Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Ha nyár, akkor koktél

Vendéglátóink látták, hogy fáradtak és álmosak vagyunk, éppen ezért megpróbáltak gyorsan életet lehelni belénk. És mi szolgálhat tökéletes frissítőként egy karibi szigeten?

Életem első valódi koktélját egy igazi „koktélivó” országban, Kubában ittam. Fáradságos, hosszú utazás után, hajnalban érkeztünk meg Havannába. Vendéglátóink látták, hogy fáradtak és álmosak vagyunk, éppen ezért megpróbáltak gyorsan életet lehelni belénk. És mi szolgálhat tökéletes frissítőként egy karibi szigeten? Természetesen egy finom, hideg, kevert italköltemény. Az első koktélom a mojito – ejtsd mohitónak – volt. Már csak azért is érdemes e nevet megjegyezni, és persze a koktélt megkóstolni, mert ez volt Hemingway egyik kedvenc itala. Mentás-lime-os, cukorszirupos ital kicsit megbolondítva egy kis kubai rummal. Persze ezt a receptet most túlságosan leegyszerűsítettem. Az a fontos, hogy az arányok tökéletesek legyenek, hogy a finom alkoholos italokból és gyümölcsök levéből új, nagyszerű íz- és zamatharmónia szülessen, és a látvány is üdítően hasson. Ezért is tartják úgy a karibi emberek, hogy a koktélkészítés igazi művészet.

És akkor most következzen egy kis koktéltörténelem. A szó eredetére jó néhány érdekes magyarázat létezik. Hogy melyik az eredeti, az ma már édesmindegy. Az egyik szerint a 18. században népszerűek voltak a kakasviadalok, ahol az a kakas lett a győztes, amelyik túlélte a csatát, és a legtöbb farktolla megmaradt. (cock-tail=kakasfarok). A közönség a maradék tollak számával megegyező, különböző italokból kevert áldomást ivott. A másik változat szerint egy amerikai kocsmáros eltiltotta a lányát annak szerelmétől. Pár nap múlva eltűnt a zord atya vagyont érő harci kakasa. Hiába keresték, kutatták a jószágot, nem lelték. A papa végső elkeseredésében már a lánya kezét is felajánlotta a becsületes megtalálónak, aki persze nem volt más, mint a kikosarazott kérő. A fiatal pár nagy lakodalmat csapott, és a menyasszony örömében összeöntötte a kocsmáros papa teljes italkészletét – az ünneplő sereg legnagyobb megelégedésére.

A koktélkészítésnek megvannak a pontos receptjei. Én mégis bátorkodom azt mondani, nyugodtan vegyük elő a fantáziánkat, kevergessünk magunk is frissítő italokat, akár alkohol nélkül is. Sőt, egy-egy finom, jégbehűtött tea is szolgálhat egy jó koktél alapjául. A lényeg, ne múljon el a nyár egy üdítő, finom koktél nélkül!

Szeretettel: Judit

Judit további cikkeit ide kattintva olvashatja.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete