Uncategorized

Gazdag, mézes és pikáns: Citromos borzas mézes krémes – Recept

Klasszikus édesség egy kicsit másképp.

Citromos mézes krémes

Hozzávalók egy 8 szeletes tortához:

  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál méz
  • 2 db tojás
  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

a krémhez:

  • 2 tasak vaníliaízű pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 2 dl frissen facsart citromlé
  • 2 citrom reszelt héja
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj
  • 3-4 dkg tortadara

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 30 percig pihentetjük. 4 részre osztjuk, majd mindegyiket 3-4 mm vastag kb. 20×30 cm-es téglalapnak kinyújtjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt sütőlemezen 7-8 perc alatt készre sütjük a lapokat.
  2. A krémhez a vaníliapudingot elkeverjük a cukorral, fokozatosan felöntjük a tejjel, sűrűre főzzük, és még mindig melegítve hozzáadjuk a citromlevet, a citrom reszelt héját, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a vajat. Hagyjuk hűlni.
  3. Összeállítjuk a süteményt: a krémet 3 részre osztjuk, 3 lapot megkenünk citromos krémmel, egymásra helyezzük őket, majd a felső lapot bevonjuk olvasztott csokoládéval, amelyben elkevertük az olajat. A tetejét csokidarával szórjuk. Szeletelés előtt hűvös helyen hagyjuk egy éjszakát pihenni.

Fotó: Vrábel Kriszta