Sztárok

Freddie olcsóbban jött Budapestre, a Parlamentre fájt a foga: ilyen volt a legendás Queen-koncert a kulisszák mögött

Éppen harminchat éve, az immár puhuló diktatúra kellős közepén, alig néhány hónappal Csernobil után akkora eseményre került sor Budapesten, amely megrengette az egész országot: a Népstadionban a Queen együttes adott koncertet. 1986 júliusát írtuk.

Ma is nagy szám egy a csúcson lévő rockzenekar látogatása, akkor viszont igazi kuriózumnak számított. Hiszen még annyira a vasfüggöny mögött voltunk, hogy nem is reméltük, nálunk ez megtörténhet. A híres zenekarok olyan városokba mentek játszani, ahol nem kellett meglepetésre számítaniuk, és még meg is fizették őket. Ki gondolta volna, hogy mégiscsak összejön egy ekkora buli Magyarországon, az első és legnagyobb rockkoncert a szocialista táborban?

Reménytelen vállalkozásnak tűnt

A szervezők, akik nem riadtak vissza a nehéz­ségektől. Több évbe és rengeteg munkába, merev elvtársakkal és ellenséges hivatalokkal való alkudozásba telt, de végül elhárult minden akadály. Sokan segítettek is. A modern felfogású vezetők tudták, nyitni kell a nyugati kultúra felé, hogy a fiatalok rebellis hajlamait megszelídítsék. A Queen is engedett az árból, és a magyarok is ígértek valami pluszt: a koncertről film készül, melynek bevételein osztoznak a résztvevők. Akkoriban senki nem gondolta, hogy ez a film ritka kinccsé válik: nemcsak azért, mert az együttes nemsokára befejezte a koncertezést Freddie Mercury AIDS-betegsége miatt, de azért is, mert az ereje teljében lévő magyar filmgyártás páratlan dokumentuma.

Ilyet a magyar fiatalok még nem láttak

A szervezők jól számítottak, hatalmas volt az érdeklődés: két nap alatt fogyott el hetvenezer jegy a Népstadionba. A „drágábbak” 300 forintba, az olcsóbbak 160 forintba kerültek, és ez akkor nagyon soknak számított, a rajongók mégis vállalták a többórás sorban állást, hogy bejussanak. A jegyüzérek akár ezerötszáz forintot is elkértek akkor, amikor a havi fizetések 5-6000 forint körül mozogtak. A BKV a koncert napján – 1986. július 27-én – meglepő rugalmassággal változtatott a forgalmi renden, és még a metró is addig közlekedett éjszaka, amíg ki nem ürült a Népstadion metrómegálló. A helyszínen nem voltak rendőrök, hogy a fiatalok ne érezzék provokációnak a jelenlétüket. Egyetemisták és kiszesek segítették a rend fenntartását.

Ma már elengedhetetlen része a nagykoncerteknek a látvány. Akkor még ez is újdonságnak számított. A kezdet kezdetén a közönség megelégedett a gitározó, doboló zenészekkel, de a nyolcvanas években egy magára valamit is adó együttesnek már igazi show-t kellett rendeznie, látványos díszlettel, tűzijátékkal, színes fényekkel, füstköddel. A közönség pedig a lassúbb, érzelmesebb számoknál öngyújtók gyertyalángjával hálálta meg az élményt.

A világraszóló buli sokak emlékében él még, de a későbbi generációknak sem kell kimaradniuk az eseményből, és ezt a koncertről készült mozinak köszönhetik. A Varázslat – a Queen Budapesten 1986 érdekében a filmesek színe-java összefogott. Zsombolyai János, A kenguru alkotója volt a rendező. A produkcióban a magyar filmgyártás összes kameráját munkába állították, és öt vágó dolgozott rekordgyorsasággal a felvett anyagon, hiszen még az év decemberében mozikba került az alkotás.

Egy ismert népdalt énekelt a közönségnek

A film nemcsak a koncertet tette mindenki számára láthatóvá, hanem legendás epizódokat is bemutatott a Queen budapesti látogatásáról. Léghajóztak, bringóhintóztak a Margitszigeten, gokartoztak a Hungaroringen. A pesti rakparton hatalmas tömeg várta őket, Freddie autogramot osztogatott, és viccesen megkérdezte a Parlament előtt, vajon eladó-e, és hány hálószoba van benne? A koncert fénypontjaként pedig elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt, amivel végképp levette a közönséget a lábáról?

A lenyűgöző teljesítményt a szocialista kritikusok nem kímélték: túlméretezett videóklipnek nevezték, azt írták, hogy a Magic – Varázslat című filmből az ígért élmény, a varázslat hiányzik. Miközben amin ők annyira fanyalogtak, az a magyar filmesek egyik legnagyobb teljesítménye volt, még ma is rocktörténelmi jelentőségű dokumentum.

Kiemelt kép: internet

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete