. Ha fáj a fejünk, aszpirines tablettákat vegyünk be, a paracetamolt ilyenkor mellőzzük. A májunk ugyanis nem tudja lebontani, mert az alkohollal van elfoglalva.

Frissítő fortélyok
Zuhanyozzunk le, kössünk hideg vizes kendőt a csuklónkra és a homlokunkra. Ha már nem bírunk több folyadékot magunkhoz venni, szopogassunk jégkockát. Ha kicsit összeszedtük magunkat, induljunk el egy jó sétára a friss levegőn. Felfrissül a vérkeringésünk, gyorsabban jut el az alkohol a májba, és a beszívott oxigén ugyancsak segít a regenerálódásban. Szaunába viszont semmiképpen ne menjünk másnaposan, mert a kitágult ereinket csak tovább tágítja, így többet árthat, mint amennyit használ.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete