Lélek Sztárok

Szabó Zsófi: Nem értettem a testem működését, miért voltak súlyproblémáim

33 évesen úgy hiszi, igazán révbe ért az élete. Szabó Zsófi elárulta, ma is nap mint nap érzi magán legendás édesapja mennyországból vigyázó pillantását.

Egyik nap korán reggel kezdtük őt fotózni, és egy másik napon éjfélre járt az idő, mire a vele készült interjú is dobozba került. Szabó Zsófi műsorvezetőként, színésznőként és édesanyaként nagyon elfoglalt. Azt meséli, minden napja valóságos logisztikai bravúr, és bármit, bármikor felülírhat az, ha a kisfiának szüksége van rá. Úgy véli, egyszerre nőnek, anyának, társnak lenni nagyon komoly kihívás és a legrosszabb, amit tehetünk, ha ostorozzuk magunkat azért, mert valami nem sikerül tökéletesen.

Ma is spórol Tabáni István: A fiaimnak megveszem a fagyit, de magamra alig költök

Kényeztette az édesapja

„Nem szégyellem bevallani, olykor teljesen elúszom – meséli Szabó Zsófi. – Én nem is tudom, mit csinál az a nő, akinek két-három gyereke is van, és nincs egy olyan fantasztikus nagymama segítsége, amilyen az én édesanyám. Jellemző rám, hogy a teendőktől besokallok, de akár órák alatt túllépek az aktuális problémákon, és újra jó a kedvem. Alapvetően pozitív életszemléletűnek tartom magam, és nagyon figyelek arra, hogy ez így is maradjon.”

Zsófi ezt a két áldásos tulajdonságot akkor szerezte, amikor kislányként folyamatosan azért aggódott, meddig él még az édesapja. Mint minden kései gyereknek, neki is az volt a félelme, hogy az apukáját korán elveszítheti.

„Ez az állandó aggodalom odáig vezetett, hogy megtanultam minden egyes napnak, apró, közös dolognak nagyon örülni, és minden emléket a szívembe zárni. Minden percért, amit vele tölthettem, hálás voltam. Imádtam például benn lenni vele a színházban, rengeteget beszélgettünk, és mindig nyitott volt a gondolataimra, az álmaimra. Odafigyelt arra, mire vágyom. Igaz, ki is harcoltam magamnak. Hónapokon át minden este kapott tőlem egy szép levelet, ami így vagy úgy, de mindig arról szólt, hogy szeretnék egy saját lovat. Tizenkét éves voltam, amikor egy délután kivitt a lovardába, és megmutatta, hogy az a paci bizony ott az enyém. Ez akkoriban hatalmas dolog volt. El sem akartam hinni. Emlékszem, anyukám hogy forgatta a szemét, hogy »Gyuszi, te elkényezteted ezt a gyereket, hát én mindjárt elválok!« Persze, nem váltak el. Az utolsó percig nagyon szerették egymást. Édesapám valóban szeretett és kényeztetett engem, ennek ellenére úgy érzem, helyén van az értékrendem, és képes vagyok mindenért megküzdeni. A pozitív életszemlélet, amit tőle kaptam, nagyon sok helyzeten átsegített már. Ma is sokat beszélünk róla, napi szinten része az életünknek. A kisfiam, Mendel imádja a Magyar népmeséket, ami az ő hangján szól. A múltkor közösen néztük és felsóhajtottam, mennyire hiányzik a papa. »Nekem is« – sóhajtotta vissza Mendel, aki persze sosem találkozott vele, de szerintem érzi, hogy csodanagypapája volt és van is, aki az égből vigyáz ránk.”

Sosem volt irigy

Szabó Zsófi elárulta, még soha életében nem volt irigy senkire. „Olyan hálás vagyok a sorsomért, hogy ezt az érzést nem is ismerem. Más sikere, boldogsága soha nem irritált, maximum motivációt adott, hogy ha ezt neki sikerült elérnie, ha ez vele megtörténhetett, akkor nekem is összejöhet. Van jó néhány női példaképem, akit követek az interneten, belőlük merítek napi szinten erőt, és nagyon jóleső érzés, amikor azt mondják, én is motiválok másokat. Akár azzal, hogy kitartóan edzek” – meséli.

Kiszakította magának az énidőt

Zsófinak szép gyerekkora volt, szeretetburokban nőtt fel, így hát kialakult az egészséges önbizalma az élethez. Azonban azt mondja, neki is volt olyan időszaka, amikor nem volt kibékülve a testével.

Erős Antónia: Az én házasságomban is vannak gödrök, de átvészeljük

„Nem értettem a testem működését, miért voltak akár testsúly-, akár nőgyógyászati gondjaim. Aztán erőt vettem magamon, belekezdtem az önismereti munkába, és ezzel együtt a testem megismerésébe is. Jó úton haladok afelé, hogy a választ mindenre megtaláljam. Amit már tudok: nagy hibát követtem el azzal, hogy korábban egyáltalán nem adtam magamnak énidőt. Mendel, míg nem került közösségbe, három éven át szinte nulla-huszonnégyben velem volt, leszámítva azt a kis időt, amit hetente kétszer a tévéstúdióban töltöttem. Nem éreztem magam valami jól a bőrömben. Aztán a pandémia alatt összeszedtem magam, és kiszakítottam annyi időt, hogy el tudjak járni lovagolni és futni. Ez persze áldozattal is járt. Volt, hogy csak úgy tudtam megoldani, ha hajnalban keltem, vagy éppen akkor vettem az edzőcipőmet, amikor odakinn már koromsötét volt. Utálok korán kelni, és hidegben, kinn sportolni, de az a jó érzés, ami utána elfog, amikor reggel hétkor még csak ébredezik körülöttem a család, én pedig már 13 kilométert megtettem az egészségemért, semmihez sem fogható. Egész napra energiát ad, és hitet önmagamban, hogy bármire képes vagyok” – árulja el Zsófi.

Csak a szeretteinek önti ki a szívét

A műsorvezető tavaly szeptemberben lett 33 éves, és a krisztusi kor jelentős fordulatokat hozott az életébe. Nagyjából azzal együtt, hogy megtalálta akkori párját Shane Tusup személyében, azt is eldöntötte, kevésbé lesz kitárulkozó a világ felé, mint régen.

„Igazából ez a folyamat már egy-két éve elkezdődött nálam – mondja. – Egyszerűen nem érzek késztetést arra, hogy a világgal minden örömömet-bánatomat megosszam. Megesik, hogy valami felzaklat, aztán írok egy jó hosszú posztot a követőimnek, majd mire a végére érek, úgy érzem, megnyugodtam, és már nincs is szükségem arra, hogy másoknak is beszéljek róla. Törlöm az egészet, nem látja senki, de a jó érzés, hogy kiírtam magamból, és ezzel letettem az egész témát, bennem marad. Mielőtt bármit tudatok a világgal, meg­kérdezem magamtól: kire tartozik és kinek fontos ez? Ezen a gondolaton szűrök át mindent. A szívemet nem idegeneknek, hanem a hozzám legközelebb állóknak öntöm ki, és ez így van jól.”

Zsófi elárulta, dolgos nyár van előtte. Mint mondja, már most egymást érik a fotózások, a forgatások, de nem bánja, hogy alig jut majd ideje pihenésre, mert imádja a munkáját.

Ami pici szabadidőm lesz, azt egész biztos, hogy kirándulással fogjuk tölteni. Mendel háromévesen már elég nagy ahhoz, hogy akár hosszabb gyaloglással is megbirkózzon, sőt élvezze. Alig várom, hogy együtt felfedezzük a természetet. Pontosan úgy, ahogyan az én szüleim tették ezt velem annak idején” – búcsúzik Szabó Zsófi.

FOTÓ: RTL Klub

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete