Sztárok

Két éve nem látta az unokáit: Németh Lajos furcsa születésnapjára kapta vissza a gyerekeket

Az ötszörös nagypapa népes családjával töltötte a júliust, velük ünnepelte a 72. születésnapját. Végre a Finnországban élő unokái is ide tudtak utazni a Balatonhoz.

Egy héten át tartott a nép­szerű meteorológus születésnapi köszöntése. Nem azért, mert fontos embernek tartja magát, hanem fogalma sincs, hogy pontosan mikor jött a világra. „Bábaasszony segítségével a vámosmikolai házunkban születtem az aratási időszak kellős közepén. Anyám szerint július 12-én, de a földeken dolgozó apámnak nem volt ideje letenni a kaszát, ezért csak július 17-én jelentette be a születésemet a községházán. A hivatalos dokumentumokban ez a dátum szerepel, de a szüleim és a testvérem mindig öt nappal korábban köszöntöttek fel. Idén is az öcsém hívott először, aztán a családom többi tagja, és a Mokka stáb­ja is megemlékezett rólam. Az elmúlt egy hétben öt tortát kaptam. A fülemen is édesség jött ki” – árulja el nevetve Németh Lajos.

A gyerekek falták a magyar ételeket

Idén különösen jól sikerült a tévés nyara. Két év után a Finnországban élő unokák meglátogatták, három hetet töltöttek együtt a Balatonon. „A lányom, Móni 23 évvel ezelőtt beleszeretett egy finn férfibe. Férjhez ment, és Turkuban kezdték el a közös életüket. Móni egészségtant és testnevelést tanít a helyi általános iskolában. A három unokám, Fanni (21), Linda (15) és Emil (13) Finnországban született, de jól beszélnek magyarul. A kommunikáció nem okoz nehézséget köztünk. A koronavírus-járvány miatt két évvel ezelőtt jártak nálunk, nagy volt az öröm, hogy idén ismét hosszabb időt lehettünk együtt. A fiam, Balázs révén is van két unokám, Emma (13) és Berta (11). Ők is lejöttek a szárszói házba. Gyerekzsivajtól hangos, mozgalmas napokon vagyunk túl” – meséli a nagypapa üzemmódba kapcsoló Lajos.

„Sok klassz programunk volt. Bicikliztünk, strandoltunk, naplementét néztünk a tóparton. Csak tíz perc sétára lakunk a Balatontól. A feleségem, Ági főztje most is nagy sikert aratott a gyerekek körében. Nem kell különleges ételekre gondolni: tökfőzelék, rakott krumpli, gulyásleves, olyan házias ízek, amiket csak a nagymama tud elkészíteni. Még a másféle ételekhez szokott finn unokáim is úgy falták a magyaros kajákat, hogy öröm volt nézni őket.”

Milyen idő vár még ránk?

„Felelőtlenség pontos hőfokot mondani, de a tapasztalatom azt mutatja, hogy augusztus közepe után számíthatunk még egy nagyobb hőhullámra. Sőt, aki nem ment el nyaralni, az se búsuljon. Kellemes meleget várok szeptemberben, kifejezetten szép vénasszonyok nyara elé nézünk” – árulja el a TV2 népszerű meteorológusa.

Nem lett a Facebook rabja

Lajos azt mondja, hogy az öt unoka együttes jelenléte sem zökkentette ki a hétköznapokból, a pihenésből. „Az ő generációjuk már nem igényli a folyamatos babusgatást, a figyelmet. Amikor napközben nagyon meleg volt, bevonultak a hűvös szobába, és a telefonjuk használatával ütötték el az időt. Nekem kicsit furcsa, de elfogadom, hogy változik a világ, és a kamaszok imádják nézni a TikTok-ot, az Instagramot és a YouTube-ot. Én jól megvagyok a közösségi média nélkül, csak Emma unokámnak köszönhetően kerültem fel a Facebookra. Ő regisztrált fel 70 éves koromban, de csak mértékkel használom, nem akarok a rabja lenni.”

Már szüreteli saját termését is

A nyugdíjas generációhoz tartozik, de a szíve és a lelke fiatal. Szeret gyerekek között lenni, ha hívják, szívesen tart előadásokat iskolásoknak.

„Hivatásomból adódóan fontosnak tartom, hogy beszéljünk az éghajlatváltozás veszélyeiről. Mi lesz veled, Föld? Mi lesz veled, éghajlat? címmel vezetek előadásokat. Imádom, amikor a gyerekek tágra nyílt szemmel figyelnek rám. Optimista ember vagyok, de nagyon aggódom, hogy a század végére drasztikusan megváltozik a környezetünk. Senkit nem szeretnék ijesztgetni, de ami jelenleg van, az nem tartható tovább. Környezettudatosan kell élnünk, különben nagy árat fogunk fizetni. Ennek már a Kárpát-medencében is látjuk a jeleit: aszály, tűzvész, kiszáradó folyók és hatalmas viharok formájában. Én már nem fogom megérni, de az unokám unokája abba születik bele, hogy állandósulnak a nyári hőhullámok, a heteken át tartó negyven fok sem lesz elképzelhetetlen.” Lajos azt tanácsolja, hogy próbáljuk meg saját magunk megtermelni a zöldséget, gyümölcsöt, ne a külföldről importált árut vegyük le az üzletek polcai­ról.

„Van egy apró kertem Nagykovácsiban. Megterem a paradicsom, a málna. Nincs jobb a saját termésnél. Követem a Szedd magad! akciókat is, mert tudom, hogy hazai áru. Idén elmentem Solymárra, és több láda földiepret vittem haza. Remek íze van, ráadásul friss levegőn voltam, és fizikai munkát is végeztem. Szerencsére nagyon jó egészségnek örvendek. Jöhet a következő, a 73. születésnapom!” – mondja az életvidám nagypapa.

Fotók: Privát

Anyukáját is túlragyogta szépségével: ilyen cuki volt Pál Dénes ritkán látott kislánya az esküvőn – Exkluzív képek

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete