Lélek Sztárok

Tragédiák árnyékolták be az életüket: az ABBA tagjai ebben a dologban mind szerencsétlenek voltak

Évtizedes szünet után az utóbbi néhány esztendőben ismét többet hallhattunk a legendás svéd négyesfogatról. A már nyugdíjaskorú sztárokért a fiatalabb generációk is rajonganak.

Benny Andersson: Megküzdött az alkoholizmussal

Decemberben lesz a 76. születésnapja, tavaly pedig a 40. házassági évfordulóját ünnepelte második feleségével, a svéd tévébemondóval, Mona Nörklittel. Vele nem sokkal azután házasodott össze, hogy elváltak útjaik az ABBA barna hajú énekesnőjével, Anni-Friddel. Benny nyíltan beszélt arról, hogy élete nagyobb részében alkoholista volt, húsz éve sikerült letennie a poharat, amire rendkívül büszke. Második házasságából született negyvenéves fián kívül – aki maga is zenész lett – van két idősebb gyermeke egy ifjúkori kapcsolatából, nagyobbik fia már majdnem 60 éves, de a nevelésükben nem vett részt. Benny máig nagyon sikeres zeneszerző, többek közt filmzenéket is ír.

Anni-Frid Lyngstad: Autóbalesetben vesztette el a lányát

Épp a napokban ünnepli 77. születésnapját, és büszkén vállalja ősz haját a régóta a Svájc francia határához közel fekvő kisvárosban, Genolier-ben élő énekesnő. Tizenöt éve költöztek oda angol arisztokrata párjával, a nála egy évtizeddel fiatalabb Henry Smithszel. Vele harmadik férje halála után találtak egymásra – a svájci–svéd tájépítész, Heinrich Ruzzo Reuss szintén kékvérű volt, hercegi címet viselt. Anni-Frid vele is Svájcban, férje családi kastélyában élt, míg a férfi 49 évesen meg nem halt rákban. Ez volt az egyik szörnyű csapás az énekesnő életében. A másik alig egy évvel korábban a lánya halála, aki 30 évesen autóbalesetben vesztette életét. Rajta kívül egy fia született még az első férjétől, ő mindjárt 60 éves lesz. Az ABBA-beli Benny a második férje volt, vele nincs közös gyerekük, de máig jó barátok.

Björn Ulvaeus: 28 évvel fiatalabb nőt szeret

Év elején meglepő bulvárhír érkezett az együttes egyik férfi tagjáról: bejelentette, hogy 41 év házasság után válnak a feleségével. Párja már rég nem az ABBA hamvas szőke énekesnője, Agnetha volt, akivel sikereik csúcsán még az első házasságában élt, hiszen az ő útjaik már a hetvenes évek végén különváltak.

Björn második neje a zenei újságíró, Lena Källersjö lett – vele mentek szét alig pár hónapja. Hamar kiderült, hogy a válóok egy újabb hölgy, és a 77 éves zenész időközben már a nyilvánosság elé is lépett új párjával: a nála 28 esztendővel fiatalabb dán menedzser, Christina Sas is elkísérte új musicalje premierjére. Björnnek az első és a második feleségétől is két-két gyereke született, akik több unokával is megajándékozták szüleiket. A dúsgazdag zenész egy Stockholmhoz közeli privát szigeten él luxuskörülmények között – arról, egyelőre nincs hír, új szerelmével összeköltöztek-e már.

Agnetha Fältskog: Nem volt szerencséje a szerelemben

Amennyire tudni lehet, Björn exfelesége ma egyedül él, méghozzá hosszú évek óta. Második házassága alig három évig tartott orvos férjével, legközelebb pedig a balszerencséje egy olyan férfit sodort az útjába, aki később évekre megkeserítette az életét. A holland Gert van der Graaf két évig volt a párja, de menet közben kiderült, hogy fiatal kora óta beteges rajongást táplált Agnetha iránt, és az egész életét annak szentelte, hogy valahogy a közelébe férkőzzön. Az énekesnő hiába szakított vele, a férfi még sokáig zaklatta, rendőrségi ügy is lett belőle. Agnetha rengeteg biztonsági berendezéssel vette körül magát Ekerö szigetén, ahol ezután szinte remeteként élt, sokféle fóbiával és szorongással küzdött. Az énekesnő ma 72 éves, és első férjétől született két gyerekének hála, négyszeres nagymama.

Szöveg: Bognár Kriszta

Képek: Gettyimages, Profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete