Mentás-csilis török pizza
Hozzávalók:
a tésztához:
- 3-3,5 dl langyos víz
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál méz
- 50 dkg fehér liszt
- só
- 3 evőkanál olaj
a raguhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 35 dkg darált marhahús
- 5 evőkanál olaj
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 csapott evőkanál szárított menta
- 1 teáskanál csilikrém
- csipetnyi fahéj
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
- Először elkészítjük a tésztát: langyos vízben elkeverjük az élesztőt a mézzel együtt. A lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a mézes élesztőt és az olajat.
- Ruganyos tésztát gyúrunk belőle, szobahőmérsékleten 2 órán át kelesztjük, majd átgyúrjuk, és még legalább másfél óráig kelesztjük. Minél tovább kel, annál finomabb lesz.
- Közben elkészítjük a ragut: az apróra kockázott vöröshagymát olajon megdinszteljük, beletesszük a darált marhahúst, alaposan megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprított fűszereket, a zúzott fokhagymát, 1 dl vizet és a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve 40 percig főzzük a ragut. Levesszük a fedőt, és sűrűre főzzük a mártást.
- A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozatára. Egy sütőlemezt belisztezünk, a tésztát 4 részre osztjuk, majd az egyes részeket kb. 6-7 mm vastag ovális alakra nyújtjuk. Összecsípjük a széleket, csónakot formázunk belőlük, megtöltjük a húsraguval, meglocsoljuk kevés olajjal, és forró sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük a pizzákat.
Ráérős reggelekre: édes bundáskenyér és házi granola lesz a nyár sztárja
Spanyol tepsis csirkecomb
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy, piros kaliforniai paprika
- 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom
- 1 dl száraz vörösbor
- só, frissen őrölt bors
- 20 dkg szemezett kukorica
- 1 csokor petrezselyem
- 4 egész csirkecomb
- 20 dkg szárazkolbász (csípős is lehet)
- olívaolaj
Elkészítés
- Az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a felkockázott paprikát, ezzel is pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a vörösbort.
- Összeforraljuk, megsózzuk, megborsozzuk, elkeverjük benne a leszemezett kukoricát, a vágott petrezselymet.
- Hőálló cseréptálba helyezzük az alsó és felső részre szétvágott, besózott csirkecombokat és a felkarikázott kolbászt. Köré szedjük a paradicsomos keveréket.
- Alufóliával lefedjük a tálat, és 220 fokon 1 órán át sütjük, majd fólia nélkül 10-15 perc alatt megpirítjuk.
Görögös csirkegírosz
Hozzávalók:
60 dkg csirke-combfilé
a gírosz fűszerkeverékhez:
- só, pirospaprika, bors
- olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- szárított oregánó
- őrölt római kömény
- őrölt ánizsmag
- őrölt fahéj
- szerecsendió ízlés szerint
a tzatzikihez:
- 1 db kígyóuborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-1dl tejföl és joghurt
- olaj, friss kapor, menta
- tengeri só
Elkészítés:
- A csirkecombfilét felcsíkozzuk. A gírosz fűszerkeverékhez összezúzzuk a fokhagymát, elkeverjük a fűszerekkel és 5 evőkanál olajjal. Megforgatjuk a pácban a feldarabolt csirkehúst, hűtőszekrénybe tesszük, és hagyjuk állni benne.
- A tzatzikihez sajtreszelőn lereszeljük az uborkát, kinyomkodjuk a levét, sózzuk, elkeverjük 4 evőkanál olajjal, majd a tejföllel és a joghurttal. Beletesszük a zúzott fokhagymát, az aprított friss mentát és kaprot, megsózzuk, megborsozzuk.
- Készen vásárolt pitakenyérrel, friss zöldsalátával és sült krumplival tálaljuk.
Képek: Vrábel Kriszta