Riportok

„Túlélni mindig érdemes, de nem mindegy, hogyan”

Nem lehetett egyszerű fontos elvtárs gyerekének lenni – éppen ezen töröm a fejem, amikor Rónai Róbert jógaoktatóhoz és NaiRobi DJ-hez készülök. Túlélni saját sorsunkat, lázadni a fennállóval szemben. De Robi 2020-ban arról lett nevezetes, hogy a járvány alatt online kinyitotta jógastúdióját, s több ezren kezdtek el foglalkozni a helyes légzéssel.
buddha COVID-19 gandhi helyes légzés járvány jóga jógaoktató jógastúdió karantén koronavírus koronavírus-fertőzés koronavírus-járvány loyolai ignác meditáció NaiRobi DJ rónai róbert sport és jóga című könyv yesudián

A karantén akár egy új élet kezdete is lehet!

Egy ember a szüleivel kezdődik, az ő szerelmükből születik valami – valaki – új. Robi apukája igazán fontos elvtárs volt. Nógrád megyei párttitkár, majd rendőrfőkapitány – aki baloldali kubikus családból származott. A mama hozta az érzékeny empátiát, a papa a konfliktust nem tűrő vitakészséget, nem csoda hát, hogy a fiú 14 évesen fellázad az apai hatalom ellen. Ennek a vége az lett, hogy 18 évesen már az ellenzék illegális kiadványait terjesztette, s harmincévesen nevet változtat, Skodáról Rónai Róbertre.

Újságkihordás és jóga

„Karantén? Én ezt már ismerem – kezdi határozottan Robi. – Éltem egy évig tanyán, ahonnan csak akkor mozdultam, ha nagyon kellett. De gyerekkoromban sokat bicikliztem az Ipoly mellett. A természet és a szabadság szép, de aztán városi gyerek akartam lenni. Benne lenni a budapesti undergroundban. Apám azt szerette volna tőlem 18 évesen, hogy lépjek be a pártba, de én újságkihordó lettem. Ekkor találkoztam a jógával.”

Egy könyv az oka mindennek, pontosabban, a benne lévő szellem. Furcsa testtartásban meditáló különös figurák. Miután Robi reggel 8-ra kiszórta az újságot, rajta maradt az egész nap. Hát belekezdett a gyakorlatokba, legtöbb pénzét könyvekre költötte, így került a kezébe mindaz, ami inkább tűrt vagy tiltott volt, áthatotta őt egy hasonló sorsú ikon, Hobó, a dalai, szövegei és a személyes példája. „Ő tanított meg az intellektuális lázadásra…”

Több lélek lakik benne

Vagyis nem hagyta abba a gyerekkori hobbikat, zenét hallgat és hallgattat másokkal, és jógázik mások szeme előtt most is. A mester, a guru számára Yesudián. A neve is beszédes: Jézus útján járó, vagyis indiai keresztény, aki jógát oktat. 1939-ben Magyarországra jött, s itt írta meg a 1941-re a Sport és jóga című könyvét, ami azonnal népszerű lett. Budapesten a háború alatt tízezrek jógáztak. Még az is felmerült, hogy bevezetik a középiskolai oktatásba.

A rendszerváltás után befuthatott volna akár politikai karriert is, sajtótitkár lett, és öltönyt húzott. Az apja talán először elégedett vele, rövid ideig büszkeséget érez ő is. De több lélek lakik benne, s a pedagógus is erős. Waldorf-képzést is kapott, s mind a mai napig fontos számára az a salgótarjáni gimnáziumi osztály, amit ő érettségiztetett magyarból és történelemből. A járvány alatt tudatosult benne mélyen, hogy ő akár DJ, akár jógaoktató, akár tanár, a közösségnek él, a közösségből él. S beugrott neki Yesudiánnal kapcsolatban egy történet, amikor hálát adott neki egy túlélő, mert biztos volt abban, hogy a légzési gyakorlatok nélkül nem élte volna túl a hadifogolytábort. Akkor döntött Robi úgy, hogy megnyílik ő is a modern technológia révén a világnak. Meglepte, hogy mennyien követik.

„Vettem egy webkamerát…”

„Teljesen hülye vagyok a technikához, hidd el, de annyira felpörögtem attól, hogy mindenki parázni kezd a koronavírustól és vele a haláltól, hogy gyors megnyugtatásként csináltam egy ötperces videót a helyes légzésről.” Pár nap alatt a közösség arra biztatja, hogy tartson online órát. Szerencsére van egy működő, általa eddig keveset használt, de azért használt laptopja. Fogta, bekapcsolta, és belecsöppent Alice-ként a nyúl üregébe, ezrek lélegeztek utána. Még valamennyi bevétele is van belőle, meglepte.

Ahogy az is, hogy megint egy könyv, az Öt tibeti rítus olvasása mentette ki a politikából, amikor már nagyon hiányzott a rendszeres mozgás és az idő az elmélyülésre, s menekülni próbált a testi és lelki szenvedés elől. Visszatalált egyik régi hobbijához, a jógához. Az 5 tibeti rítust azóta mind a mai napig végzi.

A karantén kezdetén érezte, hogy az sokáig tarthat, így meghirdetett egy 10 hetes programot, amihez lehet bárkinek csatlakozni, minden előképzettség nélkül.

Az idő változott meg számunkra, s ilyenkor meg lehet azt is csinálni, aminek gyakorlására Loyolai Ignác, Gandhi, Yesudián vagy Buddha hosszabb időt javasol.

„Tízhetes gyakorlással már el lehet indítani magunkban valamilyen változást, érezni lehet, hogy fejlődünk – mondja. – Ez az út se könnyű, de talán jobb így szenvedni, mint a pániktól. Nagyon érdemes túlélési technikákat tanulni olyanoktól, akik ebben egész életükben gyakorolták, mert sorsuk miatt mindig is karanténban voltak. A tapasztalt embert tekintették régen tudósnak és bölcsnek, aki emiatt másoknak is tudott segíteni.”

Vajon változik róluk való gondolkodásunk járvány idején? – kérdezzük Robot. „Túlélni mindig érdemes, de nem mindegy, hogyan. A csalók helyett inkább a mesterek mutassák az utat. Messzebb lehet vele jutni, az biztos.”

„A légzésed adja a ritmust”

Arra kértem a DJ NaiRobit, hogy ajánljon nekünk járvány idejére némi nyugtató zenét… „A jógázóknak furcsább, hogy DJ-zem, mint a DJ-knek, hogy jógázom. A ritmus fontos! A zenének, ahogy a szívünknek, ahogy a légzésünknek, ritmusa van! És a mozgás, ami nekem a hatha jóga, az is ritmusra van hangolva. A légzésed adja a ritmust. A jógaóráimon leggyakrabban szöveg nélküli zenét használok. Olyan is van, hogy élő zenét! Az olvasóknak egy olyan zenét ajánlok, amire jógázni is szoktam. Nagy felfedezés volt Steve Roach – Byron Metcalf – Mark Seelig: MANTRAM című lemeze. Egyszerre ősi és modern, autentikus (gyakran tribe feeling) hangzás jó arányérzékkel vegyítve a finom elektronikával. Nagyon alkalmas egy kikapcsolódó, relaxáló hallgatásra, de akár jóga-gyakorlásra is! Namaste!”

Bakács Tibor

A “Te is hős vagy!” kampány küldetése, hogy felhívjuk figyelmet, sokszor a nagyvilág számára láthatatlan emberekre, csoportokra, történetekre, akik kitartóan, az élet tiszteletével nap, mint nap küzdenek a válsághelyzet okozta kihívásokkal.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete