Címlapsztori

Bosszú, sértettség, pénz: ezért utálja egymást Katalin és Meghan?

A világ sokáig remélte, hogy Vilmos és Harry hercegek feleségei majd barátnők lesznek. Csakhogy ez ma már kizárt. A két nő egymás ellen fordult: egyikük a nyilvánosság előtt vívja csatáit, másikuk csendesen, a háttérben.

Vilmos herceg és Katalin az egyesült államokbeli Bostonba utazott december elején, hogy átadják a trónörökös által alapított Earthshot Prize névre keresztelt, környezetvédelmi tevékenységért járó díjat, amit a természetvédők Nobel-díjának is szoktak becézni. Harry herceg és Meghan ezt az alkalmat találta a legmegfelelőbbnek arra, hogy bejelentsék: a saját életüket bemutató sorozatot indítanak a Net­flixen. A hír elhomályosította a díjátadót.

Évek óta megy a szurkálódás

És ha valaki még ezután is kételkedett volna abban, hogy a két herceg és hercegnő között micsoda ádáz küzdelem dúl, annak elég volt megnéznie ezt a sorozatot, melyben Harry odaszúrt a bátyjának: „Szerintem a családban sokan, főleg a férfiak, hajlamosak olyan társat választani, aki megfelel az elvárásoknak. Nem azt, aki nekik rendeltetett…” Miközben Katalint nem kiválasztották, hanem egymásba szerettek Vilmossal, és a hercegné, ellentétben Meghannel, bebizonyította 11 éves házassága alatt, hogy a férje révén kapott szerepkört tökéletesen el tudja látni. De hogy jutott idáig az a két nő, akikben olyan sok a közös vonás?

Kate Middleton és Rachel Meghan Markle egykorúak, egyetemet végeztek, Katalin művészettörténet, sógornője színház és nemzetközi kapcsolatok szakon tanult. Előbbi Firenzébe ment féléves tanulmányútra, utóbbi Buenos Airesbe, az USA nagykövetségére. Diákként belekóstoltak a színészetbe, Meghan gyerekeknek szóló tévéműsorban szerepelt, Katalin pedig 1993-ban Eliza Doolittle szerepében énekelt a My Fair Ladyben. Meghan a sorozatszereplő karrierjét, Katalin pedig a boldogságát köszönhette a színpadnak. Ma már a történelem része az a semmit nem takaró, átlátszó ruha, melyet egy egyetemi jótékonysági divatbemutatón viselt, ekkor szeretett bele az első sorban ülő évfolyamtársa, Vilmos.

Mielőtt eljött volna értük a herceg, mindketten túl voltak néhány komoly kapcsolaton. A walesi hercegné első szerelme egyik középiskolás osztálytársa, William Marx volt, ő még a hercegi esküvőre is meghívást kapott. Meghan férjnél is volt, Trevor Engelson színész-producerrel 13 éven át élt együtt, ebből kettőt házasságban. Ő nem kapott meghívást a windsori lakodalomba, talán el sem fogadta volna, Meghan ugyanis nem szóban szakított vele, hanem postán küldte vissza a jegygyűrűjét.

Egy jó tanáccsal kezdődött a vég

A két nő első találkozójára 2017 elején került sor, fél évvel azután, hogy Harry udvarolni kezdett Meghannek. Pár hónappal később Harry bejelentette a családjának, hogy feleségül akarja venni Meghant, és akkor Vilmos és Katalin beleverte az első szöget bimbózó barátságuk koporsójába: azt tanácsolták nekik, hogy ne kapkodják el az esküvőt, várjanak. Katalint a lehető legjobb szándék vezérelte, ő majd tíz évig járt Vilmossal, volt ideje belelátni a királyi rendszerbe, megismerni a buktatóit, kipróbálni, menni fog-e neki ez az élet. Meghanék azonban ezt máshogy értelmezték. Az sem segített, hogy Vilmos és neje, ahogyan Harry mondta, nem terítettek le vörös szőnyeget Meghan elé, utóbbi azt mondta, Katalin még csak vásárolni sem ment el vele. Ez tényleg így volt, mentségükre legyen mondva: a hercegné a harmadik gyermekével volt várandós, és mindegyik terhessége alatt pocsékul érezte magát, a kiszáradás veszélye miatt kórházba is került.

Állítólag az esküvő előtt is összevesztek, Meghan szerint Katalin leszólta a koszorúslányok, többek közt Sarolta hercegnő ruháját. Meghan azt is rosszul viselte, hogy a Windsorok furcsállották, hogy a családjából csak az édesanyját hívta meg az esküvőre, meg csupa hírességet. Tény, hogy George Clooney azt mondta, nem érti, mit keres a királyi esküvőn, amikor mindössze csak kétszer találkozott Meghan Markle-lal.

A sajtó csak rontott a helyzeten

Nem sokkal később Katalin olyanba ütötte az orrát, amihez semmi köze nem volt, rászólt Meghanre, amikor kiderült, hogy az erőszakosan és lekezelően bánik a személyzettel. Ma már tudjuk, levelek bizonyítják, hogy az alkalmazottak Meghan viselkedése miatt panaszt tettek a Buckingham-palotában, jelenleg vizsgálat folyik, mi is történt. Az is tény, hogy két év alatt heten hagyták ott a sussexiek udvartartását.

Közben a sajtó, mely piedesztálra emelte Katalint, kikezdte a sussexi hercegnét. Pedig Meghan számos jó ügy mellé állt, szépen és elegánsan képviselte a királyi családot. De sokat hibázott, csak egy példa: egyik wimbledoni teniszmérkőzésen kiürítette a körülöttük lévő széksorokat, és bemondatta, hogy tilos őt meg a barátait fotózni. Aki megtette, attól a testőrei elvették a mobiljukat. A sajtó eltérő megítélése tovább mélyítette a két nő közti szakadékot. Mindez nem Meghan hibája, túl gyorsan került bele a királyi családba, nem jutott elég idő felkészülni a királyi életre, borítékolható volt, hogy hibát vét.

Kinek nagyobb a befolyása?

A hercegnék élete a jövőben teljesen más lesz. Az egyik valamikor az Egyesült Királyság mellett többek közt Ausztrália, Új-Zéland, Kanada trónjára ül, a másik pedig egy jótékonykodó celebritás lesz, aki politikusi ambícióit is megvalósíthatja. Kérdés, hogy melyiküknek lesz nagyobb hatása a világra.

Bosszú, sértettség, pénz

Katalin és Meghan kapcsolata akkor romlott csak meg igazán, amikor a sussexiek kiléptek a királyi családból. Utolsó közös nyilvános megjelenésükkör a walesi hercegné nem köszönt Meghanék­nek, még csak rájuk sem nézett. Ő ugyanis úgy érzi, cserbenhagyták nemcsak a néhai királynőt, aki 70 évig tökéletesen látta el a feladatát, hanem Károlyt és Vilmost is. De akkor még volt remény arra, hogy egyszer szóba állnak egymással.

Ez tavaly márciusban végleg szertefoszlott, amikor Meghanék interjút adtak Oprah Winfrey talkshow-sztárnak, épp akkor, amikor Fülöp herceg szívét műtötték, és lehetett tudni, hogy közel a vég. Ma már tudjuk, számos kijelentésük, főleg, amikor rasszistának nevezték a Windsorokat, katasztrofális hatással járt. Minden bizonnyal Katalinban is fortyogott a düh, mert sógora és sógornője sértettségből, bosszúból azt az intézményt támadta, melyért ő oly sokat tett, és ami a gyermekei öröksége, jövője. És tovább támadnak most a Netflix-sorozattal is. Mindezt rengeteg pénzért, a hercegi titulusukat kihasználva. S lesz folytatás is, hiszen januárban megjelenik Harry önéletrajzi könyve is.

Ám Meghan és Harry számára nagyjából itt van a történet vége. Pláne, ha Károly király megfosztja őket a rangjuktól, mint azt sokan követelik is. Úgy tűnik tehát, hogy Meghan hangos csatájával szemben Katalin „maradj csöndben, és tedd a dolgodat” taktikája hosszabb távon győzelmet hozhat.

Szöveg: Szabó Csaba

Fotó: GettyImages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete