Riportok

9 étel, amitől gyorsabban gyógyulhat fel az influenzából: a húsleves nem az egyetlen szuperfegyver

Amikor ágynak dőlünk, és a kínzó tünetektől aludni is alig bírunk, egyáltalán nem mindegy, mit eszünk, iszunk. Például a brazil dió bizonyítottan legalább egy nappal megrövidíti a betegséget, de meglepő módon a gomba és a bárányhús is sokat segít a felépülésben.

Betegnek lenni nagyon rossz érzés, és örülünk, ha egész nap a meleg paplan alatt pihenhetünk. A köhögés, az orrfolyás, a fájó ízületek és a láz mellett nem nagyon van kedvünk enni sem, pedig a megfelelő tápláléknak óriási szerepe van a gyógyulásban. Mivel a megfázásos megbetegedéseket és az influenzát egyaránt vírusok okozzák, a vírusölő tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek felgyorsíthatják a kilábalást, így hamarabb búcsút mondhatunk a papírzsebkendő-hegyeknek és a lázcsillapítónak.

Miket kerüljünk ilyenkor?

Sokszor érezhetünk kísértést betegen a gyors­ételek iránt, de kétszer is gondoljuk meg, mielőtt pizzát vagy édességet majszolnánk. A fertőzések ugyanis átmeneti hiányt okozhatnak az alapvető tápanyagokban, különösen a fehérjében, a B-vitaminokban, a C-vitaminban, a réz-, a vas- és a cinkkészletben, ezek az ételek pedig még tovább ronthatnak az állapotunkon. Gondoljunk csak arra, hogy a tápanyaghiány megnehezíti a fertőzések elleni küzdelmet, és növeli az olyan szövődmények kockázatát, mint mondjuk, a tüdőgyulladás. Szintén tilos az alkohol, a koffein, a zsíros étel és a magas rosttartalmú harapnivaló is. Az alkohol és a koffein elvonja a vizet a szervezetből, és gátolja az immunválaszt, míg az olajos és rostokban gazdag élelmiszerek nehezen emészthetők, ezáltal leterhelik a szervezetet.

Mit ajánlott fogyasztani?

Csirkehúsleves

Nem véletlenül adtak régen is a betegeknek egy jó erős húslevest. A csirkéből készült finomság nemcsak a vírusok elleni küzdelemhez szükséges folyadékot biztosítja, de csökkenti a gyulladást is. Kiváló nátrium- és káliumforrás, és tele van immunerősítő tápanyagokkal. A sárgarépa, a zeller és a hagyma A- és C-vitamint biztosít, míg a hús fehérjét és cinket tartalmaz. Plusz a meleg folyadék megnyugtatja a torkot, és segíthet az orrdugulás enyhítésében is.

Gyömbér

Ez a jellegzetes ízű fűszer- és gyógynövény a szeszkviterpének nevű vegyületnek köszönhetően győzi le a betegségekkel együtt járó kínzó tüneteket – különösen a rhinovírusokat, a megfázás leggyakoribb kórokozóit. Néhány evőkanálnyi aprított gyömbér hozzáadása a zöld teához megteszi a hatását, de vehetünk filteres gyömbérteát is. A zöld tea tele van antioxidánsokkal, és segíthet a vírusok szaporodásának elfojtásában. Nem rajongunk a kesernyés ízéért? Adjunk hozzá egy kanál jótékony hatású mézet.

Gomba

Bár a gombák régóta a kínai gyógyítás főszereplői, az elmúlt években a modern gyógyászat is előszeretettel használja. A kalaposok vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, és ez leginkább a gazdag D-vitamin-tartalmuknak köszönhető. Úgynevezett citokineket termelnek, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében. Lehet nyersen, párolva és megfőzve is fogyasztani a gombát – úgy együk, ahogy éppen kívánjuk.

Bárányhús

A csirke mellett a bárány fogyasztását is nagyon ajánlják a szakemberek az influenzaszezonban. Magas cinktartalma miatt ez a hús az egyik legjobb megfázás elleni étel. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a cink fogyasztása a megfázás kezdetén egy nappal lerövidíti a tüneteket. Szintén remek „cinkbomba” a tökmag és a csicseriborsó – ezeket már akkor érdemes fogyasztani, ha még csak a küszöbön van a betegség.

Saláta

A zöldlevelesek E-vitamin-forrásként rengeteg antioxidánst tartalmaznak. Bár az E-vitamin vírusellenes tulajdonságait vizsgáló tanulmányok többségét állatokon végezték, a Nutrition Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint napi 200 NE E-vitaminnal való étrend-kiegészítés jelentősen csökkentheti az alsó és felső légúti fertőzések gyakoriságát és súlyosságát.

Cékla

Sokan nem szeretik ezt a lila húsú zöldséget, de nagyon érdemes legalább egyszer enni belőle, ha betegek vagyunk. Ugyanis jelentősen csökkenti a fertőzések okozta gyulladást – párolva, salátában, savanyúság formájában is tökéletes, és akár egy jó adag mézzel is meglocsolhatjuk.

Méz

A mézet gyakran emlegetik úgy, mint életelixírt. Valaki esküszik rá, hogy enyhe égési sérülésre is remek, de többen vágásokra, horzsolásokra is bevetik. Az azonban teljesen biztos, hogy az egyik legjobb étel megfázás és torokfájás esetén. Természetes antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai támogatnak a vírusok, baktériumok és gombák okozta fertőzések leküzdésében. Sokat segíthet, ha nagyon köhögünk, sőt még az alvásminőséget is javíthatja, márpedig pihenésre betegként óriási szükségünk van.

Hagyma

Bármilyen csípős, szagos hagymaféle (vörös, lila, póré, metélő stb.) jöhet, ha megállíthatatlanul folyik az orrunk! A hagyma évszázadok óta a betegek fő támasza, nem véletlenül, hiszen nagyon hatékonyan képes visszaszorítani szervezetünk kellemetlen betolakodóit. A fokhagymát is érdemes betervezni a menübe, hiszen antibakteriális, gomba-, vírus-, parazitaellenes, és jelentős az antioxidáns-tartalma. Ezek az élelmiszerek remek C- vitamin-források is.

Brazil dió

Igaz, nem tartozik a mindennapi ételeink közé a brazil dió, de ha levert a lábunkról az influenza, érdemes beszerezni belőle néhány marékkal. Már 30 grammnyiban megvan az ajánlott napi szeléntartalom, és ez az ásványi anyag rengeteget segít az immunrendszer erősítésé­ben. Ha elegendő szelént viszünk be, akkor az influenzavírust is könnyebben leküzdhetjük. Szintén sok szelén van a rákban és a tonhalban is.

Fotó: Adobestock

Szöveg: Sinkó Edit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete