Riportok

Újévi fogadalom: Így lehet sikeres a fogyókúra

Sokszor szembesülhetünk azzal, hogy a fogyókúra elején olvadnak le a kilók, aztán egy kicsit megtorpan a folyamat és az utolsó néhány kiló a legmakacsabb.

Sokan már februárban feladják a januári fogadalmukat

Az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom a fogyókúra, hisz sokan gyarapodnak néhány plusz kilóval az ünnepek alatt, vagy épp halogatják a már korábban felszedett kilók leadását januárig. A legtöbb ilyen fogadalom azonban hamar kudarcba fullad.

Felmérések szerint az újévi fogadalmak mintegy 80-90 százaléka bukik el rögtön a következő hónapban. Nincs ez másként a fogyókúrával sem: a legtöbben nagy lendülettel belekezdenek, de néhány hét után abba is hagyják. A szakértő szerint ennek a legfőbb oka, hogy gyakran irreális elvárásokkal indulunk és nincs pontosan meghatározott célunk.

„Sokan esnek abba a hibába, hogy drasztikus módszerekkel és túl gyorsan szeretnének megszabadulni túl sok súlyfeleslegtől. Ez azért hiba, mert a fogyás akkor lesz sikeres, ha tartós és kiegyensúlyozott módon történik. Az elején még magas a motiváció, később azonban a mindennapok ritmusa és a stressz mellett már nehezebben tartjuk magunkat az elhatározáshoz, végül pedig visszatérünk a régi szokásainkhoz. Fontos szem előtt tartani, hogy a fogyás ideális mértéke fél-másfél kiló hetente, természetesen ez nagyban függ a túlsúly mértékétől is” – magyarázta Ötvös Edina, az IdealBody táplálkozási szakértője.

A szakember szerint a fogyókúra sikere több összetevőn múlik, de a legfontosabb, hogy tervezetten vágjunk bele a programba és ne felkészületlenül kezdjünk neki.

Kulcsfontosságú a tervezés

A táplálkozási szakértő szerint nagyon fontos, hogy egy megfelelő étrendet tervezzünk meg, amelyhez éhezés nélkül tudjuk tartani magunkat. A hagyományos csirke-rizs kombináción túl számos olyan ízt, alapanyagot, fűszert beilleszthetünk a diétánkba, amely ízletes és változatos fogásokkal segít abban, hogy éhezés nélkül fogyjunk és ne unjunk rá.

„Először is fel kell készülnünk azokra a helyzetekre, amelyek jellemzőek az életmódunkra. Tudnunk kell, mit eszünk a munkahelyünkön, mit eszünk nassolás helyett vagy a tévé előtt. Ki kell zárnunk azokat a helyzeteket, amikor gyorsan bekapunk egy-egy falatot vagy megesszük, amit a kisgyermekünk hagyott, esetleg az ünnepekről maradt finomságok maradékát csipegetjük” – fejtette ki Örvös Edina.

Az étrend kulcsfontosságú a fogyókúrában. Nagyon fontos, hogy a főétkezéseket ne hagyjuk el és ne éheztessük magunkat, mert a szervezetünk erre nem reagál jól és a teltségérzetet is fenn tudjuk tartani a napi többszöri, kiegyensúlyozott étkezéssel. Így elkerülhetjük azt is, hogy mondjuk egy családi összejövetelen ne bírjunk ellenállni a finomságoknak és degeszre együk magunkat” – magyarázta a szakértő.

Ötvös Edina szerint a tudatos tervezéssel és a változatos étrenddel a jojo-effektus is kiküszöbölhető és kevésbé fenyeget minket az a veszély, hogy idejekorán feladjuk a fogyókúrát.

„Érdemes reális és konkrét célokat megfogalmazni, például azt, hogy három hónap alatt hat kilótól szeretnénk megszabadulni, mert ez tartható és motivál a sikerélmény is. A jojo-effektus kevésbé fenyeget, ha fokozatosan fogyunk és odafigyelünk arra, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét, rostot, szénhidrátot és hasznos zsírokat viszünk be. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a koplalás nem egyenlő a fogyókúrával! A tápláló ételek mellett a megfelelő mennyiségű folyadéknak is nagy szerepe van, ami nem csak az anyagcserére van jó hatással, de a hidratáltságot is biztosítja” – tette hozzá a táplálkozási szakember.

A szakértő azt is hangsúlyozta, a súlytartáshoz is elengedhetetlen, hogy a megtervezett étrendet hosszú távon alkalmazzuk.

„A kiegyensúlyozott táplálkozás szerepe akkor is fontos, ha elértük a kívánt testsúlyt. Sokszor szembesülhetünk azzal, hogy a fogyókúra elején olvadnak le a kilók, aztán egy kicsit megtorpan a folyamat és az utolsó néhány kiló a legmakacsabb. De olyan is előfordul, hogy nehezen indul be a fogyás, ilyenkor az a legfontosabb, hogy megmaradjon a motivációnk és tartsuk magunkat a kitűzött célunkhoz” – fogalmazott a szakember.

Fotó: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete