Lélek Sztárok

40 éves a Flashdance: Jennifer Beals két ikonikus ruhát is megtartott a forgatásról

Épp negyven éve, 1983-ban mutatták be a kultfilmmé vált mozit, mely egy egész generációnak üzente: mindegy, mi történik, kövesd az álmaidat! Az egykori bájos főszereplő szinte semmit nem változott, közel a hatvanhoz is remek formában van.

Annak idején, amikor a táncos karrierre vágyó, de hegesztőként dolgozó lány, Alex szerepét megkapta a Flash­dance-ben, még nem volt húszéves. Sok víz lefolyt a Dunán a hamar slágerfilmmé vált bemutatása óta. Vajon hogyan él ma a színésznő?

Huszonöt éve boldog

Az afroamerikai apától és fehér anyától született, egzotikus külsejű Jenniferről senki nem mondaná meg, mennyi idős, olyan fiatalos ma is a kisugárzása. Bár a Yale Egyetemen már a Flashdance sikere után irodalomból diplomázott, kitartott a filmezés mellett. Máig játszik évi egy-két produkcióban, sorozatokban is felbukkant, legutóbb az HBO-n. Egy válás után 25 éve ment feleségül jelenlegi férjéhez, a kanadai Ken Dixonhoz, akitől van egy lassan 18 éves lánya, Ella. Az ifjú hölgy minden jel szerint a híres mama nyomdokaiba kíván lépni, már kapott is egy filmszerepet. Férjének az előző házasságából is van két gyereke, így a színésznő nevelőszülőként is kipróbálta magát.

Férjével, Kennel egy közös gyerekük született

A természet szerelmese

Jennifer nemcsak a kamera előtt bizo­nyította tehetségét, hanem mögötte is: fotográfusként kiállításai voltak, sőt egy fotóalbuma is megjelent. Emellett a természet és a víz szerelmese, imád nagyokat túrázni, kajakozni és úszni a természetes nyílt vizekben. Nyilvánvalóan ez a fajta aktív pihenés is hozzájárul ahhoz, hogy ilyen remek formában van, miközben olyan harcművészeteknek is lelkes művelője, mint a kungfu vagy a kick-box.

Az ikonikus pulóver

Férjével sokat vannak úton, a színésznő azt mondja, nem is tudja pontosan, hol van az otthona. „Van házunk Los Angelesben és Kanada nyugati partján, de éppúgy otthon érzem magam New Yokban, Torontóban vagy Albuquerque-ben. Kicsit nomádok vagyunk, imádunk utazni, sátorozni is” – mesélte.

Így jött a divatőrület

Szívesen felidézi a Flashdance-szel kapcsolatos emlékeit is. Pár hónapja például elmesélte, hogy a vállát félig szabadon hagyó, kivágott nyakú, hosszú ujjú póló, ami akkoriban valóságos divatőrületet indított el, valójában egy kis háztartási baleset következményeként került be a filmbe. „A gimiben volt egy kedvenc pólóm, amit egyszer túl magas hőmérsékleten, túl sokáig hagytam a szárítógépben, és úgy összement a nyakrésze, hogy nem tudtam rajta átdugni a fejem. Úgyhogy fogtam, és ollóval kivágtam körben egy nagy lyukat. Ebben a pólóban mentem a jelmezpróbára, a rendezőnek pedig annyira megtetszett, hogy a szerepemhez csináltak nekem egy hasonlót” – idézte fel. Azt is elárulta, hogy az ikonikus ruhadarab a mai napig megvan neki, ahogyan a filmbeli piros kabátja is.

Hát velük mi lett?

Michael Nouri: kétszer nősült, kétszer elvált

A főszereplő Alex udvarlóját, Nicket játszó 190 cm magas, máig roppant férfias kisugárzású Nouri 77 éves, és a filmezés mellett színpadi színészként is sikeres.

Jó pár játékfilm mellett több sorozatban is szerepelt, ezek között volt az NCIS, A hatalom hálójában vagy legutóbb a nagy sikerű Yellowstone széria. Ami a magánéletét illeti, kétszer nősült és kétszer elvált, két lánya született. Dolgozik egy jótékonysági szervezetnek, amely a szklerózis multiplexben szenvedőket segíti, miután egyik exfelesége is érintett a betegségben.

Sunny Johnson: tragikusan rövid élet jutott neki

Alex félig magyar nevű barátnőjét, Jeanie ­Szabót alakította, de a film bemutatása után egy évvel tragikusan korán meghalt: csupán harmincévesen megölte egy agyvérzés. 1984-ben egyik éjszaka a barátja talált rá eszméletlenül a közös lakásuk­ban, és hiába vitték kórházba, már nem tudták megmenteni az életét.

Korán ment el a dal előadója

Ki ne emlékezne a film főcímdalára? A What a Feeling című számot a kubai és Puerto Ricó-i szülőktől született Irene Cara énekelte, aki a dal szövegét is írta – Oscar-díjat kapott érte. Az énekesnő tavaly novemberben, 63 évesen halt meg szívproblémák miatt, Beals megható szavakkal és egy közös fotóval búcsúzott tőle.

Irene Cara Jennifer jobb oldalán áll

Szöveg: Bognár Kriszta

Fotó: Gettyimages, Profimedia, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete