Riportok

Változások a sebességmérésben: keményebben büntetik a gyorshajtókat – az apró kihágás is sokba fájhat

A közúti közlekedés nagy odafigyelést igényel, és a szabályokat nemcsak a rendőrök miatt, hanem a biztonságunkért is be kell tartani. Persze nem árt tudni, mire számíthatunk szabályszegés esetén. Szeptember elsejétől a bírságok harminc százalékkal emelkedtek.

A gyorshajtással kapcsolatban általában két vélemény van: az egyik szerint igenis büntessük meg alaposan azokat, akik gyorsabban hajtanak, hiszen balesetveszélyes a száguldás. Mások viszont hőbörögnek a megnövekedett büntetés miatt, mert szerintük a 30, 40, 50-es tempót nem mindig egyszerű tartani az utakon. Az ORFK Kommunikációs Szolgálatot kérdeztük, pontosan milyen változások történtek a közlekedési szabályokban.

Mennyi az annyi?

Május elsejétől a rendőrségi hitelesített sebességmérők által mért érték a jogilag elfogadott sebesség. Az elmúlt években a rendőrség által használt sebességmérő eszközök oly mértékű technikai fejlődésen mentek keresztül, amely mára már nem indokolja a „tűréshatárt” a sebességellenőrzések során.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy korábban a mérési határérték beállításához alkalmazott 3 km/órás, illetve 3 százalékos „tűrést” a sebességellenőrzések során már nem alkalmazzák. Nézzünk egy példát: valakit lakott területen belül 52 km/órás sebességgel bemérnek. Május elseje előtt az 52 km/óra mért értékből levontak 3 km/óra hibahatárt, így a kapott 49 km/óra megállapított sebesség alapján nem intézkedtek. Ma – ennél a példánál maradva – a mért sebességen nem változtatnak, ezért a járművezetővel szemben szabálysértés miatt intézked(het)nek.

Közel 400 ezer forint is lehet

Ha a sebeségtúllépés mértéke akkora, hogy közigazgatási eljárás indítása szükséges (ez 50 km/óra sebességhatárig 10 km/órát, 100 km/óra sebességhatárig 15 km/órát jelent, 100 fölött pedig 20 km/órát), akkor a jogszabályban meghatározott mértékű bírságot kell kiszabni. Szep­tember elsejétől a szabálysértési és a közlekedési bírságok harminc százalékkal emelkedtek. A helyszíni pénzbírság legalacsonyabb összege 6500 forint. Ez 65 ezer forintig terjedhet, ami hat hónapon belüli ismétlés esetén már 90 ezer forintig emelkedhet. A közigazgatási bírság mértéke pedig 13 ezer forinttól 390 ezer forintig terjed. Vagyis a legkirívóbb gyorshajtások büntetési tétele 390 ezer forintra ugrik.

Mit várnak a szigorítástól?

A szabályosan közlekedőkre nézve természetesen nincs változás. Ha a járművezetőt sebességtúllépés miatt megállítják, az intézkedő rendőr dönti el, hogy helyszíni bírságot alkalmaz, vagy szabálysértési feljelentést tesz. A kismértékű sebességtúllépéseket szabálysértési eljárásban vizsgálják. Itt is megvan ugyanis annak a lehetősége, hogy a szabálysértési hatóság az eljárás során azonosítsa a járművezetőt. A szigorítástól azt várják a rendőrök, hogy a járművezetők fokozottabban fognak figyelni a megengedett legnagyobb sebesség betartására.

szöveg: Kovács Vera

Fotó: MTI

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete