Otthon Riportok

Eddig mindenki rosszul tudta: ennyi időnként kell valójában cserélni a fogkefét, füldugót és a párnát

Semmi sem tart örökké, amit rendszeresen használunk, bármennyire is rossz érzés megválnunk tőlük időnként. Némelyiktől azért, mert az egészségünkre ártalmas lesz: baktériumokat, penészt gyűjthet össze, mást meg azért, mert veszít a hatékonyságából. És azt tudja, hogy pontosan mennyi az élettartamuk?

Három-hat havonta jó kiszanálni

WC-kefe
Ha azt látjuk, hogy a kefe sörtéi már össze-vissza állnak, meghajlottak, akkor mindegy, mikor vettük, ki kell dobnunk. A kefe és a tartó élettartamát is meghosszabbíthatjuk a rendszeres fertőtlenítéssel, de a baktériumok így is megbújhatnak rajtuk, ezért legalább félévente érdemes lecserélni. Az is fontos tény, ha a kefe sörtéi lekonyultak, eldeformálódtak, úgy a nyél felkaparhatja a WC-csésze porcelánját, ami újabb rejtekhely a kórokozók számára.

Füldugó
Persze attól is függ, milyen gyakran használjuk, de a legtöbb ajánlás szerint három-hat havonta érdemes beruházni egy új darabra. A fülzsír, a por és az izzadság egyaránt hozzájárulhat a füldugó károsodásához. A habszivacsból készült termékek nagyrészét szappannal és vízzel meg lehet tisztítani, de ha láthatóan megkoptak, akkor mindenképpen menjenek a szemétbe!

Fogkefe, elektromos fogkefefej
Bár a legtöbben megfeledkeznek arról, hogy időközönként lecseréljék a fogkeféjüket, a fogorvosok azt javasolják, hogy nagyjából háromhavonta ezt meg kell tenni – attól függetlenül, hogy volt-e valami felsőlégúti problémánk.
A sörték láthatóan eldeformálódtak, lelapultak? Még a kötelező három hónap előtt cserére szorul a fogkefe!

Szempillaspirál
A kórokozók és a mikrobák könnyen elszaporodhatnak a spirál tubusában, miután a kefe több tucatszor átkerült a pillákról a tartóba. Célszerű négyhavonta ezt is lecserélni, hogy elkerüljük a fertőzéseket és a kellemetlen szemgyulladást.

Néhány évente érdemes kidobni

Fényvédő krém
Ez a termék idővel lebomlik, főleg, ha autóban vagy közvetlen napfényen tároltuk. Az általános szabály itt a maximum két-három év, de ha a naptejnek fura szaga van, vagy megváltozott a textúrája, biztosan megromlott. Ezt soha ne kenjük a bőrünkre, mert nemcsak nem véd a káros sugaraktól, de irritációt és viszketést is okozhat.

Füstérzékelő
Minden jelzőtől – akár intelligens, akár nem – a gyártástól számított 10 év elteltével el kell búcsúzni. Ezt a számot megtaláljuk az érzékelőn, de ha nincs ilyen rajta, az azt jelenti, hogy még 2000 előtt gyártották, amikor a lejárati dátum feltűntetése még nem volt kötelező. Na, ha ilyen masinával találkozunk, akkor semmiképp ne használjuk!

Szódagép-palack
Sajnos a műanyag termékeket muszáj néhány évente szemétbe dobni, különben fennáll annak a kockázata – igaz, kicsi –, hogy a régebbi, elgyengült falu felrobban. Illetve, az idő múlásával a műanyag fal elkopik, és mikroműanyag-részecskék kerülnek belőle az ívóvízbe. Az egyik legnépszerűbb szódagépkészítő márka gyártója azt javasolja, hogy kétévente cseréljük le a palackokat. Általában, ha jobban szemügyre vesszük, apró számokkal a lejárati időt jelölik is.

Műanyag vágódeszka
A gyakran használt darabokat körülbelül kétévente ki kell szanálni. Mikor jött el az ideje? Ha a mosogatószivacs beleakad a deszkában keletkezett mély vágásokba, karcolásokba, ugyanis a káros baktériumok ügyesen elszaporodhatnak, elrejtőzhetnek a barázdákban. Szakértők szerint a fából készült vágódeszkák élettartama hosszabb lehet, ha megfelelően gondozzuk őket.

Fürdőszobaszőnyeg
Ez az egyik leggyakrabban használt elem a fürdőszobában, ezért 1-2 hetente ki kell mosni, és kétévente le is kell cserélni. Minden attól függ, hányan használják naponta, és mikor látszanak meg rajta az első elszíneződések, szövetkopások. Ha a szőnyeg hátulján található gumiréteg peregni kezd, vagy akár csak berepedezett, az életveszélyessé is válhat, mert könnyen kicsúszhat a lábunk alól. Jó trükk, ha használat után feltesszük a kád szélére a szőnyeget, így kevesebbszer lépünk rá, és könnyebben meg is szárad.

A szokásainktól függ a csere ideje

Kerékpáros sisak
Ennek a használati cikknek változó az élettartalma, de nem szabad többet használni, ha balesetet szenvedtünk benne, még akkor sem, ha semmilyen sérülést nem észlelünk rajta. Amennyiben a sisak műanyag része alatti védőréteg összenyomódott, már nem véd. Akkor is érdemes egy új kobakot venni, ha valamelyik alkatrészén kopás vagy elszíneződés látható, illetve akkor is, ha nehezen tudjuk felrögzíteni a fejünkre.

Ágymatrac
A legtöbb esetben 10 év garanciát írnak a papírra, de a tartósabb anyagból készült cikkekre még hosszabb garancia érvényes. Azonban csak azért, mert a garancia 10-20 évig tart, még nem jelenti azt, hogy egész idő alatt ki is szolgál minket. A matrac anyagának minőségétől, súlyától és a testsúlyunktól, az igénybevételtől is függ, hogy mikor szakad szét, vagy alakul ki benne mélyedés. Ezek a lyukak elég mélyek lehetnek ahhoz, hogy ne tudjunk megfelelően aludni, és minden porcikánk fájjon. Akkor bizony kénytelenek vagyunk új matrac után nézni.

Párna
Nincs határozott élettartama, mert a testünktől, a párnatöltettől és az alvási szokásainktól is függ, meddig bírja. Azonban az intő jel lehet a cserére, ha állandó nyak-, váll- vagy hátfájdalommal küzdünk, vagy ha az éjszaka közepén fejfájásra ébredünk. Tovább tarthat a párnánk, ha rendszeresen tisztítjuk, és szárítógéppel szárítjuk, ami visszaadhatja a régi, tömött tartását.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete