Sztárok

Ötévesen lett elsős, 16 évesen egyetemista: hat érdekesség a hat éve elhunyt Bud Spencer életéből

Szomorú nap volt 2016 június 27-e a spagettiwesternek rajongóinak körében, 86 éves korában elment a műfaj koronázatlan királya, Bud Spencer, akit a filmes közösség azóta is gyászol.

De nézzük, mitől is volt ő annyira különleges.

1. Egész egyszerűen zseni volt

A kis Bud, vagyis Carlo Pedersoli, aki fiatal ugyan volt, de kicsi valójában sosem, daliás termetével már gyerekkorában kilógott kortársai közül. Nyolcévesen lett tagja a nápolyi úszóklubnak. Tanulmányi eredményei egészen kimagaslóak voltak, ötévesen volt elsős, majd az ötödik osztályt átugorva került hatosztályos gimnáziumba. Ezután a római egyetem vegyészkara következett (mindössze 16 évesen vált az egyetem hallgatójává), tanulmányait azonban meg kellett szakítania, mert családja 1947-ben elhagyta Olaszországot és Brazíliába költözött. Pár évvel később a jogi karon folytatta az egyetemet.

2. A zene volt a mindene

Fiatal korában feltűnően jóképű volt, mindig körberajongták a nők. Hozzátette ehhez persze, hogy nagyon jól gitározott és fantasztikus hangja is volt.

Fotó: GettyImages

3. A Margitszigeten búcsúzott

Sok évnyi profi sportolói pályafutása után éppen Budapesten, a Margitszigeten búcsúzott profi sportolói karrierjétől 1955-ben vízilabdázóként. Ekkor már aláríta első szerződését Hollywoodban és mivel nagyon félt tőle, hogy a vízben, játék közben baja esik, állítólag megkérte a magyar csapat edzőjét, hogy vigyázzanak rá, ne verjék ki egyetlen fogát sem és ne kaszabolják össze az arcát, mert akkor felbontják vele a szerződését.

4. Sörről nevezte el magát

Az Isten megbocsát, én nem volt az első amerikai filmje és ennek kedvéért növesztett először szakálat és vette fel a Bud Spencer művésznevet. A Bud nevet kedvenc söre, a Budweiser után, a Spencer nevet pedig egyik kedvelt színésze, Spencer Tracy tisztelete miatt választotta.

5. Vállalkozóként is remekelt

Saját légitársaságot alapított 1985-ben, amikor Terence Hillel különváltak a filmes útjaik, amit később eladott, hogy megvehessen egy textilgyárat és elindíthassa saját étteremláncát a Bud Foodot.

6. Állandó hangok, egy kivétellel

Állandó magyar hangja Bujtor István, majd kérőbb Kránitz Lajos volt, egyetlen sorozatban szinkroniálta Papp János. Spencer 2003-ban ugyan végleg visszavonult a filmezéstől, ám 2010-ben elvállalt egy szerepet a Nincs kettő séf nélkül című sorozatban. Ezt 2013-ban vetítette itthon az RTL2, ám mivel addigra Bujtor és Kránitz is elhunyt, Papp lett a magyar hangja.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete