Otthon

Egzotikus sziget a portánkon: ezek a mediterrán növények élnek meg már idehaza is

Egy mediterrán vagy trópusi hangulatú kertbe hazatérni olyan, mintha nyaralnánk. A felmelegedés azt is magával hozta, hogy számos ilyen növény remekül megél a hazai klímán, így könnyedén kialakíthatjuk a házi oázist.

Pálmák tárháza
Télálló pálmából igen sokfélét be lehet szerezni Magyarországon, de a tapasztalatok szerint csak a kínai kenderpálma esetében lehet egészen biztosra menni. Olcsóbb, ha kiskorában ültetjük ki, viszont érdemesebb néhány évig előnevelni, vagy eleve nagyobbat vásárolni, így később biztonságosabban megmarad. Az ültetés évében gyakrabban célszerű öntözni, máskor inkább csak a csapadékhiányos időszakokban kell locsolni. A teleltetésére is fontos előre gondolni: kössük majd össze a leveleit, és készítsünk a növény fölé átmeneti tetőt, hogy a csapadék ne jusson el a szívleveléhez. Ekkor se burkoljuk be az egészet, nehogy befülledjen, ha mégis kisütne a nap.

Különleges jukka
A sziklakertekben, rézsűkön is jól mutat, és remekül bírja a szárazságot a jukka. Hasonlít az agavéra, de előnye, hogy kevésbé szúrós. A levélvégeken viszont fejlődhet fásodó, éles rész, emiatt gyerekek és háziállatok által megközelíthető helyre nem ideális ültetni.

Banánültetvény a kertben
Nyáron csak időnkénti öntözésre van szüksége, hiszen nagyon jól bírja a meleget, az ültetés évében viszont gyakrabban locsoljuk. Hideg agyagtalajokba nem való, a gyökere nem szereti, berohad. A trágyázásra nagy szüksége van, a zsákos marhatrágyát kedveli a legjobban. Télire levél- vagy szalmatakarást igényel majd. Fontos tudni, hogy amikor megjön a hideg, el fog fagyni a föld feletti része, de tavasszal újra kihajt.

Bámulatos leander
Ugyan több fajtáját is télállónak mondják, a Füvészkert tapasztalatai szerint az Atlas fajta ad okot az elégedettségünkre. A melegebb, csapadékhiányosabb időszakokban igényli az időnkénti öntözést, virágai viszont csodásan díszítik a kertet. Különösebb gondozásra csak ősszel lesz szüksége: néhány karót szoktunk leszúrni a növény köré, körülvesszük hálóval, és falevéllel töltjük fel a keretet, hogy amennyiben erős fagy érkezik, ne fagyjon vissza a növény a tövéig. A törzsön tavasszal újra virágzóképes hajtások nőnek majd.

Illatos citrusok

A citrusfélék látványukon kívül illatukkal is elhozzák hozzánk a mediterrán életérzést. A citrom és a narancs mellett bátran ültethetünk kumquatot, mandarint és grépfrútot is. Fontos, hogy ezeket a növényeket árnyékolva, folyamatosan szoktassuk a naphoz, máskülönben megég a levelük, vagy a stresszhatás következtében eldobják a terméseiket és a leveleiket. Szeretik a tűző napot, meghálálják a citrustápot. Mérsékelt öntözést igényelnek, és a trágyázást is kedvelik. Ősztől viszont 12-16 fokos teleltető helyiséget kell nekik biztosítanunk.

Szöveg: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök

Fotó: adobestock