Lélek Sztárok

Korhatártalanul Ednrei Judittal: Aggódás vagy öröm?

„Ez volt a mottóm: minden napunk nem lehet jó, de minden rossz napunkban egészen biztos, hogy van valami, legalább egy kicsi jó.”

A tavasz már önmagában is pozitív érzéseket, gondolatokat kelt bennem. Ennek kapcsán eszembe jutott az a száz nap, amikor a Covid idején 100 napos kihívást tűztem ki magamnak. Ez volt a mottóm: minden napunk nem lehet jó, de minden rossz napunkban egészen biztos, hogy van valami, legalább egy kicsi jó. A pozitív életszemléletről, hozzáállásról nem lehet eleget beszélni. Nézzünk néhány példát arra, hogy ugyanazt a dolgot hogyan lehet pozitívan vagy negatívan megközelíteni. Vegyünk egy alaphelyzetet! Reggel úgy ébredünk, hogy tudjuk, délelőtt kellemetlen, nehéz tárgyalásra, találkozóra, munkára megyünk, és máris stresszelünk, mert tudjuk, hogy nem lesz kellemes a helyzet. És akkor jönnek a rossz gondolatok: „semmi kedvem az egészhez, úgysem sikerül… Ezzel máris tettünk azért, hogy még rosszabb legyen a kedvünk, amit a családunk, a környezetünk is rögtön érzékel. Ha jól belegondolunk, már a felkelés pillanatától pocsékoljuk az energiánkat.

Abban egyetérthetünk, mindig adódhat nehéz helyzet. De talán abban is megállapodhatunk, hogy azt igenis magunk határozzuk meg, hogyan akarjuk látni ezeket. Ha a gondolataink kellemesebbek, akkor hatékonyabbak, energikusabbak is leszünk, ez egészen biztos. Tehát legjobb, ha időben elcsípjük a negatív hozzáállást. Néhány példa, mit mond, gondol egy negatívan gondolkozó: „Bárcsak ne kellene elmennem erre a programra! Nincs kedvem ahhoz a sok idegen emberhez, miről beszélgessek velük?!” Aki pozitívan áll hozzá: „Érdekes lesz ez a mai program, biztosan lesznek ott szimpatikus emberek. Szeretek új emberekkel találkozni, és ők is örömmel fognak velem beszélgetni.”

Negatív: „Eljártak az évek felettem, velem már semmi jó nem történik.” Pozitív: „Itt vagyok, élek. Ezért még mindent megtehetek azért, hogy jól érezzem magam a bőrömben. Ma elmegyek a senior táncra. Megérdemlem.”

Negatív: „Nagyon fáradt vagyok, de még el kell mosogatnom. Utálom, hogy mindig rám marad.” Pozitív: „Végül is rajtam múlik, hogy mikor mosogatok. Most nagyon fáradt vagyok, a pihenés fontosabb, a mosogatás megvár.”

Jó, ha tudjuk, hogy a negatív energiáknak nincs jó hatásuk sem a lelki, sem a fizikai egészségünkre. Végül is pozitívnak lenni annyi, mint kevesebbet aggódni és többet örülni.

Szeretettel: Judit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete