Sztár

Édesapjára emlékezik Maksa Zoltán: „Apám választotta ki nekem életem első szerelmét”

Egy iskolai ünnepségen súgta oda apa a fiának, hogy melyik kislánynak érdemes udvarolni. A humorista úgy is tett.

A cikk eredetileg 2012-ben jelent meg a Meglepetés magazinban. Akkor arról kérdeztük a humoristát, mit tesz másként, vagy éppen ugyanúgy, mint az édesapja, Dezső az ő korában.

„52 éve él házasságban”

„A szüleim 52 éve élnek házasságban, és csak egy gyerekük született, én. Nekem két házasságom volt, mindkettő lánygyerekkel ajándékozott meg. Nagyobbik lányom, Júlia Éva 24 éves. Jelenleg Mexikóban él, és háziasszony. A kisebbik, Boglárka 7 éves, épp most kezdte az iskolát. Annak idején szerettem volna egy fiút is, akinek odaadhatnám a villanyvasutamat és az elektromos autópályámat. De nem hiszem, hogy ez a vágyam valaha teljesül, mivel 50 éves vagyok, így a mai napig én játszom velük.”

„Megfogadtam a tanácsát”

„Apám választotta ki nekem életem első szerelmét. Amikor második osztályba mentem, a megnyitóünnepségen észrevett egy zöld szemű, szép arcú, barna hajú lányt. Édesapám azt mondta: »Fiam, arra a kislányra hajtsál rá, mert jó csaj lesz belőle!« Megfogadtam a tanácsát, és később 5 évig voltunk együtt. A hűtlenségem vetett véget a kapcsolatunknak. Ma már nagyon sajnálom, hogy egy másik lányért elhagytam.”

„Nem viselt arcszőrzetet”

„14 éves korom óta viselek bajuszt, ez lett a védjegyem. Apámnak nem volt arcszőrzete, illetve egyszer próbálkozott Vágó István-féle körszakállal, de megkértük, hogy inkább vágja le, mert nem állt jól neki. Alkatilag apám sportosabb, vállasabb, mivel rendszeresen atletizált. Én lustább típus vagyok, az utóbbi években fel is szaladt rám pár kiló, amitől épp most szeretnék megszabadulni.”

Maksa Zoltán édesapja, Dezső

A szex ritkul, a beszélgetés marad!

Apám bölcs, férfias tanácsokkal látott el. Azt mondta, csak olyan nőt vegyek feleségül, akivel beszélgetni is lehet, mert egy házasságban az évek múlásával a szex ritkul, de a beszélgetés marad! Továbbá arra is intett, hogy mindig
legyen két tévékészülék a lakásban, mert akkor sosem lesz vita azon, hogy melyik műsort nézzük.”

„Ő inkább hallgatag”

„A szüleim közül édesanyám a humorosabb, apám inkább szemlélődő, hallgatag típus. Ám az is igaz, amikor megszólal, mindenki dől a nevetéstől. Szerencsére mindkét lányom örökölte a humoromat. Bogi még csak 7 éves, de vicces beszólásait már beleépítettem a műsoromba, mert annyira kedvesnek és humorosnak találtam.”

Számítógépes szakember volt

„Apám számítógépes szakember volt: a Központi Statisztikai Hivatalban kezdett, majd számítógépes rendszerszervezőként dolgozott, főelőadóként ment nyugdíjba. Én vegyésznek tanultam, és három évig dolgoztam is ebben a szakmában. Az 1982-es Humorfesztivál után hivatásos humorista lettem.”

Fotó: archív