Örökké életben tartani természetesen sehogy sem lehet, mindössze az élettartamuk meghosszabbítására van lehetőség. Na de mitől is hervad olyan gyorsan a vágott virág? A növények mikroszkopikus méretű nyalábokon keresztül szívják fel a vizet, ezek a nyalábok pedig igen gyorsan eltömődhetnek. Egyrészt, amint a vágott virág szára kikerül a vízből, levegő kerül a nyalábokba, amik megakadályozzák, hogy később vízbe téve újra nedvességet szívjon fel a növény. Akár csak egy félórás utaztatással a boltból hazáig, a nyalábok minimum fele megtelik levegővel. Másrészt a vízben megkezdődik a növényi szárak rothadása is, ennek melléktermékei pedig szintén eltömítik ezeket az apró nyalábokat.
Portalan váza
Az első és legfontosabb szabály, hogy mindig tiszta vázába tegyük a virágot. Nem lehet benne sem por, sem egyéb szennyeződés. Használat előtt alaposan mossuk ki mosószerrel a vázát, öblítsük ki, és ezután töltsük fel vízzel, így biztosan nem szaporodnak el benne a baktériumok.
A víz mennyisége
Nem árt, ha utánanézünk a kapott virág igényeinek. A rózsa például akkor érzi jól magát, ha a szárát a feléig ellepi a víz. Ezzel szemben a tulipán vagy a gerbera inkább a kevés vizet szereti.
Tartósítószer
A készen kapható csokrokhoz általában egy kis tasakot is csomagolnak. Ez a granulátum megakadályozza a baktériumok elszaporodását a vízben, ezenkívül rothadásgátlót is tartalmaz, így a virág szára, levele nem lesz nyálkás, és tápanyagokkal is ellátja a növényt. Oldjuk fel a tasak tartalmát egy liter vízben, és állítsuk ebbe a virágot.
Csomagolás nélkül
Mindig vegyük le a csokor díszcsomagolását is (nemcsak selyempapírt, hanem a celofánt, krepp-papírt), mielőtt a vízbe tennénk a virágokat.
Túl sok levél
Mielőtt beleállítanánk a vázába a szálakat, szedjük le a leveleket a szárról úgy, hogy azok ne érjenek a vízbe. Ha ugyanis túl sokáig érintkeznek a vízzel, elkezdenek rothadni. Természetesen egy virágcsokor nem mutatós levelek nélkül, így csak azokat szedjük le, amelyek a víztükör alatt vannak.
Ferdén bevágni
Miután hazavittük a csokrot, vágjunk le a szárakból néhány centit, és ezután tegyük a vázába. Azért fontos ez, mert szállításkor levegő kerül a szárba (beszárad az alsó szárrész), ha ezt nem vágjuk le, akkor pillanatok alatt elhervad a csokor. Vegyünk tehát egy jó éles kést vagy metszőollót (fontos, hogy éles legyen, hogy a szárvégi roncsolódás ne okozzon újabb eltömődéseket), és kissé ferdén, vágjuk vissza a szárat. A virág fajtájától függően elég fél-egy centiméter nyisszantás: a fás szárú növényeknek fél, a lágyszárúaknak egy centiméter is kijár. A visszavágást háromnaponta érdemes megismételni a vízcserével együtt.
Megfelelő hőmérséklet
A túlzott meleg árt a virágoknak, ezért éjszakára érdemes hűvös helyre vinnünk a csokrot. A kamra például ideális erre. De hasonlóan jó megoldás lehet a konyha- vagy étkezőasztal is, ha nem éri közvetlen napfény. Az ablakpárkányba soha ne tegyük a vázát, mert azzal lerövidítjük a növények életét.
Naponta töltsük fel!
A virágok fajtától függetlenül igénylik a tiszta vizet. Érdemes tehát erről naponta gondoskodni. De nem jó, ha minden egyes alkalommal teljesen kicseréljük a vázában a vizet: ideálisabb, ha nem töltjük fel teljesen a vázát, és mindennap öntünk hozzá vizet.
Ahol nincs jó helyen
A vázát soha ne tegyük gyümölcsöstál közelébe. A különböző gyümölcsökből – alma, banán stb. – ugyanis gázok szabadulnak fel, amelyek miatt előbb elpusztulnak a növények.
(Pont emiatt tud megérni az egyik éretlen gyümölcs a másik mellett.)

Édesen az igazi
Vannak különböző praktikák, amelyek segíthetnek a tartósításban. Megnövelhetjük a vágott virág élettartamát, ha a vizébe egy kevés cukrot vagy sót szórunk. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne tegyünk bele többet egy csipetnél! Így elkerülhetjük, hogy a baktériumok könnyedén elszaporodjanak benne.
Ez is érdekelhet: Titok, amit csak a virágárusok ismernek: így marad életben a vágott virág
Természetes tartósítószer
Néhány csepp citromlé vagy ecet is csodákra képes. Ezek ugyanis csökkentik a víz pH-értékét, ami nem kedvez a baktériumoknak.
Szellősen
Ha szétszedjük a virágokat a csokorban és több vázába tesszük, tovább élvezhetjük a látványukat, mert szellősebb lesz a helyük.
Segít a drót
A lágyszárú vágott virágokkal sokszor az a probléma, hogy még ha nem is száradnak el vagy sárgulnak meg, nagyon korán lekonyulnak. Ahhoz, hogy a virágszálak megtartsák az energiájukat, érdemes egy merevebb kötözővel vagy vékony dróthálóval lazán összekötni a csokrot.
Fajtához a tippet!
✿ Olyan rózsát válasszunk, amely még nincs teljesen kinyílva. A levelein ne legyenek foltok. A rózsa töviseit soha ne törjük le. Minél illatosabb egy rózsa, annál hamarabb elhervad.
✿ A gerbera és a krizantém szárát úgy vágjuk vissza, hogy ne maradjon puha rész és ne álljon túl sok vízben.
✿ A nárciszt és a jácintot érdemes külön vázában tartani, mert a többi virág gyorsan elhervad mellettük.
✿ Mielőtt a szegfűszálakat betennénk a vázába, a szárközöknél vágjuk vissza.
✿ A tulipánok sokáig szépek maradnak, ha kevés keményítőt oldunk fel a vizükben, megelőzendő így a hervadást.
✿ Használjunk hosszú, magas vázát, lehetőleg olyat, ami alul kiszélesedik. A sok víz azért is fontos, mert a párolgás kedvezően hat a virágokra.
✿ Ha ajándékba vagy hosszabb útra viszünk virágcsokrot, érdemes kevés gyertyaviaszt cseppenteni a szár vágott felületére, hogy tovább kibírja víz nélkül. Majd mielőtt vázába helyezzük, vágjuk le róla a viaszos részt.
Fotó: Adobestock, Getty images