Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Csak egy alma, mégis több annál!

Megújult a Meglepetés magazin, a lap olvasói számos újdonság mellett Endrei Judittal, mint állandó szerzővel találkozhatnak.

A téma az utcán hever – szoktuk mondani olykor mi, újságírók. És ma valóban az utcán hevert – egy láda alma formájában. Mivel még mindig nagy a meleg, ezért mostanában a Bükkös patak árnyas fái alatt gyalogolok. Mert a napi gyaloglás még ilyenkor sem maradhat el!

Már visszafelé tartottam, amikor észrevettem az egyik ház előtt egy széken egy dobozt. A kíváncsiságom most is győzött, persze, hogy rögtön közelebb mentem.

Egy láda nyári alma volt, a mellékelt cetlin pedig a következő felirat: bio, mosott, finom! Hiába volt szűkszavú a levélke, egyértelmű volt az üzenet. Ha jólesik, nyugodtan vegyek el belőle, hiszen azért tették ki, hogy aki arra jár, kóstolja meg, hűsítse a szomját, csillapítsa az éhségét. Ráadásul bio, tehát nem kell félnem semmilyen vegyszertől. Eddig sem szomorkodtam, de ettől a kedves gesztustól, ha lehet, még jobb kedvre derültem. Mosolyogva gondoltam arra, de jó, hogy vannak még ilyen kedves, figyelmes emberek!

Számos kutatás igazolja, hogy amikor adunk, segítünk, és azt a szívünk legmélyéről, önzetlenül tesszük, akkor nemcsak annak az embernek teszünk jót, nemcsak örömet szerzünk neki, nemcsak segítünk rajta, hanem az ajándékozás az ajándékozóra is visszahat. Nemcsak a lelkünk, hanem még az egészségünk, az immunrendszerünk állapotára is hatást gyakorol az önzetlen „adás”.

Egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya szerint már önmagában az is örömöt vált ki, ha azt eldöntjük magunkban, hogy adunk valamit egy embertársunknak. Az ilyesfajta önzetlenség hatására a többi között aktiválódnak az agy jutalmazásért felelős területei, illetve olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetben, mint a hangulatszabályozásban szerepet játszó szerotonin és dopamin, az euforikus érzést adó endorfinok, illetve a másokhoz való kötődést erősítő oxitocin. Ez tehát a tudományos megközelítés.

Bizonyára van, aki most megjegyzi, de hát néhány szem almát ajándékozni, ez is valami? Én meg azt mondom, ilyen apróságokkal is szebbé-jobbá tehetjük a világunkat! Ja, és majd elfelejtettem: az alma nagyon finom volt!

Szeretettel: Judit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete