Riportok

A citromos kolbász, ahogy Kossuth Lajos szerette

Dunszt Zsolt korábban szakácsként dolgozott, ma őstermelő a Szeged környéki tanyavilágban. Szezonális termékeiből juthat a magyar háziasszonyok konyhájába éppúgy, mint az angol királynő asztalára. Sikertörténet az ország egy eldugott zugából, ahol még térerő sincsen.
citromos kolbász disznóvágás dunszt zsolt kolbász kossuth lajos london papp noémi sándorfalva szakács tanyasi lakásétterem

A fővárostól 165 kilométerre, Szeged közelében van Sándorfalva, melynek Kuti-dűlő nevű részén találkozunk Dunszt Zsolttal. Magas és erős ember, látszik, hogy sportoló volt. Az ablakban hatalmas muskátlik pompáznak, az üstben abalé fortyog. A házban szívélyes a fogadtatás, de
a kamrák már szinte üresek. Nem csoda: aki egyszer megkóstolta Zsolt termékeit, mindenképp vinni akar belőlük. Legyen szó másfél évig érlelt mangalicasonkáról vagy különlegesen fűszerezett kolbászról. Dunszt Zsolt szakácsként végzett, dolgozott magyaros kiskocsmában, de többcsillagos étteremben is. Végigjárta a ranglétrát, jól beszél németül, mert Ausztriában és Németországban főzött sokáig. Aztán hazajött, és abbahagyta. Igaz, nem teljesen. „Bár már nem főzök nagy éttermekben, a finom ételek elkészítése az életem része maradt – meséli. – A szakácskönyvekben külön fejezet szól arról, hogyan kell az alapanyagból húsételt készíteni. Egy igazi séf ad arra, milyen zöldség, hús kerül a kése alá, félkész terméket nem használ. Én pedig szívesen dolgozom séftársaim keze alá a termékeimmel. De szigorúan a természet rendje szerint: nálam télen van disznóvágás, feldolgozás, nyárra kiürül a kamra. Májusban készítek bodzaszörpöt, és azt augusztus végén már senki ne kérje tőlem. Aminek szezonja van, az van a hűtőszobában. Kivéve a sonkát, mert azt hosszú hónapokig érlelem, Katalóniában, Szlovéniában lestem el a fortélyát, mitől lesz finom.”

Folytatás a Meglepetés magazinban!

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete