Sztárok

Sokáig aggódott színész felmenői miatt Pálmai Anna: Megküzdöttem a csatákat, leginkább magammal

Híres felmenői miatt sokat küzdött a megfelelési kényszerrel, de mostanra elfogadta önmagát. Édesanyjában, Szirtes Ágiban pedig saját vonásait is látja.

Nem könnyű utolérni, mert éppen gőzerővel zajlik náluk a lakásfelújítás. A színésznő lelkesen meséli, hogy nagy a fúrás-faragás, egy tágasabb otthon készül. Mindeközben a napokban mutatják be a mozik az új filmjét, szóval teljes az izgalom!

Helyinek nézik Görögországban

„Az Együtt kezdtük című filmben egy vagány, szókimondó, cselekménybonyolító pultoslányt alakítok egy esküvőn – meséli Anna.

– A fókuszban az osztálytalálkozó áll: a hajdani barátok tíz évvel az érettségi után jönnek össze ismét, ami bizony tartogat meglepetéseket. Forgatás közben engem is elkapott a tinis életérzés, bár én nem voltam lázadó kamasz. Nagyon megtaláltam magam a Vörösmarty Gimnáziumban, ahol remek tanáraim voltak és szuper osztályközösség. A régi barátok a mai napig velem maradtak. Szerencsére a szorongásaimat mára kinőttem.”

Pálmai Anna kiskora óta szó szerint a díszletek között él. Nagypapája, Szirtes Ádám és édesanyja, Szirtes Ági nem mindennapi sikerei erős alapot adtak a megfelelési kényszernek, ő azonban nem hátrált meg, követte őket a színi pályán.

„Az, hogy felvettek a színművészetire, és friss diplomával rögtön a Katona József Színházba kerültem, csak látszólag egyenes út – mondja.

Anyukám a társulat egyik alapítótagja, ezért fokozott figyelem kísérte a kezdeti szárnypróbálgatásaimat. Megküzdöttem a csatákat, leginkább magammal, a bizonyítási kényszerem csak az idővel és a szerepekkel múlt el, amik felneveltek és erőt adtak.

Ugyan Anna és édesanyja egész más karakterek, a színésznő szerint a lelkük nagyon is hasonló.

„Ahogy Tóth Krisztina írja a versében, beszélek, és néha meghallom anyámat – nevet.

– Olykor jön egy régi színházi felvétel vagy film és mintha csak én lennék, döbbenetes. Anyukámmal nagyon jó barátságban vagyunk. A közös szenvedélyünk Görögország, amikor csak tehetjük, nyáron odautazunk. Engem általában helyinek néznek, mert pillanatok alatt csokibarnára sülök. Nemigen van olyan része az országnak, ahol nem jártam.”

Virággal várta a barátnőjét

Anna életében fontosak a barátságok. Ahogy édesanyjának Básti Juli a legjobb barátnője, neki Borbély Alexandra, akivel a színművészeti óta elválaszthatatlanok. Noha színésznők között gyakori a rivalizálás, köztük soha nem ütötte fel fejét az irigység.

„Szandra olyan számomra, mintha a testvérem lenne. Drukkolok neki és minden vele kapcsolatos jó hírnek örülök. Amikor színésznőként megnyerte az Európa Filmdíjat, ott vártam a repülőtéren egy szál virággal. Persze, én sem vagyok szent, olykor bennem is van szakmai féltékenység, ha másnak adnak egy-egy nekem is tetsző szerepet, de rá ez valahogy nem terjed ki. Érdekes különben, a csillagok együttállása kell ahhoz, hogy ebben a szakmában bármi is összejöjjön, mert, ahogy a mestereink mondták, itt csak egy százalék a tehetség és 99 százalék a szerencse” – vélekedik a gyönyörű színésznő.

Az élet mindig nehéz volt

A jelen hétköznapok gondjai Annára is hatással vannak. Aggódva figyeli a háborús helyzetet, a közélet történéseit, és ahogy mindannyiunkon egyre nő a nyomás.

„Szerintem a legfontosabb, ne hagyjuk, hogy a félelem átvegye az uralmat a döntéseink felett. Az élet mindig nehéz volt, akadt benne bizonytalanság bőven, és úgy hiszem, a legtöbb, amit megtehetek, ha biztonságosan rendezem be a mikrokörnyezetem, ha körülveszem magam azokkal az emberekkel, akiket szeretek, és olyan dolgokat csinálok, amik feltöltenek. Hagyni kell tombolni magunk körül a vihart, mert mindig elmúlik. A belső nyugalmat fontos megőrizni és arra fókuszálni, amin változtatni, dolgozni tudunk. Ilyen például a hozzáállás: azaz a körülmények alakíthatják, de nem húzhatják egészen keresztbe a terveinket. Nem dugom homokba a fejem, de rettegés helyett inkább arra figyelek, amire befolyásom van.”

Sztárparádé a moziban

Új filmje Budapesten, Londonban és a Balaton-felvidéken játszódik. Az Együtt kezdtük különlegessége, hogy ismert színészek mellett kilenc főiskolásnak is megadja a debütálás lehetőségét. A sztárparádé nem mindennapi! Többek között Zsurzs Kati, Mucsi Zoltán, Jordán Tamás, Kerekes Éva és Szacsvay László is látható a filmben, aminek bemutatója: augusztus 4.

Kiemelt kép: Nők Lapja

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete