Riportok

Jogaink és kötelességeink a kórteremben: a kórházi beteglátogatás szabályai

Érzékeny és nehéz időszak, amikor a hozzátartozónk tartósan ágynak esik, ne adj’ isten, haldoklik. A szakértőket kérdeztük, mi mindent tehetünk vagy éppen nem tehetünk meg, amikor bemegyünk hozzá.

Amikor kórházban van valaki, akit szeretünk, aggódunk érte, és igyekszünk minél többet látogatni, mellette lenni. Azonban a szabályok útvesztőjében gyakran nem egyszerű eligazodni, pláne, ha lelkileg is zaklatottak vagyunk. Mivel az interneten sem találtunk egységes állásfoglalást ezzel kapcsolatban, felkerestük az Országos Kórházi Főigazgatóságot, hogy kalauzoljanak el bennünket a legfontosabb kérdésekben a betegek és a hozzátarto­zóik jogait, lehetőségeit illetően.

Ott lehetünk, ha szüksége van ránk
A szeretteivel való kapcsolattartáshoz, a látogatáshoz minden betegnek joga van – ezt törvény rögzíti, azonban a beteg meg is tilthatja, hogy kezelése tényét másokkal megosszák, és bizonyos személyeket ki is zárhat a látogatásból. A súlyos állapotú betegnek joga van ahhoz, hogy az általa megjelölt személy mellette legyen, ha a beteg cselekvésképtelen, erre a hozzátartozója is jogosult. Ez a helyzet akkor áll fenn, ha az illető nem tudja ellátni önmagát, fájdalmai gyógyszerrel sem szüntethetők meg, pszichés krízishelyzetben van, vagy haldoklik. Ilyenkor a kísérőszemély mellette lehet a látogatási időn túl, akár folyamatosan is – ha azt az intézmény infrastruktúrája lehetővé teszi. Ha a beteg kiskorú, joga van hozzá, hogy a szülő mindig mellette legyen. Azonban fontos, hogy a látogató vagy a beteggel bent tartózkodó hozzátartozó tartsa tiszteletben a betegtársak jogait, és ne zavarja a kórházi házirendet, betegellátást.

Betegen tilos látogatni!
A részleges szabályozást minden intézményben kötelező házirend határozza meg. Ez kitérhet a látogatási idősávra és arra is, kit milyen feltételek mellett lehet látogatni. Általános, hogy kisgyermek – elsősorban az ő védelmében nem látogathat –, illetve nem szabad megfázás, fertőző betegség esetén látogatóként kórházba érkezni. Fontos továbbá a védőeszköz és maszkhasználat. Kisállat látogatásra nem vihető, akármilyen szoros is a viszonya a gazdival – ebben a dolgozók nem tudnak kivételt tenni.

Óvjuk a szoba közösségét!
Kórházi látogatás alkalmával fontos a megfelelő, elvárt viselkedés. Ha például a hozzátartozónk többszemélyes szobában fekszik, érdemes a többi beteg családjával egyeztetni az időpontokat, hogy ne alakuljon ki tumultus a kórteremben, mert az a szoba közösségének kellemetlen, fárasztó lehet. Szintén gondot jelent, ha olyan ételeket, italokat viszünk be a betegnek, ami az ő állapotában ártalmas lehet. Ügyeljünk arra, hogy a látogatás alatt ne hangoskodjunk, ne vitatkozzunk, ne zavarjuk a betegek életét.

Ideiglenes korlátozások

Különleges időszakokban, járványok idején látogatási tilalmat, ideiglenes korlátozásokat vezethetnek be, így mielőtt elindulunk, érdemes tájékozódni az adott intézmény aktuális álláspontjáról. A koronavírus ugyan szelídülni látszik, de a fertőző betegségek, például az influenza jelenléte miatt időről időre számítani lehet korlátozásokra. Ha látogatni nem is szabad, a kórházi személyzetnek gondoskodnia kell arról, hogy a csomagok eljussanak a betegekhez, és arról is, hogy haldokló szeretteinkhez minden körülmények között be tudjunk jutni, elköszönni.

Ha elmenni készül, akit szeretünk…
Ha az, aki számunkra fontos, elmenni készül, akár folyamatosan is mellette lehetünk a kórházban. Erre különösen alkalmasak az olyan egyágyas szobák, ahol a többi beteget ez nem zavarja. Hospice részlegeken a hozzátartozó is kaphat kísérőként fekvőhelyet a beteg mellett. Javasolt a betegágy melletti időszak felosztása, hogy minél többen eljöhessenek. A gyakorlatban sajnos a haldokló betegeket gyakran nem tudják elkülönített szobában ápolni, ezért a folyamatos jelenlétnek fizikai akadályai vannak. Ha a kórteremben másik beteg is tartózkodik, és annak ápolása zajlik, meg szokták kérni a haldokló hozzátartozóját, hogy a folyosón várakozzon. Ha egy beteg állapota végzetesnek tűnően rosszabbodik, napszaktól függetlenül értesítik a hozzátartozót, hogy a betegtől el tudjon búcsúzni.

Az engedékenység sem határtalan
Fontos tudni, hogy ugyan a megfelelően empatikus egészségügyi dolgozók minden bizonnyal megtesznek mindent, amit a szabályok, a beteg állapota megenged, azt azonban hozzátartozóként tudomásul kell vennünk, hogy a beteg állapotáért a bent tartózkodás alatt a kórház és személyzete felel. Azaz csak addig várható el az engedékenység, amíg a beteg a személyzet látókörében marad, és sem az ő, sem pedig a többi beteg nem kerül veszélybe, vagy nem okoz számukra kényelmetlenséget.

Ünnep a kórteremben
Ha úgy alakul, hogy a hozzátartozónk a kórházban tölt egy ünnepet, akár születésnapot, könnyen eltávolítható díszekkel, ajándékokkal varázsolhatunk hangulatot az ágya köré. Kaphat olyan ételeket, amiket megkíván, ha a diétája engedi. A kórteremben nyílt láng használata azonban tilos, tehát a születésnapi tortán a gyertyákat nem gyújthatjuk meg. Kerüljük a hangos zenét is, mert az a többi beteget zavarhatja. A határ minden esetben a beteg állapota, nyugalma és a gyógyító munka zavartalansága.
Bármilyen nem megszokott kórtermi tevékenységhez az adott intézmény osztályvezető vagy részlegvezető főorvosa és ápoló vezető segítségét, engedélyét kell kérni. Az egészségügyi dolgozók az alapszabályok betartása mellett igyekeznek a  kívánságokat figyelembe venni, különösen, ha az a beteg javát szolgálja.

Az jöhet, akit a beteg látni kíván

A betegnek jogában áll, hogy bizonyos személyeknek megtiltsa a látogatást, ezt a személyzetnek be kell tartania. Emellett, ha bárki a viselkedésével zavarja a többi beteget vagy a kórház életét, a személyzetnek joga van a kiküldésére, durvább esetben a biztonsági szolgálattal történő eltávolítására, amiről jegyzőkönyv is készül.

Fotó: gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete