Riportok

Gondtalan szilveszteri szórakozás: ezeket olvassa el, mielőtt házibulit szervez, vagy elindul az éjszakába

Egy ünnepi összejövetel vagy egy túl jól sikerült partizás alkalmával könnyen érhet minket kellemetlen meglepetés, amely sokszor a saját meggondolatlanságunk következménye.

Néhány szabály, tanács megfogadásával boldogan és biztonságosan tudjuk köszönteni az újévet. Ebben segít nekünk Topa Zoltán rendőr ­alezredes, kiemelt főelőadó.

Házibuli nálunk

Nincs egységes szabályozás arra, hogy mettől meddig lehet bulizni, milyen hangerővel hallgathatjuk a zenét. A helyi önkormányzattól függ az adott településhez kapcsolódó norma (egyes szabályozások szerint nappal is elkövethető a csendháborítás), így érdemes előzetesen tájékozódni a helyi szokásokról. Ha társasházi lakásban tartunk bulit, mindenképpen illik erről informálni a lakóközösséget a későbbi kellemetlenségek megelőzése miatt, de kertes háznál sem árt szólni a szomszédokban.

Ha máshol ünnepelünk

Amennyiben útnak indulunk, fontos, hogy a bulit mindig előre megtervezzük. „Gondoljuk át, meddig, kivel és hova megyünk, és ezt kérdezzük meg a gyerektől is. A buliba elegendő egy fényképes okmány, telefon, némi készpénz. Ha többen megyünk valahová, fontos, hogy maradjunk végig együtt. Senkit se hagyjunk a társaságból magára” – hívja fel a figyelmet a rendőr alezredes.

„Az alkohol és egyéb tiltott anyagok megváltoztatják a gondolkodást, ezért ezek hatása alatt sok ember hoz olyan rossz döntést, melynek következményeit egy egész életen át viselniük kell. Ne feledjük, az utcán történő kiabálás, csoportos hangoskodás bűncselekmény is lehet” – mondja Topa Zoltán.

Adatvédelem

Mindig óvatosan járjunk el, ha képeket készítünk a közösségi oldalunkra. „Egyrészt lehet jogsértő (sérelemdíj megfizetésére kötelezhetnek), ha másvalaki is rajta van, másrészt a buli hevében készített fényképek, szelfik nem mindig előnyösek. A legfontosabb pedig, hogy az adataink biztonsága érdekében a készülékünket védjük le kóddal, képernyőzárral, és ne adjuk ki a kezünkből senki kedvéért” – magyarázza a szakember.

Pirotechnikai eszközök

Tűzijátékot csak hivatalos elárusító helyeken vásároljunk, és tartsuk be a terméken feltüntetett használati utasítást! A pirotechnikai termékeket 1–4. kategóriába soroljuk. Magánszemély az 1–3. kategóriába tartozó tűzijátékokat veheti meg. A 14–16 év közöttiek kizárólag az 1. kategóriába sorolt termékeket vehetik meg nagykorú felügyelete nélkül (használathoz szükséges a nagykorú jelenléte). Az 1–2. kategóriába tartozó tűzijátékok megtarthatók, használhatók egész évben, a 3. kategóriába sorolt pirotechnikai eszközt vissza kell vinni a vásárlás helyére január elseje után.

„A petárda használatát jogszabály tiltja, mert fokozottan balesetveszélyes. A közveszély­okozás vagy a segítségnyújtás elmulasztása komoly bűncselekménynek számít” – figyelmeztet a szakértő.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete