Joghurtos sajttorta ribizlizselével
Hozzávalók 6 szelethez:
- 15 dkg diabetikus keksz
- 7,5 dkg vaj
- 20 dkg natúr krémsajt
- 40 dkg natúr joghurt
- 10 dkg kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tasak instant (főzés nélküli) zselatin
- 20 dkg ribizli
- 1 kis zacskó tortazselé
Elkészítés:
- A kekszet konyhai aprítóban morzsásra daráljuk, majd kézzel összedolgozzuk az olvasztott vajjal. A masszát folpackkal bélelt, 20 cm-es, kapcsos tortaformába lapogatjuk.
- A krémsajtot jól elkeverjük a joghurttal, hozzáadjuk a kristálycukor kétharmad részét és a citrom lereszelt héját. Elektromos habverővel hozzákeverjük az instant zselatinport.
- Az elkészült krémet a kekszalap tetejére kenjük, majd 1 órára hűtőszekrénybe tesszük szilárdulni.
- Közben elkészítjük a ribizlizselét: a megtisztított ribizlit kis lábosba tesszük, felöntjük 2 deciliter vízzel, simára keverjük a tortazselével, és a maradék kristálycukorral édesítjük. Egészen forrásig melegítjük, és még 1 percen keresztül főzzük. Kevergetve hagyjuk hűlni, majd a torta tetejére öntjük.
- A kész tortát 4 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól megszilárduljon.
Barackos-túrós sajttorta
Hozzávalók 12 kockához:
- 15 dkg zabkeksz
- 7,5 dkg vaj
- 30 dkg túró
- 2 dl natúr joghurt
- 10 dkg cukor
- 40 dkg natúr krémsajt
- 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg sárgabarack (konzerv is lehet)
- 2 tasak instant (főzés nélküli ) zselatin
Elkészítés:
- A zabkekszet konyhai aprítóban morzsásra daráljuk, majd kézzel összedolgozzuk az olvasztott vajjal. A masszát folpackkal bélelt, 15×25 cm-es kerámia- vagy műanyag tálba lapogatjuk.
- A túrót elkeverjük a joghurttal, botmixerrel teljesen krémesítjük, hozzáadjuk a cukrot, a natúr krémsajtot és a citrom lereszelt héját. Elektromos habverővel belekeverjük az instant zselatint.
- A meghámozott sárgabarackot felkockázzuk, belekeverjük a túrós krémsajtba. A krémet a keksz-alap tetejére simítjuk, majd 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük. Felkockázva tálaljuk.
Képek: Vrábel Kriszta