Konyha

Ha már unja a főzeléket: három tuti recept lencséből

Lencsét azért kell enni, hogy az új évben sok pénzünk legyen, már, ha hiszünk a babonákban. Ám ebben különösen érdemes hinni, ugyanis ha a pénzeső nem is jön be, még egy nagyon jót és egészségeset ehetünk, a hüvelyesek ugyanis tele vannak hasznos ásványi anyagokkal és vitaminokkal.

Lencsekrémleves szalámicsipsszel

Hozzávalók:

• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál curry­fűszerkeverék
• 50 dkg vörös lencse
• 1,5 dl főzőtejszín
• 1 db citrom
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj
• 4 szelet vékonyra szelt paprikás szalámi
• friss petrezselyem

Elkészítés:

1. Az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a curry-fűszerkeveréket, a forró olajon ezeket is átforgatjuk, majd beleszórjuk a lencsét. Felöntjük 1,5 liter vízzel vagy zöldséglével, és fedő alatt pépesre főzzük.
2. Hozzáöntjük a tejszínt, sóval, borssal, citromlével ízesítjük, botmixerrel krémesítjük. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet.
3. A szalámit zsiradék nélkül ropogósra sütjük egy tapadásmentes serpenyőben. Papírtörlőre szedjük, ha kihűlt, kissé összetörjük. Tálalás előtt a poharakba adagolt levest megszórjuk a szalámicsipsszel és aprított petrezselyemmel.

Lencse-gersli-virslisaláta

Hozzávalók:

• 40 dkg gersli
• 7-8 evőkanál fehérborecet
• 3 evőkanál olívaolaj
• 50 dkg főtt virsli
• 20 dkg apró szemű főtt lencse (konzerv)
• 20 dkg kígyóuborka
• 25 dkg kaliforniai paprika
• 20 dkg koktél-paradicsom
• 1 fej lila hagyma
• 10 dkg rukkola
• só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. A gerslit sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, elkeverjük az ecettel és az olajjal. A virslit felkarikázzuk, a lencsét lecsepegtetjük, és a gerslihez adjuk.
2. Az uborkát, a paprikát, a koktélparadicsomot megmossuk, feldaraboljuk, a lila hagymát megpucoljuk, felcsíkozzuk, és mindent a teljesen kihűlt salátához keverünk.
3. Sóval, borssal ízesítjük, és legalább 2-3 órán át összeérleljük.

Füstölt húsos lencsegolyók

Hozzávalók 16 közepes gombóchoz:

• 15 dkg füstölt sonka
• 40 dkg puhára főtt lencse
• 1 db tojás
• 2 gerezd fokhagyma
• kb. 10 dkg zsemlemorzsa
• 1 közepes csokor petrezselyem
• só, frissen őrölt bors
• 1 teáskanál őrölt római kömény
• 1 evőkanál curry­fűszerkeverék
• olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. A sonkát apróra kockázzuk, és serpenyőben ropogósra sütjük. A főtt lencsét villával áttörjük, hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsa kétharmad részét, az aprított fokhagymát a petrezselymet és a sült sonkakockákat. Sóval, borssal, római köménnyel, curry-fűszerkeverékkel ízesítjük.
2. Kézzel alaposan összegyúrjuk, majd gombócokat formázunk a masszából, megforgatjuk őket a maradék zsemlemorzsában, és forró olajban ropogósra sütjük.
3. Csiliszósszal vagy tartármártással kínáljuk.

Képek: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete