Otthon

Idehaza ismeretlen kártevő falja a muskátlikat: így védekezzen a bimbókat rágó rovar ellen

Sajnos a hernyó nem csak a virágot, hanem a leveleket is képes károsítani, sőt, bizonyos években úgy elszaporodik, hogy komplett tarrágást végez.

Nagyon szeretem a muskátlit. Úgy vagyok vele, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Mindegy, milyen, csak muskátli legyen. Szerintem könnyen kezelhető, szaporítható, hálás, szép virág. Gondom a következő: évek óta vesztésre állok egy kártevővel szemben. Júliusban, amikor a legszebbek a virágaim, a bimbókat mindig megszúrja valami, és kukacok kelnek ki bennük. Mire kívül is megjelennek, már megették szegény növény belső részeit. Sajnos a legeldugottabb bimbókezdeményt is megtalálják. Mire szegény virágok kiheverik, szeptember van. Tanácsát kérem, mit tegyek? Ha mond valami okosat, talán az idei virágoknak még nem lesz késő – írta korábban egy aggódó olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Sajnos az álló muskátli esetében egyre sűrűbben fordul elő ez a betegség. Néhány éven át súlyos gondokat okoz, aztán eltűnik egy időre. Ennek valószínűleg az állatnak drukkoló időjárás az oka. Van, amikor kedvez a szaporodásának, van, amikor nem. Többekkel konzultálva mi néhány éve arra jutottunk, hogy ez egy darázs álhernyója lehet, de nem biztos. Az viszont szinte biztos, hogy mindketten ugyanabban a cipőben járunk, mert a mi muskátlijainkat is rágja ez a valami. Sajnos a hernyó nem csak a virágot, hanem a leveleket is képes károsítani, sőt, bizonyos években úgy elszaporodik, hogy komplett tarrágást végez.

Szerencsére egy egyszerű rovarölőszeres permetezés megoldja a problémát. Ez sokféle lehet, igazán csak a forgalmi kategóriák szabnak határt. Lehet felszívódó hatóanyagú, mint a tiametoxam, vagy kontakt hatóanyagú, mint a deltametrin. A lényeg az, hogy a védekezést legalább egyszer meg kell ismételni, hogy az első permetezéskor még ki nem kelt, és elrejtett petékből éledő állatok is elpusztuljanak. Így meg tudjuk védeni a növényünket a hernyóktól, a tetvektől és az egyéb rágó, szívó kártevőktől. Teleltetés előtt pedig szinte kötelező permetezni, nehogy behurcoljunk valamilyen állatot az egészséges növények közé, télire.

Kiszel Péter további növényápolási jótanácsait ide kattintva olvashatja.

Fotó: shutterstock