Otthon Uncategorized

Koszosabb, mint gondolná: ez az 5 legpiszkosabb tárgy az otthonában

Mi, háziasszonyok rendszeresen tisztítjuk a vécé környékét, és gyakran cseréljük a mosogatószivacsot. De nem mindenki gondol arra, hogy a többi, naponta használt eszközön is mennyi kórokozó telepedik meg.

Zuhanyrózsa

A zuhanyfülkét és a kádat minden háziasszony néhány naponta kimossa, amikor a fürdőszoba takarítására kerül sor. De vajon a zuhanyrózsát hányan tisztítják rendszeresen? Azt gondolnánk, hogy mivel mindennap víz éri, alig van szüksége fertőtlenítésre, de ez nem így van. Épp egy ilyen nedves helyen tud elszaporodni a penész, és a szappanos víz felfröccsenése miatt a szappanmaradék is gyakran lerakódik rá, a vízkőről nem is beszélve.

Így tisztítsuk:

Egy nejlonzacskót töltsünk fel félig ecettel, lógassuk bele a zuhanyrózsát, és befőttes gumival rögzítsük a zacskót a zuhanyrózsa szárán. Fél óra múlva vegyük le, és súroljuk át a zuhanyfejet egy régi fogkefével, hogy minden vízkőtől megszabaduljunk. Az eljárást fél csésze szódabikarbóna és egy csésze víz keverékével is elvégezhetjük. Ha nincs időnk az áztatásra, akkor csak dörzsöljük át a zuhanyrózsát szódabikarbónába mártott fogkefével. Ezután öblítsük le a fogkefét, mártsuk ecetbe, és ezzel is dörgöljük át a zuhany­fejet – így minden vízkő eltűnik.

Telefon, távirányító

Alig tesszük le a kezünkből ezeket: megfogjuk étellel szennyezett kézzel, és akkor is, amikor egy ideje már nem mostunk kezet. A telefont ráadásul bárhol elővesszük, a tömegközlekedési járműveken éppúgy, mint a boltban. Az érintőképernyőn így rengeteg kórokozó képes összegyűlni, és ami tovább rontja a helyzetet: ez a készülék folyamatosan az arcunk közelében van. De a távirányítóval sincs könnyebb dolgunk, hiszen amellett, hogy összefogdossuk, a földre is gyakran leesik.

Így tisztítsuk:

A legjobb, ha kifejezetten mobiltelefonok tisztítására ajánlott fertőtlenítőkendőt használunk, de egyszerű fertőtlenítő­kendőkkel is áttörölhetjük a készülékeket. Az is megoldás lehet, ha egy puha ruhát mosogatószeres víz és alkohol keverékével enyhén megnedvesítünk, és ezzel dörgöljük le a készülékeket, vigyázva, hogy ne jusson víz a belsejükbe.

Vászon bevásárlótáskák

Okos és környezetbarát döntés ­vászontáskával vásárolni, a rendszeres mosására viszont érdemes gondolni. A zöldséges bevásárlószatyor akár földdel is szennyeződhet a bele kerülő krumplitól és gyökérzöldségektől, de azok is hamar összepiszkolódnak, amelyekbe a csomagolt áru kerül.

Így tisztítsuk:

A vászontáskák anyaga a magas hőmérsékleten történő mosást is bírja. Hogy maradéktalanul eltávolítsuk a kórokozókat, érdemes őket 60 Celsius-fokon vagy afeletti hőmérsékleten mosni. Ha lehet, fertőtlenítőadalékot is használjunk a mosáshoz, és a napon szárítsuk a szatyrokat.

Kilincsek, ajtógombok

Naponta többször fogdossuk a kilincseket, ajtógombokat, de még a tűzhely és a csaptelepek elforgatható gombjait is. A fürdőszoba és a vécé kilincsét és a csaptelep gombját általában épp kézmosás előtt fogjuk meg, a bejárati ajtó kilincséhez hazatérve, nem épp a legtisztább kézzel nyúlunk, a tűzhely gombjait pedig akkor is megérinthetjük, ha előtte esetleg épp nyers hússal foglalatoskodtunk. De ide tartoznak a villanykapcsolók is, amelyekhez szintén sokszor hozzányúlunk naponta.

Így tisztítsuk:

1-2 naponta töröljük át ezeket a felületeket fertőtlenítőkendővel. Az is jó megoldás, ha egy puha ruhára fújunk a fertőtlenítő hatású felülettisztító szerből (vagy mosogatószeres víz és alkohol keverékéből), és ezzel töröljük át a területet.

Lakás- és autókulcsok

Mindennap a kezünkbe kerülnek, ráadásul akkor fogjuk meg őket, amikor épp hazaérünk valahonnan – nem épp tiszta kézzel. Amikor belépünk a lakásba, általában gondolkodás nélkül a helyükre tesszük őket, és másnap minden kezdődik elölről.

Így tisztítsuk:

Az elektronikus autókulcsokat elég csak fertőtlenítőkendővel áttörölni. A sima, fém lakáskulcsokat viszont tegyük néhány percre egy tál mosogatószeres vízbe, majd egy régi fogkefével súroljuk át őket, hogy a barázdákból is eltávolítsuk a piszkot. Végül öblítsük át folyó víz alatt az egész kulcscsomót, és töröljük szárazra. A plüss kulcstartókat a plüssjátékokhoz hasonlóan, mosózsákban, mosógépben moshatjuk tisztára.

Kiemelt kép: GettyImages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete