Lélek Sztárok

Génvizsgálat nyugtatta csak meg Pál Dénes várandós feleségét, Henit: „Szinte évente gratuláltak nekünk a második babához”

Pál Dénes és felesége, Pál-Klátyik Heni tavaly esküdtek, ahol már első kislányuk, Panni is fontos szerephez jutott. De nemcsak azóta vártuk izgatottan a választ: mikor érkezik végre kistestvér a családba. Immár vége a találgatásoknak. A szerelmesek most a babavárás izgalmas időszakáról meséltek és arról, miért vettek részt génvizsgálaton.

A boldogságban úszó párral a várandósságuk 12. betöltött hetét követően beszélgetett a gendiagnosztika.hu, épp túl a  legfontosabb vizsgálatok időszakán. Már megkapták a genetikai NIPT teszt eredményét is, így a kezdeti aggódáson túl, örömmel telve meséltek magukról.

Megfontolt testvértervezés

Dénes: Mindig is úgy terveztük, hogy Panni nem egyke lesz. Heninek és nekem is van testvérem, így mindketten azt szerettük volna, hogy a kislányunk is így nőjön fel. Hogy legyen a családban valaki, akivel máshogyan van nagyon mély kapcsolata, mint a szüleivel. És persze ő is nagyon-nagyon szeretett volna tesót.

Heni: Valójában csak az időzítésben nem voltunk teljesen biztosak. Az első baba után jött a COVID járvány időszaka, ami eléggé megviselte az egész előadói szakmát, de nem csak ezért döntöttünk úgy, megvárjuk, amíg Panni kicsit nagyobb lesz. Közben megszerveztük az esküvőnket és azt gondoltuk, utána jön majd el az ideje a második baba érkezésének. Végül most télen határoztuk el magunkat és szerencsére hamar be is kopogott hozzánk a gólya.

Dénes: Amikor Panni még nem tudott a baba érkezéséről, már akkor is mindenkinek arról mesélt, hogy neki úton van a testvére. Tavaly nyáron többen gratuláltak is, mert mindenhol kész tényként tálalta a dolgot, annyira várta már. De a hírekben is időről időre megjelent, szinte évente gratuláltak nekünk a második baba érkezéséhez.

Panni már nagyon várta, hogy végre kistestvére szülessen

Gender party helyett a klasszikus út

Heni: Persze, amint meglett a NIPT szűrés eredménye és tudtuk, hogy ezzel kapcsolatban minden rendben volt, rögtön elmondtuk Panninak a hírt. Akkor már biztosan tudtuk a baba nemét is a tesztből, bár bevallom, már korábban is kaptunk tippet a 12. heti ultrahangvizsgálaton!

Dénes: Mi kifejezetten kértük az orvost, hogyha látja, mondja el nekünk, mit gondol a baba neméről. Nem szerettünk volna Gender partyt, bár persze annak is megvannak a szépségei és izgalmai…

Heni:… de annak is, amikor az ember ott van a párjával az ultrahangon és egyszer csak kimondják…

Dénes:…mert ez akkor csak mi pillanatunk. Ahogyan az is, mikor írásban is megláttuk a leleten a nemét. Így mi tudtuk eldönteni, kinek hogyan mondjuk el. Máshogyan a lányunknak, máshogyan a szüleinknek, mindenkinek pont, ahogyan azt előre kitaláljuk.

Heni: Természetesen nem ezért választottunk egyébként genetikai tesztet, de ez a rész is nagyon jó benne. Mikor Pannival voltam terhes, még nem volt ennyi féle elérhető vizsgálat és még fiatalabb is voltam, így nem merült fel ez az opció. De most az orvosom is említette a tesztet és egy barátnőm is pont a Géndiagnosztikára jár, aki szintén ajánlotta. Ezért elolvastam mindent a neten, megnéztem a Babagenetika Egyesület összehasonlítását is, és Dénessel úgy döntöttünk, elvégeztetjük a Centrum egyik prémium NIPT-jét, a Nifty vagy a Trisomy Complete tesztet. Ráadásul magáról a Centrumról is nagyon jókat hallottunk. Nem is csalódtunk, a szakértők pontosan elmagyaráztak mindent a tesztekről, segítettek a választásban és később az eredményt is részletesen és megnyugtatóan beszéltük át.

Szülés: Magán vagy állami kórházban?

Heni: Mivel Panni egy picit korábban jött a kiírtnál, vele a Dél-Pesti kórház ügyeletére kerültünk és annál az orvosnál is született meg, aki ott fogadott minket. Nagyon elégedettek voltunk vele, szívesen mennék újra oda, de területileg másik kórházhoz tartozunk. Így utánakérdeztünk a Flór Ferenc Kórháznak is, amiről szintén csupa jót hallottunk. Elmentem hát oda egy vizsgálatra, és a saját tapasztalatom is pozitív, így valószínűleg ott jön majd világra a babánk, nem tervezünk magánkórházzal. De persze, van még egy kis időnk gondolkodni, tökéletes alkalom lesz erre a nyaralás,  hisz csak ősz végére várjuk a kicsit. Óriási szeretettel.

Képek: Labancz Viktória, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete