Riportok

Mentőhelikoptert rendeltek a Szegedi Dóm térre: rolleres baleseti bemutatót tart a Traumatológus Társaság

A Magyar Traumatológus Társaság 2023. októberében Szegeden rendezi éves kongresszusát, „Fókuszban a Trauma” címmel.

A kongresszust megelőző napon elsősorban készségfejlesztési gyakorlatokat fognak megoldani baleseti sebészekkel, műtősnőkkel a Szegedi Tudományegyetem vadonatúj –  európai léptékkel mérve is kiválóan felszerelt – Egészségtudoményi Képzési Tömbjében.

„Ebédszünetben, 13-14 óra között, a Dóm téren látványos mentési bemutatót tartunk minden érdeklődőnek, ahol valósághűen modellezünk le egy balesetet, melyben elektromos rollerrel közlekedő tinédzser ütközik egy személyautóval. A mentésben résztvevő mentők, tűzoltók, rendőrök jelenlétében egy mentőhelikopter is leszáll a Dóm téren. Az alapvető helyszíni, műszaki és életmentési feladatokat mutatjuk majd be, majd az elszállítás módját” – mondta Prof. Dr. Varga Endre, a kongresszus elnöke, aki külön kiemelte, hogy fiataloknak különösen érdekes és hasznos lehet a program.

Prof. Dr. Varga Endre

A szervezők meghívójukban külön felhívták a figyelmet arra, hogy mivel a helikopter komoly légörvényt képes létrehozni, ezúttal tényleg mindenki tartsa be a helyszínt biztosító szakemberek utasításait.

Fotó: pexels.com, Szegedi Tudományegyetem

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete