Lélek Sztárok

Genetikai és fejlődési rendellenességekkel született Vastag Tamás: kamaszkora előtt kellett először műteni

Több genetikai és fejlődési rendellenessége is van Vastag Tamásnak, aki részletesen beszámolt arról, miért kellett ezek miatt többször is kés alá feküdnie.

Több genetikai és fejlődési rendellenessége is van Vastag Tamásnak – mesélte a Duna Ridikül című műsorának vendégeként. A ritka betegségekről szóló adásban részletesen beszámolt arról, miért kellett ezek miatt többször is kés alá feküdnie.

A Fonogram-díjas énekes, színész csak ritkán beszél magánéletéről, de a Duna délutáni beszélgetőműsorában, a Ridikülben kivételt tett, és részletesen beszámolt arról, milyen egészségügyi problémákkal nézett szembe gyerekként. A szegycsont és a bordák befelé húzódó deformitásával járó elváltozással, tölcsérmellkassal született, így első operációján még kamasz kora előtt átesett.

„Körülbelül negyedórát töltöttem a műtőben. 11 éves voltam, így vannak emlékeim. Nagyon fájt. Két oldalról behelyeztek egy-egy fémlemezt, hogy azok helyes irányba tereljék a csontokat, hasonlóan, mint ahogy a fogszabályzó működik. Akkoriban ez új eljárásnak számított” – mondta Vastag Tamás. Hozzátette, élete során mintegy húsz műtétje volt változatos panaszai miatt. Gyerekkora óta remeg a bal hüvelykujja és tompalátástól is szenved, valamint több családtagjához hasonlóan elviselhetetlenül hangosan horkol. Egy genetikai vizsgálaton arra is fény derült, hogy miért nem hatnak nála bizonyos gyógyszerek, a mája ugyanis túl gyorsan bont le bizonyos hatóanyagokat.

Vastag Tamás úgy véli, normális nincs, csak tipikus, minden egészségügyi állapot nézőpont kérdése. Szerinte munkája gyógyító erejű, mivel a színpadi lét igazi fájdalomcsillapító. „Egy koncert vagy előadás alatt annyi adrenalin és endorfin szabadul fel, hogy szinte megszűnik a fájdalomérzetem” – fűzte hozzá az előadó. A teljes beszélgetés újranézhető a Ridikül Médiaklikk-oldalán, amelyen 60 napig elérhetők a korábbi adások is.

Fotó: TV2

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete