Riportok

A modern Hamupipőke és a dán királyfi: Anne-Sofie aranycipellőjét vetette be, hogy megszerezze a trónörököst

Ma is sok fiatal lány álmodozik arról, hogy eljön érte a herceg fehér lovon. Ám a 21. században már másképp mennek a dolgok, a nők szeretik a kezükbe venni a sorsukat. Egy ifjú dán hölgy nem bízta a véletlenre, és Hamupipőke nyomában akart rátalálni az igazira.

Európa egyik legjobb partijának számít arisztokrata körökben a dán trónörökös nemrég nagykorúvá érett legidősebb fia, a 18 éves Christian – hivatalos magyar neve szerint Keresztély – herceg. Szülőhazájában a fiatalember épp olyan kapós, mint ahogy annak idején a brit királyi család ifjú sarjai, Vilmos vagy Harry is rendkívül népszerű volt a lányok körében. A 2000-es évek elején alighanem tinik milliói álmodoztak arról, hogy éppen ők lesznek majd azok, akiken a jóképű kékvérek szeme valamilyen módon megakad, és elnyerik a szívüket – ahogyan az végül a teljesen civil Kate Middletonnal és az amerikai Meghan Markle-lel meg is történt.

Katalin és Meghan is civilből lett hercegné

Sorsoláson nyerte a meghívást

Dániában akad egy ifjú hölgy, aki nem akarta a véletlenre bízni a dolgot, és egy réges-régi gyerekkori mesét ihletforrásnak használva a kezébe vette a sorsa irányítását. Anne-Sofie Tornso Olesen 18 esztendős és szingli egyetemista. Nemrég gondolt egy merészet, és afféle modern Hamupipőkeként a cipőjén keresztül igyekezett felhívni magára az ifjú dán herceg – és jövendőbeli trónörökös – figyelmét.

Anne-Sofie a bálon

De kezdjük az elején! Christian herceg nemrég ünnepelte a nagykorúvá válását, és a fényes alkalomra nagyszabású születésnapi gálavacsorát rendeztek a koppenhágai királyi palotában, a Christiansborgban. Erre pedig mindenféle hírességeken és persze a királyi család tagjain kívül meghívtak kétszáz éppen 18 éves dániai fiatalt is az ország minden tájáról. Ezek egyike volt Anne-Sofie, aki egy sorsoláson nyerte el a megtiszteltetést, és izgatottan készült a nagy eseményre, ahol nemcsak II. Margit dán királynő üdvözölte személyesen a vendégeket, hanem trónörökös fia, Frigyes királyi herceg és maga az ünnepelt is.

Christian herceg és büszke anyukája, Mária hercegné

Pukedlizni régóta tud

„A nagymamám már korábban megtanított a helyes társasági viselkedésre, az asztali manírokra, és pukedlizni is tudok. Véletlenül pont nem sokkal a meghívás előtt kaptam egy nagyon szép elegáns ruhát, amiben végül elmentem a születésnapra” – mesélte a lány, aki aztán nem mindennapi húzással került be előbb a dán, aztán a nemzetközi lapokba is. A csillogó rendezvényről távozva ugyanis szándékosan ott hagyta a palotában az aranyszínű tűsarkú cipellőjét, hátha a herceg megtalálja, és megkeresi őt…

„Afféle Hamupipőke-szerű happy endre gondoltam, hogy miért is ne próbálnám meg? Viccesnek tartottam az ötletet, és amikor a barátaimnak elmondtam, ők is azt mondták, hogy csináljam meg. Ilyen alkalom nem adódik még egyszer. Ez a próbálkozás a reményről is szól, hogy csodák igenis történnek néha az életben” – árulta el a talpraesett Anne-Sofie, aki nem tagadja, nagyon tetszik neki a vele egykorú herceg.

A szimbolikus aranycipellő

Lesz folytatása a jópofa gegnek?

A tündérmeséből merített ihlet annyiban bevált, hogy miután a palota személyzete megtalálta a cipőt, felhívást tettek közzé, keresve a tulajdonosát.

„Amikor tegnap őfelsége a királynő vendégei távoztak a gáláról, valaki elhagyta ezt a magányos tűsarkút. A tulajdonosa szíves jelentkezését várjuk, hogy visszakaphassa” – fogalmazott az udvari közlemény. Anne-Sofie pedig nem vesztegette az idejét, azonnal jelentkezett is. Azt sajnos nem tudni, vajon a herceg személyesen adta-e vissza a lábbelit jogos tulajdonosának, netán rápróbálta-e a lábára, mint a mesében… Mindenesetre a merész lány annyit biztosan elért, hogy a herceg felfigyelt rá – és nemcsak ő, hanem az egész világ.

„Persze nem gondoltam, hogy ettől majd feleségül vesz, mint a mesében, vagy bármi ilyesmi, de azt igen, hogy talán megtetszik neki a  dolog, és felkeltem az érdeklődését” – vallotta be a  lány, aki a fogadáson amúgy pár szót váltott is Chris­tiannal, de annyira zavarban volt, hogy arra sem emlékszik, miről beszéltek.

Hogy lesz-e bármi folytatása a jópofa gegnek, az a jövő zenéje. A herceg a hírek szerint egyelőre más ifjú hölgyeknek csapja a szelet, legalábbis a legutóbb egy olasz arisztokrata szőkeséggel, Maria Chiara of Bourbon hercegnővel hozták hírbe. Igaz, az olasz lány cáfolta, hogy romantikus kapcsolat lenne köztük. Mint mondta, csak barátok, mivel kicsi koruk óta ismerik egymást, ugyanis az ő édesapja a keresztapja Christian egyik húgának. Úgyhogy Anne-Sofie-nak akár még lehet is esélye.

A királyi mama is civil

Christian apja, a trónörökös Frigyes herceg nem éppen úgy találkozott a feleségével, ahogyan azt arisztokrata körökben elképzelnénk. Az ezredfordulón, egy kocsmában ismerte meg jövendőbelijét, az akkor ingatlanügynökként dolgozó ausztrál Mary Donaldsont, akit ma Mária hercegné néven ismer a  világ. A párnak három csemetéje van, Christian a legidősebb.

Szöveg: Bognár Kriszta

Fotó: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix/AFP via Europress, Getty images, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete