Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Én és a zene

Már az ókori görögök is felismerték és alkalmazták. Arisztotelész, a nagy ókori tudós-filozófus a zenét „édes vigasztalásnak” nevezte, amely „képes az indulatok és szenvedélyek levezetésére”.

Elárulom, kedves Olvasó, írás közben gyakran hallgatok zenét. Mint most is. De nem volt ez mindig így. Van némi zenei műveltségem – már ha azt az icipicit annak lehet nevezni –, amihez az alapokat még gimnáziumban kaptam drága Ladvánszki Judit nénitől, az énektanárnőnktől. Szolmizálni nem tanultam meg, de felismerem, sőt élvezettel hallgatom, ha úgy adódik, Debussyt, Smetanát, Mozartot, Vivaldit… Orff Carmina Buranáját is akkor szerettem meg, de olyannyira, hogy ha autózom, akkor is végighallgatom, ha már régen megérkeztem az úti célomhoz.

Az, hogy írás közben zene szól, leggyakrabban lágy jazz, mindössze néhány éve kezdődött nálam, egy tudatos döntés után. Egy közeli ismerősöm kronobiológiával kezdett foglalkozni, természetesen engem is „kiszámolt”. Kiderült, igen erős az intuitív képességem, amit tovább lehetne fejleszteni zenehallgatással. Megmaradt bennem ez az információ, és ha többet nem is tettem ez ügyben, de elkezdtem zenét hallgatni írás közben. Lehet, belemagyarázás, de igenis érzem, hatással van az agyam működésére, könnyebben gördülnek elő a szavak.

Maradjunk még mindig a zene és hatása témánál! A minap egy egészségtudományban járatos ismerősömtől hallottam, hogy milyen eredményesen használhatók a muzsika keltette hullámok a gyógyításban. Egy kicsit utánabogarásztam, és kiderült, hogy nem is olyan új keletű a zene ilyen jellegű felhasználása. Már az ókori görögök is felismerték és alkalmazták. Arisztotelész, a nagy ókori tudós-filozófus a zenét „édes vigasztalásnak” nevezte, amely „képes az indulatok és szenvedélyek levezetésére”.

A mai kutatásokból kiderült, hogy a zene hatással van egyebek között a légzésre, a vérnyomásra, az immunrendszerre, de még az emésztést is befolyásolja. Hazánkban nemcsak több évtizede folyik zeneterápiás képzés, hanem léteznek olyan központok, ahol gyógyításra használják. Az imént felsoroltak mellett a zene olyan pozitív hatásait is felhasználják, mint a kedélyállapot, a belső feszültség, a szorongás, a lelki szenvedés enyhítésére és javítására. A végére hagytam a zene egy nagyon érdekes, és „hasznos” hatását: nemcsak mi érezzük tőle boldogabbnak magunkat, de néhány másodpercnyi zenehallgatás után többnyire boldogabbnak látunk másokat is.

Szeretettel: Judit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete