Otthon Riportok

Újra pirosodásra bírható a Mikulásvirág levele: egy egyszerű kartondoboz kell hozzá csupán

A tavalyi mikulásvirágot sikeresen megmentette az idei télre, ám a bolti kínálattal ellentétben nem színesednek a levelei? Szakértőnk elmondja, hogy mit tegyen, hogy pirosak legyenek a levelei.

A mikulásvirág rövidnappalos növény: csak akkor virágzik, ha egy nap 12 óránál kevesebb megvilágítást kap. Nekünk ezt kell elérnünk. A termesztőüzemek ezt könnyen megoldják speciálisan erre kialakított berendezésekkel, otthon ez egy kicsit nehezebb, de nem megoldhatatlan.

Magyarországon természetes körülmények között télen, február környékén virágzik újra a mikulásvirág, de ezen módosíthatunk. Érdemes október elejétől-közepétől kezdve a növényre kartondobozból fedést készíteni délutántól reggelig, (15-16 órától 7-8 óráig), hogy sötétben legyen. Fontos, hogy az elsötétített időszak alatt ne emelgessük a dobozt, mert így fényt kap a növény, és hiá­bavaló volt az egész. Ezzel lerövidítve a megvilágítását, karácsonyra virágzásra késztetjük.

A sötétítést akkor hagyjuk abba, amikor a színes fellevelek már jól láthatóak. Ha később kezdjük a sötétítését, januárra virágzik majd ki.

Szakértő: Kiszel Péter, okleveles kertészmérnök

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete