Riportok

Észak-Korea, ahol biztosan megfigyelnek

Egy évig szerveztük, hogy bejussunk a világ legelzártabb és legtitokzatosabb országába. Még tavaly kértünk engedélyt Észak-Korea Bécsi Nagykövetségén. Hónapokig tartó várakozás után adták meg az engedélyt, azzal a feltétellel, hogy csatlakoznom kell a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaihoz.
aptista szeretetszolgálat észak-korea hadsereg kim dzsongil kim dzsongun kim ir szen megfigyelés novák andrás phenjan szenczy anna szenczy sándor szilágyi béla titkosszolgálat

Nem titkolt félelemmel indultunk el Budapestről Phenjanba, Észak-Korea fővárosába, hiszen köztudott volt, hogy 15 év kényszermunkára ítéltek egy amerikai diákot azért, mert levett a falról egy nagyvezért ábrázoló képet. Biztosan megfogadtam magamnak, hogy lehetőség szerint az összes udvariassági szabályt betartom Észak-Koreában, hiszen az pontosan az az ország, ahol az ember nem szeretne ujjat húzni a hatóságokkal. A személyi kultuszon és az egypártrendszeren alapuló Észak-Korea azért igencsak militarista beállítottságú. Észak-Koreában a hadsereg most is 1,2 millió fő. Ehhez képest Magyarországé ennek mindössze a 2%-a. Nem hivatalosan az észak-koreai titkosszolgálat is nagyjából 1 millió embert kötelez szó szerint arra, hogy napi rendszerességgel jelentsenek egymásról. Ennek fényében én is úgy gondoltam, hogy a lehető legkörültekintőbben és a helyi szabályokat mindig szem előtt tartva fogok viselkedni az egyhetes utazás alatt.

Folytatás a Meglepetés magazinban!

Akciós előfizetési ajánlatunk

Video