Konyha

Így lesz könnyebb a másnap: természetes gyógymódok macskajaj ellen

Még ha alapvetően nem is nagyon iszunk alkoholt, szilveszterkor csak kipukkan néhány üveg pezsgő, vagy könnyebben töltjük tele a boros poharat. A másnap azonban kevésbé felemelő...

A macskajaj legtöbb esetben 24 órán belül magától elmúlik, de a tünetek enyhítésével könnyebben átvészelhetjük ezt a kellemetlen állapotot – főleg, ha muszáj talpon lennünk, esetleg még dolgoznunk is kell. A jellemzők szinte mindenkinél ugyanazok: fejfájás, fáradtság, levertség, fokozott izzadás, több esetben hányás, hányinger és izomfájdalom.
A következő házi gyógymódok segíthetnek a túlélésben.

Extra hidratálás

Az alkohol hatására sok vizet veszítünk, vagyis kiszáradunk, ezért is ébredünk másnap reggel kínzó fejfájással, szájszárazsággal, szédüléssel. Elengedhetetlen, hogy mihamarabb pótoljuk az elvesztett folyadékot. Igyunk vizet és koffeinmentes teát, de a kókuszvíz is sokat segíthet. Az alkohol jelentős elektrolit-egyensúlyzavart vált ki a szervezetben, a kókuszvíz viszont nagy mennyiségű elektrolitot tartalmaz, tehát hamar helyreállítja a folyadékszintet. A sós levek, mint például a húsleves vagy az izotóniás sportitalok pótolják a testünk számára elengedhetetlen sót és a káliumot, amit előző este a gyakori vizelés hatására vesztettünk el. A zöld tea pedig frissít és kezelésbe veszi a túlterhelt májat.

Gyógyhatású ételek

Sokan azt gondolják, hogy a másnaposságot egy jó szaftos hamburgerrel vagy sült szalonnával kell kikezelni, pedig ezzel csak ártunk magunknak. Ehelyett kiváló minőségű fehérjére, jó zsírokra, egészséges szénhidrátokra, ásványi anyagokban gazdag- és fermentált ételekre van szükségünk. Hogy melyek ezek? Például a zöld leveles zöldségek, a tojás, a fokhagyma, a hagyma, a savanyú káposzta, a kefir és a különféle magvak, diófélék. A zöld turmixok erősen lúgosítóak, amire egy átmulatott éjszaka után igen nagy szükségünk van. A banán remek káliumforrás, enyhíti a fáradtságot, a fejfájását, a hányingert, és energiát ad. Egy darab gyümölcs nagyjából 425 milligramm káliumot tartalmaz, ami az ajánlott napi érték körülbelül 12%-a. Mi jöhet még? Az egészséges szénhidrátok segítenek helyrebillenteni a vércukorszintet, amelyek enyhítik a másnapossággal járó fáradtságot, gyengeséget. Ez lehet egy szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, de érdemes olyan egészségesebb, összetett szénhidrátokat választani, mint a zabpehely, a barna rizs és a bab.

Kutyaharapást szőrével?

Többször hallhattuk, hogy kutyaharapást szőrével, vagyis kezdjük a reggelt egy alkoholos itallal, mert az majd enyhíti a macskajjal járó tüneteket. Ezt az állítást azonban az orvosok egyértelműen cáfolják, ugyanis még inkább megterheljük a gyógyításra szomjazó szervezetet, és bevett gyakorlatként alkoholfüggőséget is okozhat.

Gyors segítségek

Egyes étrend-kiegészítők és vitaminok is segíthetnek a túlélésben. Mivel az alkohol kiüríti a magnéziumot a szervezetből, lehet kapszulával vagy krém formájában is pótolni, de többen esküsznek az Epsom-sóra, más néven keserűsóra, ami egy természetes magnéziumforrás. Egy kád vízbe beleszórva a bőrön keresztül pótolja a magnéziumot, ráadásul méregtelenít is. A B-vitaminok felelősek a szervezet számos anyagcsere-folyamatáért – a máj méregtelenítő funkciói is erre támaszkodnak. Vegyünk be 1- 2 darab B-vitamin komplex kapszulát, hogy még gyorsabban regenerálódjunk. Ha nincs otthon, érdemes beszerezni ezekre a vészhelyzetekre egy zacskó Chlorellát is, amely egy magas klorofill-tartalommal rendelkező édesvízi alga. Segít a májnak feldolgozni a káros méreganyagokat, erősíti az immunrendszert és a szervezet sressztűrő képességét – tehát máskor is jól jöhet.

Mindenkire másképp hat a koffein, de érdemes egy próbát tenni vele, viszont kizárólag reggeli után! A kávé és a fekete tea is visszarázhat a jelenbe, különösen akkor, ha fáradtnak érezzük magunkat, és a fejünk is fáj. Mivel a koffeintartalmú italok vízhajtó hatásúak, ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra.

Mulatás előtt és közben…

  • Hogy sokkal simábban menjen a másnap, érdemes odafigyelni az összetevőkre, a mennyiségre és a tempóra.
  • Bulizás előtt együnk olyan ételeket, amelyek lelassítják az anyagcsere-folyamatot, így lehetővé téve az alkohol lassúbb felszívódását. Jó a spárga, brokkoli, karfiol, barna rizs, édesburgonya is.
  • Az élénk színű alkoholos koktélok, szirupos likőrök a legveszélyesebbek. Ha lehetséges, válasszunk tiszta és szintelen alkoholt, például gint vagy vodkát, ha inkább a rövid italokat részesítjük előnyben. A cukros italok még kegyetlenebb másnapot eredményezhetnek.
  • Lassan igyunk, és törekedjünk arra, hogy három órán belül legfeljebb két italt kortyoljunk el. Ha ezt nem tudjuk betartani, akkor minden alkoholos italhoz igyunk meg egy pohár vizet jéggel és friss lime-mal – ez kiváló C-vitamin-forrás, és némi íz hozzáadásával valószínűleg jobban csúszik a víz is.

Jó pihenést!

Ameddig csak tudunk, maradjunk ágyban, ugyanis a felépülés pihenés közben a leghatékonyabb. Az alváshiány csak súlyosbítja a másnapos szenvedést, ezért törekedjünk a legalább nyolc óra alvásra.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete